Ik had op mijn externe harde schijf alles verwijderd. Dat dacht ik tenminste, maar toen ik de schijf aan de Mac van een vriend koppelde, konden we de RECYCLER-map zien, evenals heel wat bestandjes in die systeemmap. Mijn vraag: hoe heb ik de garantie dat ik geen enkel spoor achterlaat op een schijf die ik aan iemand doorgeef?
Frank Philips

Als je vanuit Windows gegevens verwijdert op een schijf, zijn die niet echt verdwenen – zelfs niet als je ook de prullenbak leegmaakt! In de bestandshuishouding van Windows worden de dataclusters van die bestanden weliswaar als ‘vrij’ aangemerkt, maar zolang ze niet overschreven zijn met andere data, kan de inhoud met allerlei tools nog altijd achterhaald worden. Wil je absolute zekerheid dat al je gegevens effectief verdwenen zijn, dan moet je er een ‘shredder’ op loslaten.

Een van de betere, gratis tools is Eraser, en om een complete schijf in één keer te shredden, heb je Darik’s Boot And Nuke. Deze laatste laat zich opstarten vanaf een boot-cd (druk achter de boot-prompt op de ENTER-toets). Zorg wel dat je de juiste schijf selecteert voor je shred-operatie!