Intro

Je mag jezelf gerust een sociaal beest noemen, met vrienden her en der – ook niet-virtueel – en dus ook heel wat afspraken en contactgegevens. Best een klus om daar enig overzicht in te bewaren, zeker als je ook nog eens geregeld de hort op gaat. Nu heb je die informatie wel al online staan – met dank aan Google – maar echt optimaal vind je dat toch niet.

Op je desktop ben je nu eenmaal verknocht geraakt aan Outlook, en telkens naar gmail.com surfen met je smartphone is niet meteen de prettigste of goedkoopste bezigheid.

Gezien ik zelf in precies dezelfde situatie verkeer, kan ik je alvast enkele handige tips, technieken en tools meegeven om Google naar je Outlook en je smartphone te halen, en omgekeerd. Voor dit laatste neem ik mijn Android-exemplaar, een HTC Desire, als voorbeeld, maar ook andere smartphone-adepten wijs ik de weg. Volg mee.

STAP 1: Gmailberichten doorsturen

Je wil alle berichten die je op je Gmailadres ontvangt graag ook in de inbox van je favoriete e-mailprogramma zien belanden. Dat kan! Meld je aan bij Gmail en klik op INSTELLINGEN. Open de tab DOORSTUREN EN POP/IMAP. Druk hier op de knop EEN DOORSTUURADRES TOEVOEGEN en vul het gewenste adres in.

Haal de bevestigingscode op die je op dat adres ontvangt en plak de code in het voorziene veld, waarna je de knop CONTROLEREN indrukt. Ten slotte bepaal je nog of je de mails meteen wil doorsturen of een kopie in het Postvak IN van Gmail wil bewaren (ja, toch?).

Overigens is het ook mogelijk alleen specifieke berichten te laten doorsturen: dat doe je door de link EEN FILTER TE MAKEN aan te klikken en de gewenste filtercriteria in te stellen. Nog even je wijzigingen opslaan, en klaar.

STAP 1: Gmailberichten doorsturen

 

STAP 2: Gmailberichten ontvangen

Nu had je natuurlijk ook graag het omgekeerde … Mails die naar je ‘provideradres’ worden gestuurd, wil je in Gmail zien binnenrollen en vanuit Gmail wil je ook berichten kunnen versturen met dat adres als afzender. Daarvoor moet je, bij INSTELLINGEN, op de tab ACCOUNTS EN IMPORT zijn.

Druk hier op de knop POP3-E-MAIL ACCOUNT TOEVOEGEN en vul het adres in waarvan je berichten wil ontvangen (maximaal vijf adressen). Vervolgens voer je de gegevens in die je van je provider ontvangen hebt, zoals gebruikersnaam, wachtwoord en POP-server.

In ditzelfde venster kan je trouwens nog enkele bijkomende opties instellen, en er bijvoorbeeld voor zorgen dat er een kopie van de gedownloade berichten op de server blijft staan, zodat je die ook nog met je reguliere e-mailprogramma kan ophalen op je pc of smartphone.

Bevestig in elk geval met ACCOUNT TOEVOEGEN en laat de optie JA, IK WIL MAIL KUNNEN VERZENDEN ALS <A@B.BE> aangestipt. Vooraleer je hiermee aan de slag kan, moet je wel eerst nog een verificatie naar dat e-mailadres sturen en de ontvangen code invullen in een venster.

STAP 2: Gmailberichten ontvangen

 

STAP 3: Agenda’s synchroniseren (pc)

Alle berichten kan je nu al bekijken op en versturen vanuit Gmail, je favoriete e-mailprogramma én je mobiele apparaat. Best handig – zo handig zelfs dat je een gelijkaardig scenario ook wel voor je afspraken ziet zitten. Alvast de eerste stap: je Google Agenda www.google.com/calendar netjes met Outlook synchroniseren – Android moet maar wachten tot stap 5.

Daar bestaat gelukkig een handig én gratis tooltje voor: Google Calendar Sync www.tinyurl.com/gcalsync, dat zowel voor Outlook 2003 als 2007 blijkt te werken. Download en installeer de toepassing; de standaardinstellingen kan je in principe ongemoeid laten. Vlak na de installatie verschijnt er een venster waarin je de gegevens van je Google Account-id invult.

Niet onbelangrijk: je geeft hier meteen ook aan in welke richting(en) je de synchronisatie tussen je Google Agenda en Outlook wil. Ik verkoos in elk geval een volwaarde tweewegsoperatie en stelde de automatische synchronisatie in op 30 minuten. Nog even op SAVE drukken, en ook dat varkentje is gewassen!

Overigens kan je deze instellingen altijd nog aanpassen via het nieuwe pictogram dat intussen in het systeemvak van je Windows-taakbalk is opgedoken.

STAP 3: Agenda's synchroniseren (pc)

 

STAP 4: Contactpersonen synchroniseren (pc)

Het synchroniseren van je Google Contacpersonen www.google.com/contacts met Outlook blijkt echter een ander paar mouwen. De (gratis) tools die ik hiervoor vond, konden me nauwelijks charmeren wegens onbetrouwbaar – maar wie weet blijken ze op jouw systeem minder weerspannig … Dus niet GO Contact Sync en ook niet echt GCalDaemon.

Dit laatste programma oogt veelbelovend, maar is nog in bèta, vergt behoorlijk wat manueel configuratiewerk en bleek problematisch op een paar test-pc’s. Maar als je het een kans wil geven: op http://gcaldaemon.sourceforge.net/usage6.html vind je de nodige instructies om met behulp van GcalDaemon en het LDAP-protocol je Google Contactpersonen vanuit Outlook te laten doorzoeken.

Een eenvoudiger tooltje, weliswaar niet echt geïntegreerd in Outlook zelf, is het gratis Syn(r)c Contacts. Na een pijnloze installatie kan je via de knop SYNC in een apart venstertje de contactpersonen te zien krijgen van Outlook, Windows Live en Google. Voor deze laatste twee moet je uiteraard wel eerst even je account-ID invoeren, maar dat hoeft gelukkig maar één keer.

STAP 4: Contactpersonen synchroniseren (pc)

 

STAP 5: Mobiel synchroniseren

Eindelijk is ook de Android aan de beurt en wat blijkt: synchroniseren is een makkie. Niet zo verwonderlijk overigens als je weet wie er achter Android steekt. Open je INSTELLINGEN-menu en kies ACCOUNTS EN SYNCHRONISATIE, waarna je ACCOUNT TOEVOEGEN aanklikt en GOOGLE selecteert.

Een venster verder druk je op AANMELDEN en vul je je gebruikersnaam (Gmail-adres) en wachtwoord in. Even bevestigen met AANMELDEN en aangeven wat je precies wil synchroniseren: CONTACTEN, GMAIL en/of AGENDA. Zodra je dan op NU SYNCHRONISEREN drukt, lopen de eerste data binnen. Alle volgende synchronisaties gebeuren voortaan volautomatisch.

Jij hebt een andere smartphone of pda? Niet getreurd: met het gratis Google Sync lukt de synchronisatie ook met heel wat andere toestellen, waaronder BlackBerry en vooral iPhone, Nokia en Windows Mobile. Je vindt voor al deze modellen duidelijke instructies op www.google.com/mobile/sync.

STAP 5: Mobiel synchroniseren

 

External links

Google

External links

Gmail