Intro

De meest comfortabele oplossing om een printer in een netwerk te stoppen is … jawel, een netwerkprinter.

Die heeft een Ethernet-poort aan boord, die net als een pc ook een eigen ip-adres kan krijgen. Een mogelijk alternatief is een NAS of een router met ingebouwde printserver: die zorgt er dan wel voor dat de aangesloten printer voor alle netwerktoestellen bereikbaar is.

Maar wat als je niet over deze handige hardware beschikt en alleen een bescheiden USB-printer voor je staan hebt? Geen probleem; dat lossen we in deze workshop samen op, zowel voor Windows XP als (Vista en) 7.

STAP 1: Sluit de printer aan

Laat ik beginnen met een Windows 7-toestel. Start de pc op en verbind de printer via USB. Slim als Windows 7 is, detecteert die nu zelf de printer(driver). Toch niet? In dat geval kan je via de knop INSTELLINGEN WIJZIGEN aangeven dat je automatisch stuurprogramma’s wil downloaden.

Windows Update neemt het roer over en haalt normaliter de juiste driver op. De installatie controleer je via CONFIGURATIESCHERM, APPARATEN EN PRINTERS WEERGEVEN. Is het pictogram voorzien van een uitroepteken, klik het dan met de rechtermuisknop aan en kies PROBLEMEN OPLOSSEN: wellicht vist Windows alsnog de juiste driver op en installeert het die

Zo niet, klop je aan bij (de site van) de printerproducent. In Windows Vista en XP verloopt de installatie van een USB-printer op een nagenoeg identieke manier en zo goed als volautomatisch.

STAP 1: Sluit de printer aan

 

STAP 2: Test en deel de printer

Secuur als je bent, controleer je nu eerst een paar instellingen. Klik met de rechtermuisknop op het printericoontje en kies EIGENSCHAPPEN VAN PRINTER – in Vista en XP is dat gewoon EIGENSCHAPPEN. Open de tab DELEN en zorg dat er een vinkje staat naast DEZE PRINTER DELEN – desnoods druk je eerst op de knop OPTIES VOOR DELEN WIJZIGEN.

Geef de share een duidelijke, korte naam mee. Klik ook even op de knop EXTRA STUURPROGRAMMA’S en plaats een vinkje naast de besturingssystemen die op je andere netwerk-pc’s geïnstalleerd staan. Voor alle zekerheid controleer je op de pc-met-printer ook nog snel enkele netwerkinstellingen.

In Windows 7 open je daarvoor het NETWERKCENTRUM, waar je GEAVANCEERDE INSTELLINGEN VOOR DELEN WIJZIGEN kiest. Zorg dat NETWERKDETECTIE INSCHAKELEN en BESTANDS- EN PRINTERDELING INSCHAKELEN is geactiveerd en bevestig indien nodig met WIJZIGINGEN OPSLAAN.

In Vista vind je vergelijkbare opties in het hoofdvenster van het NETWERKCENTRUM (NETWERKDETECTIE en PRINTERS DELEN stel je in op INGESCHAKELD). In XP doorloop je hiervoor best de wizard NETWERK INSTELLEN.

Die vind je via ALLE PROGRAMMA’S, BUREAU-ACCESSOIRES, COMMUNICATIE, waarbij je er vooral op let ook BESTANDS- EN PRINTERDELING INSCHAKELEN aan te stippen. Zorg er tenslotte voor dat nergens een firewall als spelbreker kan optreden.

STAP 2: Test en deel de printer

 

STAP 3: Print via het netwerk

Over nu naar een van je andere netwerkcomputers. Deze keer mag XP de spits afbijten. Open PRINTERS EN FAXAPPARATEN en kies EEN PRINTER TOEVOEGEN. In de wizard stip je NETWERKPRINTER OF EEN PRINTER DIE MET EEN ANDERE COMPUTER IS VERBONDEN aan.

Nu kan je Windows zelf naar de printer laten speuren, maar het kan ook vlugger. Stip de tweede optie aan en vul bij NAAM in: \computernaamsharenaam (de naam van de pc-met-printer dus en de printersharenaam – in ons voorbeeld: \7-test-PClaserprinter). Mogelijk moet je nu eerst nog je account-id van de pc-met-printer invullen – laat in dat geval het vinkje staan bij WACHTWOORD ONTHOUDEN.

Zodra het stuurprogramma geïnstalleerd is, wordt de printer toegevoegd en wacht die ongeduldig op je testpagina. In Vista en 7 is de procedure niet veel anders. Ook hier voeg je een printer toe en kies je NETWERKPRINTER […] toevoegen.

Vindt die de printer niet zelf, klik dan op DE PRINTER DIE IK WIL GEBRUIKEN, STAAT NIET IN DE LIJST, waarna je alsnog het juiste pad invult – \computernaamsharenaam, dus. Deze procedure herhaal je nu op al je netwerk-pc’s.

STAP 4: Print via het netwerk

 

EXTRA

Mac-elijk
Een Mac-fanaat is je Windows-bastion binnengedrongen? Dan wil die je gedeelde printer wellicht ook kunnen aanspreken … Dat gaat heel in het kort als volgt. Eerst breng je de Mac in je netwerk: open hiervoor SYSTEEMVOORKEUREN en klik op NETWERK.

Kies in de linkerkolom het netwerkmedium – Ethernet wellicht – en duid rechts de naam van je netwerkje aan. Vervolgens voeg je op de Mac een printer toe, waarbij je kiest voor MEER PRINTERS. Daar kan je dan in je netwerk zoeken naar de pc-met-printer. Als het goed is, zal OS X de printer dan wel detecteren.

Netwerkprinter
Heeft je printer een ingebouwde Ethernet-poort, dan hoef je niet langer een pc te laten aanstaan om via het netwerk te kunnen afdrukken. De installatie is niet bepaald moeilijk, eens je het ip-adres van de printer te pakken hebt. Daarvoor volg je best de instructies in de meegeleverde handleiding.

Belangrijk is alvast dat het adres ‘compatibel’ is met het adresbereik van de rest van je netwerkje. Nu hoef je die printer maar toe te voegen in Windows. In tegenstelling tot wat je zou denken, kies je beter niet NETWERKPRINTER, maar LOKALE PRINTER TOEVOEGEN.

Vervolgens kies je EEN NIEUWE POORT MAKEN en selecteer je STANDARD TCP/IP PORT, waarna je bij HOSTNAAM OF IP-ADRES het ip-adres van de printer invult. Nu nog snel even de driver ophalen, de printer van een gepaste naam voorzien – delen hoeft niet eens – en afdrukken maar!

EXTRA