Intro
Je documenten wel back-uppen en je systeem- en programmabestanden niet? Dat is even effectief als naar voetbal op tv kijken om af te vallen. Een back-up van een complete partitie of schijf dus. In back-upland heet dat een ‘image’, en het is zowat de ideale oplossing om na onvoorziene calamiteiten snel naar je oude systeem terug te keren.
Alles wat je na je laatste image toegevoegd of gewijzigd hebt, ben je natuurlijk wel kwijt – tenzij je bestanden selectief uit zo’n image terughaalt. Met Paragon Backup & Recovery 10.2 Free Edition – B&R voor de vrienden – is dat allemaal mogelijk en op wat moeite na kost het je – althans voor thuisgebruik – helemaal niets.
STAP 1: Installeren en image creëren
De installatie van deze hersteltool is eenvoudig. Op www.paragon-software.com/home/db-express doorloop je een registratieprocedure om een gratis PRODUCT KEY en SERIAL NUMBER te scoren. Die plak je na ontvangst in de installatiemodule, en enkele bevestigingen met NEXT en INSTALLEREN later eindig je met FINISH.
Snel nog even herstarten, en laat de herstelwerkzaamheden beginnen. In het taakpaneel links klik je op BACK UP DISK OR PARTITION. Een wizard neemt nu het heft in handen. Allereerst geef je aan wat je precies wil back-uppen. Gaat het je om een image van je complete schijf, plaats dan een vinkje bij BASIC HARD DISK X. Heb je meer schijven, selecteer dan de juiste of indien nodig allemaal.
Je kan echter ook een of meer specifieke partities aanduiden. Vervolgens bepaal je de opslaglocatie voor je image. Als we een suggestie mogen doen: kies een robuust, extern medium. Selecteer BACK UP NOW, rond de wizard af en klik achtereenvolgens op VIEW CHANGES en APPLY.
En dan is het nu tijd voor een koffie.
STAP 2: Bestanden selectief ophalen
Geen dubieuze foutmeldingen in de tab OPERATION DETAILS en ook de module CHECK ARCHIVE INTEGRITY geeft groen licht? Prima, dan kunnen we nu afzonderlijke bestanden uit je image terugzetten. Klik op RESTORE in het taakpaneel van B&R. Eerst maak je de wizard duidelijk in welk image je wil gaan spitten.
Vervolgens ga je trapsgewijs naar beneden en vink je de map(pen) en bestanden aan die je effectief wil terugzetten. Een venster verder geef je aan waar de gerecupereerde bestanden naartoe moeten: naar een nieuwe map of terug naar de originele locaties. In dat laatste geval kan je aangeven of bestanden met dezelfde naam al dan niet overschreven moeten worden.
Goed om weten: de originele schijfstructuur blijft steeds behouden. Zo zal een bestand dat oorspronkelijk in c:mapAsubmapB stond, vanzelf worden weggeschreven naar de map Disk_CmapAsubmapB. Ook hier werkt de wizard standaard in virtuele modus. Om de gevraagde operatie effectief te laten uitvoeren, maak je een ommetje langs de APPLY-knop.
STAP 3: Voor het crashen
Allemaal goed en wel, zo’n image, maar wat doe je als je systeem(schijf) effectief crasht? Daar sta je dan met die complete schijf(partitie) waar je niet aan kan … Gelukkig heeft Paragon ook hier een oplossing voorzien. Met B&R kan je een achterpoortje maken om de boel opnieuw aan de praat te krijgen zonder eerst Windows te moeten herinstalleren.
Ga meteen na je eerste back-upactie naar B&R, waar je in het linkerpaneel de wizard RECOVERY MEDIA BUILDER oproept. Met die functie creëer je een opstarttool van waaruit je bij latere crashes meteen naar B&R kan doorstarten. De wizard laat je de keuze: verkies je een opstartbare USB-stick of een cd/dvd?
Tenzij jouw systeem het opstarten van USB-stick niet ondersteunt, raad ik je de eerste optie aan wegens compact, betrouwbaar en snel. Kies dus FLASH MEMORY en opteer voor TYPICAL. Selecteer de juiste stick, bezin je even over de mededeling dat de volgende actie ALLE data van die stick zal vegen (!), en enige tellen later is de operatie afgerond.
En nu? Testen natuurlijk, en liefst meteen. Probeer je systeem op te starten met de stick. Als alles doet wat het moet doen, komt de Paragon Boot Manager in beeld en start je door in NORMAL MODE. Lukt dat niet, probeer dan de SAFE MODE.
Er zou een grafisch menu moeten opduiken, waar je onder meer SIMPLE RESTORE WIZARD ziet staan. Het is deze handige harry die je moet aanspreken om na een crash de hersteloperatie uit te voeren.
EXTRA: Nuttige extra’s
Enkele slimme extra’s maken deze B&R nóg handiger. Met MANAGE BACKUP CAPSULE bijvoorbeeld beschik je over een afgeschermde capsule op je schijf waar je je back-ups kan neerpoten. Op zich comfortabel – want altijd bij de hand en snel opgehaald – maar niet zonder risico.
Immers: crasht je schijf, dan ben je meteen ook alle images in je capsule kwijt. Even handig is de optie om je imagecreaties vanuit B&R op voorhand in te plannen. Via SCHEDULE BACKUP OF DISK OR PARTITION moet je amper nog tussenkomen. Je kan zelfs na afloop het systeem automatisch laten afsluiten.
Verder is het de moeite om op het einde van je back-upoperatie even rond te neuzen in het venster met de BACKUP SUMMARY. Via de link ARCHIVE SETTINGS kan je allerlei geavanceerde opties aanpassen – om bijvoorbeeld bestandstypes van de back-up uit te sluiten.