Ik heb een nieuwe pc met Windows 7 gekocht. Dat werkt prima, maar wel vraag ik me af hoe ik hier herstelpunten kan verwijderen. Ook, ik vind hier nergens meer de $ntuninstall-mappen terug (back-upbestanden van Windows updates), ook niet als ik verborgen mappen zichtbaar maak in de Verkenner. Zie ik iets over het hoofd?
Linda Geeroms

Beginnen we met je eerste vraag. Je kan in Windows 7 inderdaad systeemherstelpunten verwijderen. Ga naar het startmenu, klik COMPUTER met de rechtermuisknop aan en kies EIGENSCHAPPEN. Klik op SYSTEEMBEVEILIGING in het linkerpaneel en duid de gewenste schijf in het overzicht aan. Druk op de knop CONFIGUREREN en vervolgens op de knop VERWIJDEREN. Daarmee worden alle herstelpunten van dat station van schijf gehaald. Wil je het meest recente herstelpunt alsnog bewaren, dan ga je anders tewerk.

 

Open het Windows-startmenu en voer het commando cleanmgr.exe uit, waarna je het juiste station selecteert. Druk op de knop SYSTEEMBESTANDEN OPSCHONEN, duid opnieuw de juiste schijfletter aan en bevestig met OK. Open het tabblad MEER OPTIES en druk op de onderste knop OPRUIMEN. Zodra je bevestigt met OK, gaat Windows aan de slag.

Over naar je tweede vraag. Het klopt dat je deze $ntuninstall<…>-mappen niet meer aantreft in Windows 7. Deze en dergelijke data worden namelijk bewaard in c:Windowswinsxs, maar Windows voorziet niet (langer) in een optie om die zomaar te verwijderen. De eigenlijke updates die je hebt gedownload, komen terecht in c:WindowsSoftwareDistribution, maar ook die bestanden laat je beter ongemoeid.