Intro

Dubbel gekochte cd’s, verzamelalbums, een ondoordachte kopieeractie, … Manieren genoeg om sommige nummers haast ongemerkt dubbel in je muziekcollectie te doen belanden. Met Similarity maak je er makkelijk komaf mee.

STAP 1: Installeren en instellen

Het recentste installatiebestand van Similarity vind je op www.music-similarity.com. Op het moment van schrijven download ik daar versie 1.4.1. Na de installatie open je het programma en klik je in het TOOLS-menu op OPTIONS.

In het tabblad GENERAL zie je de drie filtermogelijkheden, met elk een zogenaamde treshhold-schuifbalk. Het percentage van zo’n balk geeft aan hoe groot de overeenkomst van twee liedjes voor die bepaalde filter moet zijn om ze te markeren als dubbel. Het vinkje voor Content (precise) kan je uitvinken, want die functie is sinds versie 1.4.1 enkel voor betalende klanten weggelegd.

Tags zal de ID3-tags van de bestanden gaan vergelijken, terwijl Content de bits en bytes naast elkaar legt. Om te vermijden dat de lijst met resultaten te lang wordt, zet ik TAGS op 80% en CONTENT op 90%.

STAP 1: Installeren en instellen

 

STAP 2: Mappen kiezen

In hetzelfde tabblad kan je met DURATION CHECK aangeven hoe groot het verschil in tijdsduur mag zijn tussen twee nummers. Wil je enkel precieze dubbels opsporen, dan zet je die schuifbalk op 100%.

Dubbele bestanden waarvan er eentje bijvoorbeeld drie minuten duurt en het andere twee minuten en 59 seconden verschijnen dan niet in de resultatenlijst. Ook hier lijkt 90% mij een goede instelling; dan kunnen de liedjes tot zo’n 20 seconden verschillen in duurtijd. Sluit het optiesvenster met een druk op OK.

Terug in het hoofdvenster kan je de mappen aanduiden waarin Similarity moet zoeken. Dat is erg eenvoudig: in de boomstructuur aan de linkerkant zet je vinkjes waar nodig. Vink je een map aan, dan worden de onderliggende mappen automatisch mee doorzocht.

Links onderaan, bij Selected folders, zie je welke mappen je gekozen hebt. Met een druk op de blauwe PLAY-knop bovenaan zet je Similarity in gang.

STAP 2: Mappen kiezen

 

STAP 3: Dubbels verwijderen

De resultaten kan je bekijken in het tabblad RESULTS, waar je helemaal rechts onderaan ziet hoe ver de tool al gevorderd is. Door op een kolomhoofd te klikken, kan je de resultaten sorteren.

Klik met je rechtermuisknop op een bestand om het nummer af te spelen, te markeren of meteen te verwijderen.

Gemarkeerde nummers kan je allemaal tegelijkertijd verwijderen door rechts te klikken en DELETE MARKED te kiezen.

STAP 3: Dubbels verwijderen

 

External links

Similarity