Intro

Ik ben onlangs een maand naar Amerika geweest en zodra ik terug een voet op Belgische bodem had gezet, vroeg iedereen uiteraard hoe het geweest was. Veel meer dan “goed” kon ik op dat moment niet uitbrengen, aangezien ik alles nog wat moest laten bezinken.

Intussen hebben de meeste mensen nog niet meer dan een paar foto’s gezien en enkele verhalen gehoord, maar achter de schermen werk ik geduldig aan een film met alle beelden en indrukken die ik met het thuisfront wil delen. Zo ben ik zeker dat ik alles kan zeggen wat ik te zeggen heb, zonder te vervallen in een saai verhaal met twintig identieke foto’s.

Zelf werk ik op een pc, maar voor deze workshop gebruik ik iMovie op een Apple-computer. iMovie is zowat de tegenhanger van Windows Movie Maker, maar dan – naar mijn bescheiden mening – iets minder gebruiksvriendelijk.

Toch kan je met iMovie heel makkelijk een leuk uitziend filmpje in elkaar boksen. Volg maar even mee!

STAP 1: Bestanden klaarmaken voor import

Voor je een filmpje in elkaar kan draaien, moet je het nodige beeldmateriaal importeren in iMovie. Dat kan op verschillende manieren, maar ik gebruik in de menubalk bovenaan de optie ARCHIEF. Werkt je camera met tapes, dan kies je daar IMPORTEER VAN CAMERA.

Wil je losse bestanden toevoegen, dan klik je achtereenvolgens op IMPORTEER en FILMS. iMovie kan wel maar een beperkt aantal videoformaten aan. Zo lustte het programma het standaardformaat niet waarin mijn Samsung-camcorder beelden bewaart, en moest ik een hele conversieronde uitzitten voor ik aan de slag kon in iMovie.

STAP 2: Importeren

Wanneer je bestanden gaat importeren, komen die in een zogenaamde gebeurtenis terecht, een wat ongelukkige vertaling van event. Als je nog geen gebeurtenissen in iMovie hebt aangemaakt, zal het bolletje MAAK NIEUWE GEBEURTENIS AAN aangestipt zijn.

Verander de naam in iets nuttigs, zoals REIS 2010. Het vinkje bij OPTIMALISEER VIDEO mag je verwijderen en daaronder stip je KOPIEER BESTANDEN aan. Zo ben je zeker dat aan de originelen niet geraakt wordt. Zorg dat alle bestanden die je nodig hebt geselecteerd zijn en druk op IMPORTEER.

Zodra iMovie klaar is, zie je miniatuurweergaven van alle clips in de onderste helft van de interface.

STAP 2: importeren

 

STAP 3: Clips selecteren

Door met je muis over de clips te glijden, kan je in het voorbeeldvenster heel snel de inhoud bekijken. Met een druk op de spatiebalk wordt de clip in kwestie op normale snelheid afgespeeld. Wanneer je op een clip klikt, komt er een geel selectiekader tevoorschijn, dat vier seconden van de clip in kwestie bestrijkt.

Je kan beide zijkanten verslepen om een langer of korter stuk te selecteren. In het voorbeeldvenster zie je perfect tot welk frame je geselecteerd hebt. Het beeldmateriaal binnen het gele kader versleep je nu naar het projectvenster en voilà: de openingsscène van je film staat klaar.

Op deze manier kan je de rest van je video volstouwen met (stukken uit) clips. Wil je een fragment van plaats wisselen, dan moet je er eerst een stuk in selecteren, voor je het kan verslepen.

STAP 3: Clips selecteren

 

STAP 4: Beeldmateriaal bewerken

Je kan de lengte van de gebruikte clips nadien probleemloos aanpassen. Hou je muis in het projectvenster op de te bewerken clip en klik linksonder op het blauwe kadertje. In het uitklapmenu kies je KORT FRAGMENT IN, waarna je het gele kader aanpast tot het fragment de juiste lengte heeft. Bevestig de aanpassing met een druk op GEREED.

Je kan ook het beeld en het geluid bewerken, door in het uitklapmenu FRAGMENTAANPASSINGEN te kiezen. In de drie tabbladen heb je aanpassingsmogelijkheden te over. Het previewvenster toont je meteen wat je veranderingen teweeg zullen brengen eens je op GEREED klikt.

