Intro

Boxee is een mediacenter, of een programma gemaakt om video’s te bekijken. Gewoon een soort mediaspeler dus, zoals Windows Media Player of QuickTime? Niet helemaal. Het verschil zit in hem in de interface, op maat van een televisie. Idealiter sluit je de computer met Boxee dan ook aan op een mooie, grote flatscreen. Maar je kan het ook gewoon gebruiken om films op je notebook te bekijken.

Dit programma lust trouwens ook andere media. Ook van foto’s en muziek kan ik via Boxee genieten. Met als extraatje dat het ook gekoppeld is aan m’n favoriete sociale netwerken. Leuk, want hierdoor kan ik heel gemakkelijk alle video’s bekijken die mijn vrienden onlangs op Facebook of Twitter gooiden. En daar stopt het niet bij: via apps kan ik snel films en videopodcasts downloaden en bekijken. Boxee is trouwens ook een heel goede muziekspeler.

Boxee is beschikbaar voor Windows, Mac OS X en Linux. Het zit op al die platformen op dezelfde manier in elkaar, dus met deze workshop zit je altijd goed. Alleen het installatieproces kan licht verschillen naargelang het besturingssysteem.
 

Stap 1

Registreren doe je wel vaker voor software, maar bij Boxee is het echt verplicht. Anders kan je niet aan de slag met alle functies. Surf naar www.boxee.tv en kies REGISTER in de bovenbalk. Je kan niet missen: zodra je de cursor in de buurt van dat woord brengt, springt er een registratiemodule open.

Klik daarna op DOWNLOAD, er net naast. Er verschijnt een venster waarin je de juiste versie voor jouw pc kan kiezen. Voor Mac en Windows is het downloaden gewoon een kwestie van klikken en wachten. Uiteindelijk zal je ongeveer 140 MB vrije schrijfruimte nodig hebben. Als je nog niet geregistreerd bent, krijg je nu een tweede kans.

Dit is een goed moment om op de website in te loggen en je Boxee-account te koppelen aan vrienden. Klik op LOGIN, rechts op het scherm. Spijtig genoeg is de site niet in het Nederlands vertaald, maar gelukkig is het Engels niet zo moeilijk.

Het scherm dat nu opent, heeft verschillende tabs. Standaard opent het op HOME. Aanvankelijk staat hier niet veel, maar dat verandert zodra je vrienden toevoegt.
 

STAP 1: Account aanmaken

 

Stap 2

Ken je mensen die Boxee al gebruiken? Dan kan je hen gewoon toevoegen door in de bovenste balk op FRIENDS te klikken. Kies dan FOLLOW SOME FRIENDS. De eerste optie, ‘Search on Boxee’, werkt het best als je de volledige naam van een persoon invoert. Tik zoiets als ‘Dirk’ of ‘Eva’ in, en je krijgt een ellenlange lijst.

Veel handiger is Boxee toegang te geven tot je Facebook-, Twitter-, Gmail- of Yahoo!-account. Het programma gaat dan automatisch scannen op bekende namen, zonder je vrienden te spammen. Kies bijvoorbeeld FACEBOOK in de kolom onder ‘Find Friends’. Druk op CONNECT, waarna Facebook opent en je Boxee expliciet toegang moet geven tot de Facebook-gegevens. Een paar seconden later zie je eventueel een lijst van vrienden die Boxee gebruiken. Feilloos is het helaas niet: vrienden worden enkel gevonden als ze voor Boxee en Facebook hetzelfde mailadres gebruiken. Dezelfde procedure volg je voor Twitter, Gmail en Yahoo!.
 

STAP 2: Vrienden zoeken

 

Stap 3

Daarnet vond je vrienden via sociale netwerken, nu ga je Boxee ook toegang geven tot Facebook en co. Je hoeft dit niet te doen als je geen zin hebt om met de buitenwereld te delen welke filmpjes en muziek je leuk vindt.

Selecteer SERVICES in de bovenste menubalk als je ingelogd bent bij Boxee.tv. Links zie je een kolom van ondersteunde netwerken: Facebook, Twitter, Google Buzz en FriendFeed. Bij elk van die diensten moet je op AUTHORIZE drukken. Je wordt dan omgeleid naar de site van pakweg Facebook om daar nog eens uitdrukkelijk akkoord te gaan met de brug met Boxee.

In de linkerkolom vind je nog een paar leuke diensten. Kies FLICKR als je jouw foto’s die op Flickr.com staan ook op je televisiescherm wil bekijken. Een aanrader voor liefhebbers van de betere film is MUBI, een online betaalzender.
 

STAP 3: Nog socialer

 

Stap 4

Als je nog meer (gratis) videofilmpjes zoekt, kan je via FEEDS ook een abonnement nemen op videopodcasts. Je kan zoeken via SEARCH DIRECTORY, door een lijst van populaire shows neuzen of zelf een rss-feed ingeven. Abonneren doe je door naast de feed op SUBSCRIBE te klikken.

STAP 4: Podcastje iemand?

 

Stap 5

Tot nu waren we op de Boxee-site om zaken in te stellen. Nu is het tijd om Boxee zelf op te starten. Het eerste wat je ziet, is een welkomstscherm om in te loggen. Vul je gebruikersnaam en je wachtwoord in. Het oogt misschien een beetje raar als je het bekijkt op een computerscherm, maar als je met de muis op een van die velden klikt, verschijnt er een groot virtueel toetsenbord. Denk er aan: Boxee is bedoeld voor grote televisieschermen. Klik op LOGIN.

