Ik moet blijkbaar poorten openzetten voor mijn ftp-server, en daarvoor heb ik een statisch ip-adres nodig. Hoe doe ik dat? Ik werk met Windows 7. Mijn provider is Telenet.
Thibault M

Als je pc rechtstreeks met de modem verbonden is, krijg je van je provider een ip-adres toegewezen. Beschouw dat maar als een semi-statisch ip-adres: het kan inderdaad wijzigen, maar dat gebeurt niet zo vaak. Is die mogelijke wijziging de reden van je vraag, kijk dan even naar de dienst DynDNS : hier kan je – gratis – een hostnaam aan je ip-adres laten koppelen, en met het gratis tooltje DynDNS Updater  zorg je ervoor dat een eventuele adreswijziging meteen wordt doorgegeven, zodat de koppeling met de hostnaam intact blijft.

 

Is je pc verbonden met een router, dan moet je de juiste poorten op die router openzetten – of liever: doorsluizen naar de pc met je ftp-server. Hoe dat moet, lees je – voor tal van modellen – op www.portforward.com. Normaliter zorgt de DHCP-service van je router voor het dynamisch toekennen van de (LAN) ip-adressen van je pc’s. Je kan je pc echter ook zelf van een statisch adres voorzien: voer het commando ncpa.cpl uit, klik met de rechtermuisknop je netwerkverbinding aan, kies EIGENSCHAPPEN, klik het item TCP/IPV4 aan, druk op de knop EIGENSCHAPPEN en selecteer HET VOLGENDE IP-ADRES GEBRUIKEN (en DE VOLGENDE DNS-SERVERADRESSEN GEBRUIKEN), waarna je de nodige gegevens kan invullen. Om de server van buitenaf te bereiken, moet je wel het WAN ip-adres van je router invullen – of de hostnaam, als je een dienst als DynDNS hebt gebruikt.