Intro
Photosynth is een gratis online dienst waarmee je fotoprojecten maakt die vrij dicht in de buurt komen van een 3D-omgeving.
We zijn er nog niet helemaal, maar voor iets dat gemaakt wordt uit een hele hoop statische foto’s, vind ik het er al bijzonder mooi uitzien.
De software herkent lijnen en details in je foto’s, en stelt zo een interactieve omgeving samen van je verschillende beelden.
STAP 1: Haal boven die camera
Voor een ‘synth’, zoals Microsoft deze beelden noemt, heb je tussen de twintig en de driehonderd foto’s nodig. Minder, en je krijgt geen mooi overzicht; meer, en je computer dreigt te ontploffen terwijl hij ze verwerkt. Je zorgt ook best dat ze allemaal een beetje overlappen. Zo heb je later altijd een foto om op ‘door te klikken’ en loop je nergens vast.
Je kan natuurlijk beginnen met je tuin of je living, maar ik trok, niet gehinderd door enig fotografietalent, met een camera naar Antwerpen en maakte daar een massa foto’s van het station en de kathedraal. Twee volle geheugenkaartjes. Ik deed dat niet voor niets op toeristische plaatsen.
Als je zelf elke hoek van pakweg een bank of de Amerikaanse ambassade vanuit verschillende perspectieven gaat fotograferen, laat me dan weten hoe dat ging. Vanuit de gevangenis.
STAP 2: Administratie
Voor mijn project ga ik de software van Photosynth gebruiken. Omdat dit een gratis dienst van Microsoft is, heb je een Windows Live ID nodig.
Klik op CREATE ACCOUNT, bovenaan rechts, en maak er desnoods een aan. Ik heb al eeuwen een Hotmail-adres, dus gebruik ik dat. Verzin een gebruikersnaam en eventueel een beschrijving voor je profiel.
Photosynth werkt half online, maar doet het meeste harde werk op je eigen pc. Klik dus op UPLOAD en installeer het Photosynth-bestand. Open je gloednieuwe programma, klik op START A NEW SYNTH, log nog eens in, en je kan eindelijk aan de slag.
STAP 3: Creatief met foto’s
Het leek me wel leuk om zo’n synth te maken van de kathedraal van Antwerpen. Daarom heb ik een zestigtal foto’s genomen van de voorgevel van het gebouw. Ik zet ze voor de gemakkelijkheid samen in een mapje.
Klik in het CREATE SYNTH-venster op ADD PHOTOS om alle beelden voor je synth klaar te zetten. Dat gaat verbazingwekkend snel. Geef je synth nog een naam, een thumbnail en eventueel een beschrijving of tags mee.
Onderaan zie je wie je synth mag zien, en welke rechten je hen geeft. Ik ben niet meteen doodsbang dat iemand mijn foto’s gaat claimen, dus kies ik gewoon voor de standaard Creative Commons-licentie. Het is uiteraard je eigen keuze om je kunstwerkjes al dan niet beter te beschermen.
Bij VISIBILITY kies je voor een synth die unlisted staat, als je hem alleen wil delen met mensen die van jou de juiste link krijgen. Publieke synths kunnen bezoekers van de Photosynth-site naar hartenlust doorzoeken.
STAP 4: Eerste hulp bij stalkers
Helemaal onderaan zie je nog een vinkje voor een Geotag, die automatisch uit de data bij je foto wordt gehaald (als je een camera met geotag-functie hebt, uiteraard). Als je een synth van je achtertuin maakt, stel ik voor dat je die weglaat. Je kan foto’s later altijd nog manueel geotaggen.
Klik op SYNTH en wacht tot de software klaar is met genereren. Afhankelijk van de hoeveelheid foto’s die je gebruikt, kan dat wel even duren. Photosynth zoekt nu alle gelijkenissen tussen de verschillende foto’s en zet ze op de juiste plaats.
Is je synth klaar, dan kan je op VIEW klikken om je nieuwe werk te bekijken. Je ziet het nieuwe beeld dat werd samengesteld uit je foto’s, en kan op de witte kaders klikken om een bepaalde foto te zien. Klik op de pijltjes in het kompas onderaan om links rechts, vooruit en achteruit te gaan.
STAP 5: Dienst voor toerisme
Ik wil de toeristische gids uithangen, dus ga ik mijn synth op Bing Maps zetten. Mensen die op de Photosynth-site komen grasduinen, vinden hem dan op de kaart van België. Van Antwerpen zijn er op het moment dat ik dit schrijf trouwens al een stuk of dertig synths en panorama’s.
Navigeer naar je synth en klik rechts op het tabblad GEOTAG. Ik wil de kathedraal mooi op zijn plaats in Antwerpen zetten, dus zoom ik helemaal in en sleep ik de groene pin naar het plein voor de Onze Lieve Vrouwekathedraal. Een klik op SAVE, en ik ben klaar.
STAP 6: Bladwijzers voor een foto
Zo’n synth is allemaal goed en wel, maar heb je echt veel foto’s, dan wordt het al snel overzichtelijk. Je kan leuke details of delen van je foto een eigen bladwijzer geven, zodat bezoekers met één klik op dat beeld kunnen inzoomen.
Klik op het tabblad HIGHLIGHTS en vervolgens op NEW HIGHLIGHT. Ik wil bijvoorbeeld de beeldengroep voor de kathedraal als highlight. Om te beginnen baan je je een weg naar de juiste foto en klik je op ADD HIGHLIGHT. Je krijgt een aanpasbaar wit kader.
Zet dat juist, geef je highlight een titel en klik op ADD en SAVE. Herhaal dat voor alle dingen die je eruit wil laten springen. Ze krijgen stuk voor stuk een eigen icoontje in de rechterbalk, zodat je er meteen naartoe kan navigeren.
Test: Het station
Ik wil toch even testen hoe straf de Photosynth-software is. Het station van Antwerpen zou een moeilijke klus moeten zijn, omdat veel van de lijnen in dat station op elkaar lijken, en omdat ik nogal wat moeite had met de lichtinval toen ik de foto’s nam.
Ik begin met 88 foto’s en gooi ze in het programma. Het resultaat is inderdaad al minder. De software raakt niet wijs uit alle foto’s en kan ze dus niet allemaal gebruiken. Daardoor liggen sommige foto’s nogal ver uit elkaar, en kom je vast te zitten in deze synth.
Je vindt met andere woorden geen foto’s om op door te klikken, hoewel er nog veel meer van het station te bezichtigen valt. Highlights doen hier natuurlijk wel hun werk om mensen door je synth te loodsen. De software slaagt er ook verbazingwekkend goed in om de verschillende lijnen in het dak van het station een juiste plaats te geven.
Volgende keer nog twee geheugenkaartjes meer meenemen, dus.