Intro

Een van de kleine folietjes die je er als multimediajournalist bij krijgt, is dat fabrikanten je wel eens op een vliegtuig zetten om ergens ver van huis – in hun internationale hoofdkwartier of op een speciale evenementlocatie – gedurende enkele dagen hun nieuwe producten te bewonderen.

Het bracht ondergetekende het afgelopen jaar alleen al in New York, San Francisco, verschillende enclaves van Silicon Valley, Las Vegas, Moskou, Kopenhagen, Londen en Parijs, en er zijn collega’s die het nog veel bonter maken. It’s a tough job, but someone’s gotta do it.

Maar ook als ik een oceaan verder zit, blijf ik denken aan wat véél belangrijker is: een paar keer per week contact houden met mijn zevenjarige dochter. Dat kan, zeker als je intercontinentaal belt, serieus pijn doen aan je portemonnee, maar dankzij de gratis VoIP-oplossing Skype jaag ik noch mezelf, noch mijn ex te zwaar op kosten.

STAP 1: De juiste randapparatuur

Ik ga op reis, en ik neem mee: een computer met microfoon en eventueel een webcam, en de recentste versie van Skype (op www.skype.com staat alles wat je nodig hebt, en wordt er zelfs randapparatuur te koop aangeboden).

Voor het toestel dat ik meeneem op reis (meestal een Macbook Pro-laptop, soms een netbookje van HP) is de randapparatuur meestal geen probleem, want de meeste schootcomputers hebben tegenwoordig een ingebouwde microfoon én een webcam.

Als de ontvanger thuis met een desktop werkt, ligt dat meestal iets anders: een microfoon, winkelprijs ergens tussen 20 en 50 euro, moet meestal extern worden aangesloten, net als een webcam. Na de installatie van Skype kan je een audiotest doen, maar die is niet absoluut noodzakelijk: de meeste toestellen werken meteen plug and play.

STAP 1: De juiste randapparatuur

 

STAP 2: Twee Skype-accounts maken

Even belangrijk als de laptop is uiteraard dat Skype op beide pc’s is geïnstalleerd. Klik op de website DOWNLOAD SKYPE aan om de software te installeren. Daarna kies je DOWNLOAD SKYPE VOOR WINDOWS (aan de rechterzijde kan je eventueel een ander besturingssysteem kiezen, maar de website weet dat meestal automatisch), en nog eens NU DOWNLOADEN.

Het installatiepakket van Skype wordt binnengehaald. Eens het gedownload is, geef je aan dat je akkoord gaat met de licentievoorwaarden, en de installatie begint. Wacht rustig af en sluit af met VOLTOOIEN. Als je de toepassing de eerste keer draait, mag je al meteen je naam en je Skypenaam aanmaken, plus een wachtwoord instellen en je e-mailadres opgeven. Daarna klik je op AKKOORD – MAAK ACCOUNT AAN.

Dat betekent niet dat je al meteen aan het bellen kan slaan, want de module vraagt je vervolgens het land waar je woont, je woonplaats en je verjaardag. Ook belangrijk is dat je kan aangeven of je automatisch aangemeld wil worden als Skype start, en of de toepassing mag opstarten telkens je de computer aan zet. Doe er je zin mee, en klik op OK om af te sluiten.

Je komt vervolgens in een welkomstscherm terecht, waar je eventueel de geluidskwaliteit van je randapparatuur kan testen. Als je Skype vel gebruikt, loopt dat welkomstscherm je alleen maar voor de voeten, dus vink TOON WELKOMSTSCHERM BIJ OPSTARTEN uit. Sluit het welkomstscherm, en begin met Skypen.

STAP 2: Twee Skype-accounts maken

 

STAP 3: Contactpersonen vastleggen

Een laatste stap die je nog moet zetten voordat je gerust op reis kan vertrekken, is elkaar vastleggen als contactpersonen. Skype werkt namelijk volgens de principes van ‘social media’: je moet het systeem laten weten dat je elkaars bestaan erkent voordat je naar elkaar kan bellen.

Maar dat gaat erg simpel: klik bovenaan op NIEUW, kies in het valmenu voor NIEUWE CONTACTPERSOON en vul in het daaropvolgende venster de naam of het e-mailadres in. Klik op ZOEKEN, en je krijgt een lijst met beschikbare resultaten. Selecteer daaruit de juiste persoon, klik op CONTACTPERSOON TOEVOEGEN, en de Skypetoepassing op de computer van de thuisblijver geeft de uitnodiging door.