STAP 5: Boxee starten

 

Stap 6

Meteen daarop krijg je de vraag of je het scherm wil kalibreren. Het hangt een beetje af van de manier waarop je computer met de televisie verbonden is, maar het zou kunnen dat het beeld net iets te klein of te groot is voor je scherm. Via HDMI of DVI is er meestal geen probleem, maar via vga durft het wel eens fout lopen. Als dat zo is, klik dan op OK.

Je krijgt een menu te zien waarop je het beeld kan tunen. Probeer bij ASPECT RATIO 16:9 als je een flatscreen-tv bezit en 16:10 als je een breedbeeldmonitor hebt. Kies ADVANCE CALIBRATION als je het beeld echt perfect wil finetunen.

Denk er aan: wil je in Boxee een menu verlaten, dan moet je met de rechtermuisknop klikken. Maar natuurlijk is het de bedoeling dat je een afstandsbediening gebruikt. Er is zelfs een gratis iPhone-app om Boxee te besturen.
 

STAP 6: Scherm kalibreren

 

Stap 7

De kans is groot dat Boxee Engels spreekt. Dat ga ik aanpassen en meteen de locatie veranderen – dan klopt het weerbericht ook ineens. Ik klik op het icoon van het tandwiel naast het Boxee-logo en kies LOOK&FEEL. Daarna selecteer ik LANGUAGE in de linkse kolom, waarna ik DUTCH kies. De interface zal meteen overschakelen naar het Nederlands, of toch grotendeels. Verander REGIO in de naam van een stad in de buurt, pas TIME FORMAT aan naar 24h en zet TEMPERATURE SCALE op C.

Nu je toch de instellingen open hebt staan, is het een goed moment om de folders aan wijzen waar je films, muziek en video’s staan. Druk op de rechtermuisknop, zodat je op het scherm van de INSTELLINGEN komt, en kies LOCAL SOURCES. Kies ADD SOURCES en navigeer naar een folder met media. Selecteer ADD THIS DIRECTORY en geef in het volgende scherm aan over welke media het gaat (muziek, foto’s of films) en hoe vaak die folder gecontroleerd moet worden op nieuwe bestanden. Het knappe is dat je verschillende folders met films kan aanwijzen. Klik je in het hoofdscherm van Boxee op MOVIES, dan krijg je de inhoud van al die folders door elkaar.
 

STAP 7: Naar het Nederlands

 

Stap 8

Je komt steeds dichter bij je doel: video bekijken. Op het Boxee-hoofdscherm is al keuze genoeg, zeker als je een aantal bruggen naar sociale netwerken geslagen hebt. Het hoofdscherm (Home) is verdeeld in twee grote delen: een bovenste balk met iconen die je naar allerlei media brengen en een onderste luik met FEED (video’s die door jouw vrienden gepost werden op Facebook, Twitter en elders), FEATURED (een selectie coole video’s van Boxee) en QUEUE, een lijst van filmpjes die jij geselecteerd hebt.

In stap 9 leg ik uit hoe je hier een video aan toevoegt, maar eerst nog even iets over de bovenste balk. Afbeeldingen, Muziek, Films en TV-series spreken voor zich. Klik op een van deze vier, en je eigen media zijn daar. BESTAND laat je zelf browsen op de harde schijf.

APPS is wat bijzonder: hiermee kan je bronnen van leuke video’s toevoegen aan Boxee. Initieel staat er niets, maar klik maar eens op het tabje links. In het menu dat verschijnt, kies je APP LIBRARY. Meteen krijg je een uitgebreide lijst van apps geserveerd. Er op klikken voegt ze toe aan MY APPS.

STAP 8 Wegwijs raken

 

 

Stap 9

Als ik nu op een video klik, bijvoorbeeld uit de FEED, begint het filmpje niet meteen te spelen, maar krijg ik in een nieuw venster een grote PLAY-toets te zien en vijf iconen. Met het tweede (een sterretje) wordt de film in de QUEUE-lijst geplaatst. Er is ook nog een hartje. Druk hierop om via Facebook en Twitter te laten weten dat je deze film goed vindt.

Zie je het voorlaatste icoon? Druk hierop om deze video toe te voegen aan het Popup Menu, dat verschijnt als je een sectie als My Movies of Music open hebt staan en op de rechtermuisknop drukt. Het Popup Menu heeft drie rijen iconen: de bovenste twee bevatten vertrouwde zaken, de onderste zijn de video’s die je zelf toevoegde. Wil je een filmpje uit het Popup Menu of de Queue verwijderen? Selecteer de video en kies opnieuw het voorlaatste (Popup Menu) respectievelijk het tweede icoon (Queue).
 

STAP 9: Goed of slecht

 

Stap 10

Tijdens het afspelen van een video verschijnen menu’s pas als je de muiscursor beweegt of knoppen op de afstandsbediening aanraakt. Wie goed oplet, ziet hier iconen opduiken die we al elders tegen het lijf liepen. Er is ook een nieuwe: CC. Klik hierop om eventuele ondertitels aan of uit te zetten. Staan er geen geschikte ondertitels op de schijf? Geen probleem; Boxee zal automatisch bij Opensubtitles.org op zoek gaan naar de juiste. Dit werkt niet altijd, maar het is beter dan niets.

Nu is het gewoon tijd om je neer te vleien in de sofa en te genieten van alles wat Boxee je te bieden heeft. Probeer het tussendoor allemaal eens uit, maar ga vooral op ontdekkingsreis. Bij de APPS vind je bijvoorbeeld heel wat goede films, en je zal merken dat er ook via vrienden erg veel leuks te ontdekken valt.
 

STAP 10: Genieten maar