Intro

Wanneer je een programma verwijdert, blijft er altijd wel wat restafval over. Lege mappen, achtergelaten registersleutels, back-upbestanden, noem maar op.

Niet zo met Revo Uninstaller, dat alle stiekeme achterblijvers opspoort en vernietigt. Zou hou je je harde schijf proper en je pc op topsnelheid.

STAP 1: Installeren en interface

je kan Revo Uninstaller downloaden op www.revouninstaller.com. Eens geïnstalleerd, kom je in het hoofdvenster terecht, dat verrassend simpel van opzet is.

Bovenaan zie je een rij knoppen waar je alle mogelijke acties mee kan uitvoeren, eronder een zoekbalk, daaronder de lijst met gevonden programma’s en helemaal onderaan een vakje met uitleg over het geselecteerde onderdeel.

Verander de taal van de interface door op OPTIONS te klikken en bij CURRENT LANGUAGE voor NEDERLANDS/DUTCH te kiezen. Revo herstarten is niet nodig. Met de knop BEELD kan je de geïnstalleerde programma’s tonen als lijst, grote iconen of gedetailleerde lijst.

In die laatste weergave kan je ze rangschikken op de verschillende kolommen. Klik je met de rechtermuisknop op een item, dan kan je bijvoorbeeld een snelle Google-zoekopdracht over het programma in kwestie lanceren of de bijhorende registersleutel openen. De gele opties zijn voorbehouden voor de betaalde versie van Revo.

STAP 1: Installeren en interface

 

STAP 2: Programma’s verwijderen

Een programma verwijderen is vrij eenvoudig: selecteer het in de lijst en klik op DE-INSTALLEREN. Bevestig je verwijderingsdrang met een druk op YES. Je krijgt nu vier mogelijke manieren voorgeschoteld om het programma te de-installeren.

Je kan zelf kiezen welke manier je wil gebruiken, op basis van de uitleg die er bijstaat. Of je kan mij gewoon blind volgen en kiezen voor GEMIDDELD. Met een druk op VOLGENDE begint het verwijderproces. Revo Uninstaller maakt automatisch een systeemherstelpunt aan, zodat je de wijziging indien nodig ongedaan kan maken.

Let op: zodra de eigenlijke de-installatie begint, zal de groene vorderingsbalk van Revo volledig gevuld worden en is de knop VOLGENDE aanklikbaar. Blijf daar echter af tot de de-installatie volledig voltooid is!

STAP 2: Programma's verwijderen

 

STAP 3: Overblijfsels verwijderen

Na de eerder vernoemde druk op VOLGENDE gaat Revo op zoek naar achtergebleven registersleutels, bestanden en mappen. Is de zoektocht succesvol, dan krijg je eerst de lijst met registersleutels te zien.

Zet een vinkje voor de vetgedrukte exemplaren (of druk op ALLES SELECTEREN – alleen de vetgedrukte sleutels zullen verwijderd worden) en klik op VOLGENDE.

Kijk indien nodig de lijst met achtergelaten bestanden en mappen na, selecteer ze en klik op VOLGENDE om alles in de prullenbak te gooien. Nu zou er normaal gezien geen enkel spoortje van het verwijderde programma meer mogen achterblijven.

STAP 3: Overblijfsels verwijderen

 

STAP 4: Ouder afval opruimen

Er staan ongetwijfeld nog heel wat overbodige bestanden op je computer, uit de tijd toen je Revo Uninstaller nog niet gebruikte. Klik daarom in het hoofdvenster op GEREEDSCHAP en vervolgens op JUNK FILES OPRUIMEN.

Als je wil, kan je de scaninstellingen aanpassen door bovenaan op OPTIES te klikken en in het pop-upvenster naar JUNK FILES WISSEN te gaan. De standaardinstellingen zijn goed, al kan je voor de veiligheid een vinkje zetten bij VERWIJDER BESTANDEN NAAR DE PRULLENBAK. Dan kan je de verwijderactie nog ongedaan maken.

Bevestig met OK en druk bovenaan het hoofdvenster op SCANNEN. Ga een blokje omlopen met de hond en bekijk na je terugkomst de lijst met resultaten om zeker te zijn dat Revo niet te ijverig wil opruimen. Lijkt alles in orde, dan gooi je alles in de prullenbak met een druk op VERWIJDEREN.

STAP 4: Ouder afval opruimen

 

STAP 5: Opstartitems verwijderen

Bij het gereedschap van Revo zit ook AutoRun-beheer, waarmee je de opstartitems van Windows kan beheren en aanpassen. Verwijder je het vinkje voor zo’n item, dan zal het bij de volgende herstart niet meer geladen worden. Druk je bovenaan op AFBREKEN, dan zal het geselecteerde onderdeel gestopt worden.

Om het helemaal uit de opstartlijst te halen, druk je op VERWIJDEREN. Ook hier krijg je meer opties wanneer je met je rechtermuisknop op een item klikt.

Met Revo kan je ook je sporen op een bepaalde computer wissen. In het GEREEDSCHAP-kader klik je dan onderaan op TRACK SCHOONMAKEN, waarna je de verschillende toepassingen ziet waarvan je je activiteit onherstelbaar kan wissen.

STAP 5: Opstartitems verwijderen

 

EXTRA: Op jacht

Wil je niet telkens langs de interface van Revo passeren wanneer je een programma wil verwijderen, dan kan je de Jachtmodus gebruiken. Druk je op de groene radarknop in de menubalk, dan wordt Revo geminimaliseerd en verschijnt er een vizier op je bureaublad.

Sleep je dat vizier bijvoorbeeld naar de snelkoppeling van een programma, dan krijg je een keuzemenu langs waar je het programma kan verwijderen. Omgekeerd kan ook, door rechts te klikken op het vizier en DRAG AND DROP MANIER te kiezen. Dan krijg je een brandend vuurtje te zien. Alles wat je daar naartoe sleept, verdwijnt in de diepste krochten van de hel. Figuurlijk, uiteraard.

EXTRA: Op jacht