Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Intro

Het Dock is de balk met icoontjes onderaan je scherm. Het geeft je snel toegang tot veelgebruikte programma’s en mappen, toont welke programma’s actief zijn, bevat vensters die je geminimaliseerd hebt (door op de oranje knop linksboven het venster te klikken), en is ook de thuishaven van de Prullenmand.

Het Dock plaatst programma’s aan de linkerkant, en mappen en programmavensters aan de rechterkant. Tussen beiden loopt een zichtbare scheidingslijn die er ongeveer als een zebrapad uitziet.

STAP 1: Dock aanpassen

Via het onderdeel Dock van de SYSTEEMVOORKEUREN kan je het uiterlijk van het Dock aanpassen. We overlopen de opties die dit onderdeel je biedt.

Met de schuifregelaar GROOTTE verklein of vergroot je de icoontjes in het Dock. Als je VERGROTING aanvinkt, worden de icoontjes groter wanneer je er met de muis over beweegt. Standaard staat het Dock onderaan het scherm, maar je kan het ook links of rechts laten verschijnen door de gewenste POSITIE OP SCHERM te kiezen.

Zoals we daarnet al zeiden, komen ook vensters die je minimaliseert in het Dock terecht. Dat gebeurt met de animatie die je hier kan kiezen: een GEEST UIT DE FLES of een GLIJDENDE SCHAAL. Je kan die animatie overigens ook in slow-motion laten afspelen door de SHIFT-toets ingedrukt te houden terwijl je op het oranje MINIMALISEER-knopje van een venster klikt.

Geminimaliseerde vensters verschijnen normaal aan de rechterkant van het Dock, naast de PRULLENMAND. Als je de optie MINIMALISEER VENSTERS IN PROGRAMMASYMBOOL aanvinkt, verdwijnen ze echter achter het icoontje van het bijhorende programma – wat we zelf minder handig vinden.

Een laatste handige optie is TOON/VERBERG AUTOMATISCH. Als je die aanvinkt, verdwijnt het Dock uit beeld tot je je muis op de positie van het Dock plaatst.

STAP 1: Dock aanpassen

 

STAP 2: Programma’s toevoegen

Op een verse Mac bevat het Dock de icoontjes voor de meegeleverde software, zoals de browser Safari, Mail, en de programma’s in de iLife-suite zoals iPhoto en iTunes. Wanneer je op het icoontje van een programma klikt, start het op. Een blauw bolletje onder het icoontje geeft aan dat het programma actief is.

Wanneer je zelf programma’s installeert, worden de bijhorende icoontjes meestal niet automatisch in het Dock opgenomen. Als je zo’n programma opstart (door op het programma-icoontje in de Finder-map PROGRAMMA’S te klikken), duikt het bijhorende icoontje wel op in het Dock – aan de rechterkant, naast het icoontje voor de SYSTEEMVOORKEUREN. Maar wanneer je het programma afsluit, verdwijnt het icoontje weer.

Er zijn twee manieren om een programma permanent in je Dock te houden. Ofwel sleep je het icoontje uit de map PROGRAMMA’S naar het Dock; ofwel start je het programma op, en sleep je het icoontje dat in het Dock verschijnt naar de linkerkant van het icoontje SYSTEEMVOORKEUREN.

STAP 2: Programma's toevoegen

 

STAP 3: Volgorde aanpassen

Naarmate je meer programma’s in het Dock verzamelt, zal je ze anders willen ordenen, en bijvoorbeeld alle internetapplicaties en alle programma’s die met foto’s te maken hebben naast elkaar willen zetten. Om de locatie van een Dock-icoontje te wijzigen, hou je de muisknop ingedrukt wanneer je erop klikt. Sleep het icoontje naar de gewenste locatie en laat het daar los.

Om een icoontje uit het Dock te verwijderen, sleep je het uit het Dock en laat je het daar los. Het gaat nu – letterlijk – in rook op. Het programma is niet verdwenen, maar staat nog altijd in de map Programma’s.

STAP 3: Volgorde aanpassen

 

STAP 4: Stapels gebruiken

Je kan het Dock ook gebruiken om snel toegang te krijgen tot je favoriete mappen. Standaard staat er één map in het Dock: de DOWNLOADS-map, waarin bestanden belanden die je in Safari downloadt. Maar je kan ook eigen mappen toevoegen door ze vanuit de Finder naar de rechterzijde van het Dock te slepen. Ze worden dan afgebeeld als een Stapel – een virtuele opeenstapeling van de items in de mappen.

Wanneer je nu op het Dock-icoontje van zo’n map klikt, verschijnt de inhoud ervan. Als er maar een paar items in een map zitten, zie je ze in waaiervorm verschijnen. Zijn er te veel items voor een waaier, dan zie je de items in een raster. Klik op een van de items om het te openen. Je kan de eigenschappen van dergelijke ‘gedockte’ mappen ook weer aanpassen.

CTRL+KLIK op het mapicoontje. Je ziet nu opties om de volgorde van items in die map aan te passen. Vervolgens kan je kiezen om een klassiek mapicoontje te gebruiken in plaats van een stapel. De derde optie bepaalt hoe de inhoud weergegeven wordt als je erop klikt: als waaier, als raster of als lijst (bij AUTOMATISCH hangt de weergave af van het aantal items in de map).

Als een map submappen bevat, dan gebruik je best de lijstweergave; zo kan je snel door de inhoud van submappen navigeren.

STAP 4: Stapels gebruiken

 

EXTRA: Drie extra’s voor het dock

Als je op een icoon in het Dock klikt, open je het bijhorende programma of de bijhorende map. Door te klikken in combinatie met bepaalde toetsen, krijg je extra functies.

  • CTRL+KLIK (of rechtsklik als je een muis met meerdere knoppen hebt): open het contextueel menu met opties.
  • CMD+KLIK: toon het aangeklikte item in de Finder.
  • CMD+ALT+KLIK: open het aangeklikte programma en verberg alle andere open vensters.

EXTRA: Drie extra's voor het dock