Ik ben al enige tijd bezig met webdesign en aanverwanten. Nu zou ik zelf een eigen site online willen zetten, maar die hosting lijkt me toch wel duur. Kan ik daarom geen (oude) pc als webserver installeren en daar een webadres (.be bijvoorbeeld) aan hangen, zodat bezoekers van mijn site automatisch op die pc terechtkomen?
Benoit Sioen

Heb je bij je eigen provider al nagegaan wat het kost om je webruimte – die je ongetwijfeld ter beschikking hebt gekregen bij het aangaan van een abonnement – te koppelen aan een eigen domeinnaam? Die kostprijs valt doorgaans wel mee. Verder zijn er ook goedkope hostingbedrijven (zoals het Nederlandse www.sohosted.com, waar ik zelf wel goede ervaringen mee heb, met een goedkoopste formule van € 1,50 per maand).

Een eigen webserver kan uiteraard ook, bijvoorbeeld met WAMP (een ‘plug & play’-installatie krijg je via de WAMPStack op http://bitnami.org). Daar kan je dan met behulp van een service als www.dyndns.com meteen snel én gratis een subdomein (genre bsioen@dyndnz.biz) aan koppelen of – tegen betaling – een heus TLD-domein (.be, bijvoorbeeld).

Hou er verder rekening mee dat veel providers standaard poort 80 blokkeren. Een uitweg is natuurlijk je webserver bijvoorbeeld laten draaien op poort 8080, maar of dat nu een elegante oplossing is?