Intro

Je moet overmorgen een presentatie geven, maar hebt geen flauw benul waar te beginnen, en in welke vorm je dat allemaal gaat gooien.

Met de gratis presentatiedienst Prezi heb je niet eens een georganiseerd brein nodig om aan de slag te gaan.

STAP 1: Geen paniek!

Eerlijk, ik vind de meeste klassieke presentaties saai, en niet alleen omdat ik dan twee uur in een donkere en slecht verluchte ruimte moet zitten. Dia’s, bullets en flauwe clipart, ik heb het allemaal al eens gezien. Wil je brainstormen, mindmappen en nog meer van die new age Engelse werkwoorden, dan doe je dat beter met het tooltje Prezi.

Alles werkt gratis en online. Je vindt de dienst op http://prezi.com. Klik bovenaan rechts op SIGN UP, kies de gratis versie en doorloop de registratie. Aan het einde klik je op START USING PREZI NOW, want de tijd dringt.

Zoek je inspiratie, dan vind je hier al een aantal voorbeeldpresentaties. Op het tabblad LEARN staat ook nog eens een massa – meestal Engelstalige – tutorials. Maar het belangrijkste tabblad is YOUR PREZIS. Daar zit je persoonlijke profiel. Klik bovenaan op NEW PREZI en blijf ademen.

STAP 1: Geen paniek!

 

STAP 2: Brainstormen

Het grote voordeel van Prezi is dat je er niet meteen je afgewerkte presentatie in moet gooien. Je hebt zelfs geen grote ideeën of vooraf uitgedachte structuur nodig – voor een warhoofd als ik een enorm voordeel. Je begint gewoon met een wit vlak. Daar zet je al je ideeën, titels en beelden op. Ik dubbelklik om een tekstvakje te openen en het onderwerp neer te pennen. Daarrond zet ik ideeën en associaties.

Om het witte blad te verslepen, pak je het vast met de linkermuisknop. Uitzoomen doe je met de middelste muisknop. Klik op een stuk tekst, en de ‘zebra’ komt te voorschijn. Klik op de binnenste cirkel van die zebra en sleep je tekst om hem ergens anders neer te planten.

STAP 2: Brainstormen

 

STAP 3: Voorbij de chaos

Eens uitgestormd, kan je wat structuur aanbrengen. Ik zet alvast mijn titel groter, want daar ben ik trots op. Klik erop en sleep de tweede cirkel van de zebra naar buiten om je tekst groter te maken (en naar binnen om hem te verkleinen). Met de buitenste cirkel van de zebra roteer je beelden en tekst, voor de momenten waarop je creatief uit de hoek wil komen.

Ik ben dan wel kunstig bezig, maar toch blijven hokjes een handige manier om items te groeperen. Ga daarvoor naar het menu, de vreemde zeepbelconstructie in de linkerbovenhoek. Klik op FRAME en teken een stevige cirkel of rechthoek om stellingen die bij elkaar horen samen te zetten.

STAP 3: Voorbij de chaos

 

STAP 4: Tekst is maar tekst

Met pijltjes kan je daar ook nog eens verbanden tussen leggen. Klik op de ‘binnenste’ bol van het menu om terug te gaan, en kies INSERT, SHAPES om pijltjes en highlights te vinden. De knop in het midden kan je vergelijken met de pen in een tekenprogramma: hij laat je volledig je gang gaan.

Om je argumenten kracht bij te zetten, kan je beelden gebruiken. Ik ben nog altijd tegen flauwe clipart, maar het is natuurlijk helemaal aan jou hoe je je presentatie opfleurt. Klik op INSERT en LOAD FILE om een beeld, pdf of video van je harde schijf te halen.

Je kan zelfs YouTube-filmpjes toevoegen. Daarvoor dubbelklik je om een tekstvak te openen, waarin je dan de rechtstreekse link naar het filmpje plakt.

STAP 4: Tekst is maar tekst

 

STAP 5: Stappenplan

Het is met Prezi mogelijk om te freestylen, en tijdens een presentatie zelf op de relevante beelden en tekst te klikken, maar dat vereist een vorm van zelfvertrouwen die mij onbekend is. Om enige houvast te krijgen, maak ik een pad aan. Daarmee bouw je een chronologische volgorde voor de items in je presentatie. Handig; zo moet ik op het moment zelf elke keer gewoon verder klikken.

Kies PATH in het menu en klik je items aan in de volgorde waarin je ze aan bod wil laten komen. Ze krijgen automatisch een nummertje mee. Wil je er eentje weghalen, dan klik je op het nummer en sleep je het uit de Prezi. Of voeg een item toe in je chronologie door het lichtere bolletje tussen twee nummers naar dat item te slepen.

Je kan tussendoor ook een overzicht geven. Zoom daarvoor uit en klik op CAPTURE VIEW in het PATH-menu. Die ‘screenshot’ krijgt een eigen nummer in het Path.

STAP 5: Stappenplan

 

STAP 6: Showtime!

Test even of het publiek niet al te duizelig gaat worden van je presentatie, en of ze überhaupt kunnen volgen. Klik op SHOW om de items in je Path in de juiste volgorde af te spelen. De pijltjes onderaan rechts laten je een item vooruit of achteruit gaan. Klik en houd je cursor op de TERUG-knop om de knop ‘terug naar begin’ te vinden. De knop uiterst rechts tovert je presentatie op een volledig scherm.

Ben je moediger dan ik, dan kan je ook freestylen. Daarvoor blijf je in Show modus en klik je de items aan waarover je iets wil vertellen. Ze worden automatisch centraal en groot in beeld gebracht. Een druk op de spatiebalk stuurt je terug naar de creatieve modus.

STAP 6: Showtime!

 

STAP 7: Eeuwige roem

Tijd om je presentatie aan de kritische blik van het internet te onderwerpen. Van zodra je bovenaan rechts op EXIT klikt, wordt je presentatie gepubliceerd. Daar heb je niet veel controle over. Presentaties die in de gratis versie van Prezi gemaakt zijn, worden automatisch op Prezi.com gepubliceerd, waar iedereen ze kan zien. Wil je ‘privé’ presentaties maken, dan is het betalen.

Download in het tabblad Your prezis een kopietje van je werk naar je desktop, om het ook offline te kunnen gebruiken. Vertrouw je je collega’s om niet overal borsten bij te tekenen, dan kan je hen ook laten meewerken aan jouw presentatie. Klik onderaan op INVITE EDITORS, kopieer de link die je daar vindt en stuur hem door naar collega’s of vrienden om hen toegang te geven.

STAP 7: Eeuwige roem

 

External links

Prezi