Intro

Op een feestje of tijdens een uitstap duikt meestal meer dan één digitaal fototoestel op. Op zich positief, want zo ontsnapt geen enkel fotogeniek (of gênant) moment aan de camera. Maar daarna begint het: gemail over en weer totdat iedereen alle foto’s in zijn bezit heeft.

“Hier is deel 1, er volgen nog zes ladingen.” “Ik heb je mail niet aangehad.” “Dat komt omdat je mailbox vol zit.” Zucht. Dat kan beter. Met Yogile, een vrij recente online ‘fotodeeldienst’, verzamel je samen met je vrienden al je foto’s in één online album. Klikken, uploaden en delen maar!

 

STAP 1: Registreren

Registratie bij Yogile is eenvoudig. Je vult je e-mailadres in en kiest een wachtwoord om je account te beveiligen. Tijdens de registratie kan je ook (optioneel) een wachtwoord kiezen om je eerste fotoalbum te beveiligen.

Geen slecht idee. Je wil immers niet dat de rest van de wereld getuige is van die uit de hand gelopen barbecue afgelopen weekend. Een wachtwoord belet overigens ook dat wildvreemden foto’s aan je album zouden toevoegen.

STAP 1: Registreren

 

STAP 2: Foto’s uploaden

Zodra je geregistreerd bent, kan je foto’s aan je eerste album toevoegen. Klik op CHOOSE PHOTOS en blader naar de map op je harde schijf waarin de foto’s staan. Selecteer de foto’s die je wil uploaden en klik op START UPLOADING. Dat kan even duren, afhankelijk van het aantal foto’s en de resolutie.

Met een gratis account kan je maximaal 100 megabyte aan foto’s uploaden. Dat is niet bijster veel als je foto’s in originele resolutie op het web zet – tegenwoordig is één foto al gauw 3 of 4 megabyte groot. Je kan je foto’s daarom best verkleinen tot een lagere resolutie (bijvoorbeeld 1.024 x 768 pixels), want zo krijg je veel meer foto’s in een gratis account.

Je kan natuurlijk ook 25 dollar ophoesten. In ruil krijg je onbeperkte opslagruimte; klik daarvoor op de knop UPGRADE STORAGE.

STAP 2: Foto's uploaden

 

STAP 3: Je album aanpassen

Eenmaal je foto’s online staan, kan je het album aanpassen. Om te beginnen geef je het een interessantere naam dan ‘Unnamed Album’. Klik daarvoor op CLICK TO EDIT en tik de gewenste albumnaam in.

Bovenaan links staan drie icoontjes voor de weergaveopties: kleine thumbnails, grote thumbnails en aparte foto’s. Klik op een van de icoontjes om de weergave aan te passen.

Bij de twee laatste opties kan je aan elke foto een beschrijving toevoegen. Klik op CLICK HERE TO ADD A DESCRIPTION onder de foto, en tik je tekst in. Je kan ook de naam die boven de foto staat aanpassen door erop te klikken.

STAP 3: Je album aanpassen

 

STAP 4: Foto’s delen

De foto’s zijn gedumpt, tijd om ze te delen. Klik op (what’s in a name) de knop SHARE. In het venstertje dat verschijnt, vul je je naam in. Verder vul je de e-mailadressen in van je vrienden of familieleden die het album mogen bekijken.

Gebruik je de webmail van Google, Yahoo of Hotmail, dan kan je adressen ophalen uit je online adresboek. Klik daarvoor op CHOOSE CONTACTS van de gewenste provider.

Als je het album met een wachtwoord hebt beveiligd, wordt dat meegestuurd naar de toegevoegde personen. Met dat wachtwoord kunnen ze dan ook zelf foto’s uploaden naar het album, zoals beschreven in stap 2. Je vrienden kunnen ook alle foto’s in het album downloaden.

Daarvoor moeten ze gewoon op de DOWNLOAD-knop klikken. Yogile maakt dan een zip-archief aan dat op hun harde schijf wordt opgeslagen.

STAP 4: Foto's delen

 

STAP 5: Foto’s laten mailen

Er is nog een eenvoudigere manier voor je vrienden om hun foto’s toe te voegen: ze kunnen ze simpelweg doormailen. Daarvoor moet je wel eerst een e-mailadres aan het album linken.

Klik op het icoontje met de tandwieltjes en pas de instellingen voor het album aan. Verander het webadres van het album naar iets wat gemakkelijker te onthouden valt, bijvoorbeeld WWW.YOGILE.COM/ERIKSVAKANTIE.

Het laatste deel van het webadres wordt meteen ook gebruikt voor het e-mailadres waarmee je vrienden foto’s aan het album kunnen toevoegen: ERIKSVAKANTIE@YOGILE.COM. Al wat je vrienden moeten doen, is hun foto’s naar dit adres mailen.

Als je het album met een wachtwoord hebt beschermd, moet dit wachtwoord in de onderwerpregel of in het e-mailbericht zelf staan, anders worden de foto’s geweigerd. Je wordt zelf via e-mail verwittigd wanneer iemand foto’s aan je album heeft toegevoegd.

Verwittig je vrienden wel dat ze hun foto’s best verkleinen, zodat je niet te gauw tegen de limiet van 100 MB aanbotst.

STAP 5: Foto's laten mailen

 

STAP 6: Meer albums maken

Ben je ondertussen fan van Yogile, dan kan je nog meer albums toevoegen. Klik bovenaan op MY PHOTO ALBUMS. Met de knop +ADD PHOTO ALBUM maak je een nieuw album aan, waarvoor je meteen naam, optioneel wachtwoord, webadres en e-mailadres kan kiezen.

Je kan onbeveiligde albums in de publieke index laten opnemen, zodat iedereen ze kan vinden. Voor alle zekerheid toch nog even meegeven: doe dat niet met persoonlijke foto’s.

Wie genoeg heeft van Yogile kan met één muisklik zijn hele account verwijderen. Klik op MY ACCOUNT en vervolgens op REMOVE MY YOGILE ACCOUNT.

Als je dit bevestigt, worden je albums en foto’s van de servers verwijderd – ook de foto’s die je vrienden hebben toegevoegd. Foto’s die je zelf aan andermans albums hebt toegevoegd, blijven wel staan.

STAP 6: Meer albums maken