Op mijn pc werken verschillende gezinsleden. Ik heb geen ‘illegale’ inhoud die ik wil verbergen, maar sommige zaken – zoals financiële data – hou ik toch liever privé (naar mijn kinderen toe). Nu meld ik mij wel aan met een eigen (beheerder)account en beschik ik over een afgeschermde map in Windows, maar ik heb gehoord dat zo’n Windows-map met een trucje toch geopend kan worden. Klopt dat, en bestaan er dan geen ‘waterdichte’ oplossingen?
Pieter Grootjans

Het klopt dat de map die bij een Windows-gebruikersaccount hoort – of een andere map die je eventueel met het standaard Windows-machtigingenbeleid hebt afgeschermd – via een omweg ook door andere gebruikers kan worden ingekeken. Voor een gebruiker met beheerderrechten is dat snel geklaard: het volstaat dat hij zich via het machtigingenbeleid tot eigenaar van die map (en onderliggende mappen) uitroept. Of een gebruiker start de pc bijvoorbeeld met een Linux live-cd op – die zich niet veel gelegen laat aan NTFS-beveiligingen – en hij kan zo je mappen inkijken.

Zowat het enige goede alternatief is dat je private gegevens in een stevig versleutelde map onderbrengt. In Clickx hebben we het al vaker over dergelijke tools gehad. Een van de beste tools is TrueCrypt, maar het kan bijvoorbeeld ook met  Androsa Fileprotector, waarmee je tevens individuele bestanden kan versleutelen. Beide tools zijn gratis.