Eens ze is aanvaard, zijn jullie officieel elkaars contactpersonen. Je kan overigens ook je bestaande contactpersonen in Facebook, Hotmail, Gmail, Outlook of nog een tiental andere diensten en toepassingen rechtstreeks importeren in Skype, als deze mensen Skype hebben natuurlijk.

Klik daarvoor op de knop NIEUW, waarna je IMPORTEER CONTACTPERSONEN kiest. Opgelet: het feit dat al die mensen je al kennen betekent niet dat je ze automatisch kan toevoegen aan je contactenlijst. Ook zij moeten daarvoor hun toestemming geven.

STAP 3: Contactpersoon vastleggen

 

STAP 4: Bellen van pc naar pc

Ideaal zou nu zijn dat ik in het buitenland in een kantoorruimte, op een terras met WiFi-internettoegang of in mijn hotelkamer zit, en gewoon de verbinding maak met Skype. Eerst even kijken of mijn ex achter haar pc zit (je ziet dat aan het groene bolletje), en vervolgens op het groene telefoontje klikken dat BELLEN zegt.

En hop: de virtuele telefoon gaat over. Wanneer er enkele duizenden kilometers verder op datzelfde groene telefoontje wordt geklikt, is er contact. Als er een webcam is aangesloten, activeer je die door op het corresponderende VIDEOGESPREK-icoontje te klikken.

Links bovenaan, bij je Skypenaam, kan je zelf je status weergeven (ONLINE, AFWEZIG, NIET STOREN enzovoort), zodat je van elkaar kan inschatten of je al dan niet achter de pc zit. Je kan ook naar meerdere Skype-accounts tegelijk bellen: daarvoor klik je rechts bovenaan op PERSONEN TOEVOEGEN.

Er springt een venster open waarin je contactpersonen kan kiezen, en ze aan de belgroep kan toevoegen via SELECTEREN. Met TOEVOEGEN sluit je vervolgens af, en je belt naar iedereen in de groep via BEL GROEP.

STAP 4: Bellen van pc naar pc

 

STAP 5: Bellen van pc naar telefoon

Tot hier de ideale oplossing. Bij mij rees hier echter het volgende probleempje: mijn ex gebruikt nooit Skype, en ziet het gehannes niet zitten om de toepassing op haar laptop te installeren, een account te nemen enzovoort. Bovendien moet je dan een moment afspreken waarop je allebei achter de pc zit.

Dus bel ik via Skype naar haar gsm. Dat is, in tegenstelling tot bellen van pc naar pc, niet gratis, maar het scheelt niet veel: een gemiddeld internationaal gesprek kost zo’n 2 eurocent per minuut, wat een peulenschil is in vergelijking met de geldende tarieven voor internationale telefonie. Je belt naar een vast telefoonnummer of een gsm via de knop BEL TELEFOONNUMMERS in Skype.

Je krijgt een numeriek toetsenbord zoals op een telefoontoestel te zien, waarmee je het telefoongesprek kan inzetten. Maar eerst moet je Skypetegoed kopen, door op de knop KOOP SKYPETEGOED te klikken. Er gaat een nieuw venster open, waarin je beltegoed kan kopen in pakketjes van tien euro per stuk (€ 11,50 met je PayPal-account of je kredietkaart).

Klik op NU KOPEN en voer de betalingsgegevens in. Eens je die procedure achter de rug hebt, voer je gewoon het telefoonnummer in (de 0 vooraan hoeft niet) en klik je op BELLEN. Je kan ook een sms sturen of de contactpersoon bewaren.

STAP 5: Bellen van pc naar telefoon

 

STAP 6: Inkomende gesprekken doorschakelen

Een oplossing die ik pas ontdekte, en die ik bij een volgende gelegenheid misschien eens ga proberen, is een Skypegesprek doorschakelbaar maken. Zo krijg je het beste uit twee werelden: je belt in principe gratis van pc naar pc, maar als een van de twee niet in de buurt van zijn computer zit, wordt het gesprek afgewerkt via de telefoon.

Je moet elk van de twee Skype-accounts daarvoor wel instellen. Ga naar het menu SKYPE, kies ACCOUNT en klik vervolgens op DOORSCHAKELEN INSTELLEN. Geef nog je land en het nummer waarnaar gebeld dient te worden op, en leg alles vast met OPSLAAN.

STAP 6: Inkomende gesprekken doorschakelen

 

External links

Skype