STAP 4: Beeldmateriaal bewerken

 

STAP 5: Overgangen en titels invoegen

Een flitsend vakantiefilmpje kan hier en daar wel een leuke overgang gebruiken. De overgangenbibliotheek open je door rechts onder het voorbeeldvenster op de vierde knop te klikken. Hou je muis over de verschillende overgangseffecten om ze in actie te zien.

Je sleept de overgangen gewoon tussen twee fragmenten om ze te gebruiken. Standaard duurt een overgang 0,4 seconden, maar dit kan je aanpassen door de overgang te selecteren, op het blauwe vakje te klikken en OVERGANGSAANPASSINGEN te kiezen.

Om titels in te voegen, klik je onder het voorbeeldvenster op de knop met de T. Het principe is hetzelfde als bij de overgangen; alleen komen de titels op de beeldfragmenten te liggen in plaats van ertussen. Dubbelklik op de blauwe tekstballon boven de clips in het projectvenster om het effect en de duurtijd aan te passen.

Wil je een statische achtergrond voor je titels, dan klik je op de knop met de wereldbol en scroll je naar beneden tot je de verschillende achtergronden tegenkomt.

STAP 5: Overgangen en titels invoegen

 

STAP 6: Thema’s gebruiken

Heb je geen zin in dat soort detailwerk, maar wil je toch dat je uiteindelijke filmpje er uitziet alsof je er gigantisch veel werk in hebt gestoken, dan kan je thema’s gebruiken. Een thema is een kant-en-klare verzameling van effecten en overgangen die je op je montage kan toepassen.

Daarvoor klik je ofwel op de titelknop of op de overgangenknop. Vervolgens druk je op STEL THEMA IN. Kies een van de zes opties, laat desgewenst het vinkje staan bij VOEG AUTOMATISCH OVERGANGEN EN TITELS TOE en druk op OK. Je kan nu alle overgangen en effecten nog aanpassen als je wil.

Zowel bij de titels als bij de overgangen zijn er enkele themaspecifieke mogelijkheden bijgekomen. Voeg je nu nog beeldfragmenten toe, dan zal iMovie automatisch overgangen aanmaken.

STAP 6: Thema's gebruiken

 

STAP 7: Een soundtrack maken

Een film is niet compleet zonder de nodige geluidseffecten en muziek. Klik onder het voorbeeldvenster op de knop met de muzieknoot om de geluidsbibliotheek te openen. In de mappen iMovie Sound Effects en iLife Sound Effects vind je – niet geheel onverwacht – een hoop geluiden.

Om er eentje te gebruiken, sleep je het simpelweg naar de juiste plaats in je montage, waar het geluid in kwestie verschijnt als een groene tekstballon. Duurtijd, volume en andere eigenschappen pas je aan door op die tekstballon te dubbelklikken.

In de map iTunes vind je normaal gezien je hele muziekcollectie. Sleep je een nummer in je montage, dan wordt het in zijn geheel onder de beelden geplakt, tenzij je hele montage minder lang duurt dan het liedje in kwestie.

Ook muziek wordt getoond als een groene tekstballon, waarvan je het begin en het einde kan aanpassen door de zijkanten te verslepen. Ook hier dubbelklik je op de tekstballon voor eventuele aanpassingen.

STAP 7: Een soundtrack maken

 

STAP 8: Exporteren en delen

Film klaar? Dan is het tijd om de vrucht van je arbeid te exporteren naar een simpel videobestand. Dat doe je door in het menu DEEL op EXPORTEER FILM te klikken. Daar krijg je vijf opties, met een mooie tabel die aangeeft voor welke platformen het resultaat geschikt zal zijn.

Wil je liever wat meer details instellen, dan kies je in het menu DEEL voor EXPORTEER MET QUICKTIME. In het veld EXPORTEER krijg je dan de keuze uit een hele reeks mogelijke formaten. Met een druk op OPTIES sleutel je aan de audio- en videocodecs, zodat je het eindresultaat helemaal naar je hand kan zetten.

STAP 8: Exporteren en delen