Ons gezin beschikt over een Telenet Turbo XL-account. We hebben een thuisnetwerkje met een Netgear RangeMax Wireless Router. Er zijn een zestal computers aangesloten op ons LAN. De laatste tijd is ons internetdataverkeer blijkbaar sterk de hoogte ingegaan. Hoe kan ik achterhalen welke pc de grote verbruiker is?
Sophie Wille

Stevige downloaders aan het werk? Je zou natuurlijk op je eigen pc een proxyserver kunnen draaien die alle in- en uitgaande verkeer van je netwerk regelt. Zo’n proxy laat zich echter nogal lastig configureren en bovendien moet je pc dan altijd aanstaan als de andere pc’s het net op willen. Een eenvoudiger oplossing is de installatie van een gratis tool als NetLimiter 2 Monitor: die monitort nauwgezet alle dataverkeer in real-time en houdt ook fraaie en gedetailleerde statistieken bij. Voorwaarde is dan wel dat je het programma op alle pc’s installeert en dat de tool ook actief is.

Bovendien moet je het verbruik op alle pc’s afzonderlijk controleren. De commerciële variant NetLimiter 3 Pro – die het ook prima doet onder Windows 7– voorziet in een Remote admin-module, zodat je vanaf je eigen pc op elk moment het verbruik van de andere pc’s kan opvragen. Deze tool laat je eveneens toe het dataverkeer aan banden te leggen, per pc of per applicatie. De Pro-versie kost circa 22 euro per pc.