Intro

Ik ben snel verstrooid, en vergeet dan al eens om allerlei toestellen uit te schakelen, iets wat ik tot nu toe vooral aan mijn elektriciteitsrekening zie. Tijd om daar iets aan te doen.

Met Taakplanner (Task Scheduler in het Engels) kan je een hoop coole dingen zelf instellen. Je kan automatisch back-ups laten maken, defragmenteren, mails sturen enzovoort. In deze workshop ga ik mijn computer een stukje automatiseren, zodat hij zichzelf afsluit als ik dat vergeet.
 

Stap 1

Taakplanner zit gewoon in je Windows-besturinggsysteem. Open het START-menu, tik ‘taakplanner’ in het zoekvak en open het programma. Je ziet meteen dat er al heel wat taakjes gepland staan. Om een simpele nieuwe taak te plannen, kies je in het rechterpaneel voor BASISTAAK MAKEN… Geef je nieuwe taak een naam en klik op VOLGENDE. Met de trigger stel je in wanneer je nieuwe taak uitgevoerd moet worden. Dat maak je zo ingewikkeld als je zelf wil. Je kan bijvoorbeeld iets laten gebeuren als je de computer opstart, of als je enige tijd inactief bent. Ik wil mijn computer elke dag automatisch afsluiten om pakweg half twee ’s nachts. Dan moet ik toch echt wel in mijn bed liggen.

 

STAP 1

 

Stap 2

Als actie start ik een programma, namelijk shutdown.exe. Klik op BLADEREN, en je komt al meteen in de juiste Windows-map terecht. Zoek en open shutdown.exe. Om dat nu effectief aan de praat te krijgen, heb je nog een parameter nodig. Zet bij PARAMETERS TOEVOEGEN /s om ervoor te zorgen dat je computer helemaal uitgezet wordt. Nog een klik op VOLTOOIEN, en je bent klaar. Je nieuwe taak staat nu in de lijst Actieve Taken. Dubbelklik op een taak als je nog instellingen wil veranderen.

 

STAP 2

 

Stap 3

Om te zorgen dat ik geen gegevens kwijt ben als ik het uur uit het oog verlies, ga ik nog een veiligheid instellen. Een kwartier voor de automatische shutdown wil ik een venstertje krijgen dat me meldt dat ik ofwel moet beginnen opslaan en afsluiten, of dat ik anders de automatische taakplanner moet uitzetten. Zo’n opspringend venster is subtieler dan ik zou willen, maar het kan me er wel op wijzen dat ik al veel te lang aan de pc zit.

Daarvoor keer je nog eens terug naar het TAAKPLANNER-venster en klik je opnieuw op BASISTAAK MAKEN… Ik maak weer een dagelijkse taak, deze keer elke dag om kwart na een ’s nachts. Als actie kies ik nu EEN BERICHT WEERGEVEN. Tik je boodschap in en klik op VOLGENDE om te voltooien. Je moet nu weer wat minder discipline aan de dag leggen. Je computer zal je om half twee trouwens nog eens een minuut geven om als de weerlicht alles te bewaren.
 

STAP 3