Intro

We kunnen verschillende redenen bedenken waarom je de ventilator in je pc zou willen vervangen. Bijvoorbeeld wanneer je huidige exemplaar te veel lawaai maakt of jouw computer niet koel genoeg kan houden, of omdat je er een workshop over moet schrijven van je werk.

Los van je motivatie zijn er een paar dingen waar je moet op letten wanneer je een nieuwe ventilator gaat kopen en installeren.

STAP 1: Kies een ventilator

Voor je een ventilator gaat kopen, moet je in je computerkast nakijken welke maat je nodig hebt. In de meeste cases is maar plaats voor één grootte, maar andere cases beschikken bijvoorbeeld over een groot raster waarin je een grote of meerdere kleinere ventilatoren kan plaatsen. Ook tussen radiatoren van dezelfde grootte zijn er verschillen.

Zo heeft de ene al wat meer wieken dan de andere, waardoor hij minder snel moet draaien om dezelfde luchtverplaatsing te veroorzaken en dus minder lawaai zal maken. Er zijn ook een paar verschillende aansluitingen, maar je computer is normaal gezien compatibel met alle varianten. Heb je een ventilator met een aansluiting zoals op onderstaande afbeelding, dan kan je zijn draaisnelheid met een stukje software aanpassen.

Op voorwaarde dat je moederbord die optie ondersteunt, natuurlijk. Er is overigens ook een variant van deze aansluiting met vier openingen in plaats van drie, maar die kan je op hetzelfde punt op het moederbord aansluiten. Ventilatoren met een aansluiting zoals op foto 2 ondersteunen geen softwarematige bijsturing, maar je kan normaal gezien wel handmatig wisselen tussen drie snelheden.

STAP 1: Kies een ventilator

 

STAP 1: Kies een ventilator

 

STAP 2: Zoek de juiste aansluiting

Om ongelukken te vermijden, schakel je best je computer uit voor je aan de vervanging begint. Niet alleen om elektrocutiegevaar te vermijden, maar ook omdat een draaiende ventilator vervangen net iets meer risico’s inhoudt dan een gestopt exemplaar verwijderen.

Heeft je nieuwe ventilator dezelfde aansluiting als de oude, onthoud dan aan welke stekker je hem precies moet hangen. Ik verving een ventilator met een vierpinsaansluiting door eentje met een kleinere stekker, waardoor ik op zoek moest naar een ventilatoraansluiting op het moederbord zelf.

Maar voor het zover is, moet je de ventilator eerst goed vastzetten op de computerbehuizing.

STAP 2: Zoek de juiste aansluiting

 

STAP 3: Let op de windrichting

Je kan een ventilator op twee manieren monteren, zodat de lucht naar binnen gezogen dan wel naar buiten geblazen wordt. Welke manier de beste is, hangt af van jouw precieze set-up. Algemeen kan je aannemen dat een ventilator aan de achterkant van je pc de lucht best naar buiten laat blazen.

De meeste computers hebben ook een ventilator aan de voorkant, die frisse lucht naar binnen zuigt. Ben je niet zeker wat je moet doen, laat je nieuwe ventilator dan lucht naar buiten blazen. Dat is sowieso beter dan enkel ventilatoren die lucht naar binnen zuigen, want dan kan de warm geworden lucht bijna niet meer ontsnappen en zal je computer snel oververhitten.

Sommige ventilatoren geven zowel de draairichting van de wieken als de windrichting aan met twee pijlen op de behuizing. Ben je niet zeker, dan zorg je gewoon dat het etiket met het logo van de fabrikant naar de buitenkant van de computer gericht is.

STAP 3: Let op de windrichting

 

STAP 4: Maak ruimte

Zodra de ventilator vast hangt en aangesloten is, zit de job er bijna op. Voor je de computerkast weer dichtgooit, moet je echter nog zorgen dat de lucht die door de behuizing passeert voldoende ruimte heeft om zoveel mogelijk elementen te kunnen koelen. Dat gaat niet als er een gigantische kabelspaghetti in de weg hangt.

Probeer alle kabels dus in de mate van het mogelijke samen te binden om de wind vrij spel te geven. En let uiteraard ook op dat er geen loshangende kabels binnen het bereik van de wieken van een van je ventilatoren hangen.

STAP 4: Maak ruimte

 

EXTRA: Draaisnelheid aanpassen

Met de juiste tooltjes hou je de temperatuur van de verschillende onderdelen van je computer makkelijk in de gaten. Een goed voorbeeld is Active@ Hard Disk Monitor, dat ook aangeeft hoe gezond je harde schijf nog is. Met een iets ingewikkelder programma als SpeedFan kan je daarnaast ook de draaisnelheid van je ventilatoren aanpassen. Maar dan moeten zowel je ventilatoren als je moederbord die functie ondersteunen.

In stap 1 van deze workshop kon je al lezen welke aansluiting enkel voor stroom zorgt en welke voor een softwarematige aansturing kan zorgen. Zolang je computer niet te warm wordt en je ventilatoren niet te luidruchtig, blijf je best van de draaisnelheden af, onder het motto ‘als het niet stuk is, moet je het niet herstellen’.

EXTRA: Draaisnelheid aanpassen