Er zijn behoorlijk wat alternatieve bestandsbeheerders voor de Windows Verkenner. Dat is al een stevige indicatie dat de ingebouwde Windowstool niet bepaald flexibel is. QTTabBar is geen alternatief, maar een plug-in die de mogelijkheden van de Verkenner op een eigen manier uitbreidt.

De interessantste mogelijkheid is ongetwijfeld om binnen eenzelfde Verkenner-venster verschillende mappen tegelijk geopend te houden. Daarbij verschijnt elke locatie op een eigen tabblad, ongeveer zoals bij moderne browsers.

[download_file]

Je hoeft alleen maar een map naast een al bestaande tab te verslepen. Een muisklik op zo’n tab volstaat dan om naar die locatie over te schakelen. Het hoeft geen verdere uitleg dat deze werkwijze allerlei operaties als het kopiëren of verplaatsen van gegevens heel wat vergemakkelijkt.

Ook handig is de mogelijkheid om bepaalde mappen (eventueel samen) in een groep onder te brengen. Die kan je dan met een muisklik vanuit het menu op de werkbalk van QTTabBar openen. Op deze werkbalk tref je overigens nog een aantal andere knoppen aan die het navigeren door je schijf efficiënter maken.

Veel verschillende opties 
Zo tref je knoppen aan om vooruit of achteruit te bladeren of een niveau hoger in de mappenhiërarchie te gaan. Je kunt ook makkelijk een specifiek tabblad sluiten of in één klap alle tabbladen verwijderen.

Wanneer je de muispijl even boven een submap houdt, verschijnt een pijltje rechts in de kolom waarmee je meteen een sneloverzicht krijgt van de onderliggende mapinhoud, zonder dat je die map dus echt hoeft te openen.

Goed in te stellen
QTTabBar laat zich bovendien verregaand instellen, zowel qua uiterlijk als naar functionaliteit (tabbeheer) toe. Je bereikt het indrukwekkende optievenster (met tien tabs) door een lege plaats in de werkbalk met de rechtermuisknop aan te klikken en Options te kiezen.

In principe is het ook mogelijk vanuit het optievenster een ander taalbestand in te stellen. Maar op het moment van schrijven was er voor deze versie nog geen Nederlandse vertaling beschikbaar.

 

External links

QTTabBar