Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.

Intro

Sinds een jaar of vijftien zijn pc’s krachtig genoeg om, bovenop hun eigen besturingssysteem, het gedrag van een ouder computerplatform na te bootsen via software. Zo kan je een oudere computer of spelconsole in één enkel venster laten draaien.

We leggen je uit hoe dat werkt via een Atari 2600-emulator, en reiken je vervolgens emulatiesoftware aan die ook andere retroconsoles op je computer brengt.

STAP 1: De emulator downloaden en installeren

De meeste retroconsoles hebben meerdere emulators, waardoor je dus best een aantal verschillende programma’s uitprobeert. Zelf ben ik wel een fan van de Atari 2600-emulator Stella. Surf naar http://stella.sourceforge.net om hem te downloaden.

Je vindt hem onder DOWNLOADS aan de linkerkant van de pagina, waar je STABLE RELEASES aanklikt. Kies je versie, en run het gedownloade installatiepakket. Daarna vind je het programma onder START, ALLE PROGRAMMA’S, STELLA.

STAP 1: De emulator downloaden en installeren

 

STAP 2: Games zoeken en downloaden

Nu heb je wel een console, maar nog geen spelletjes. Software die op een emulator draait, wordt verpakt in zogeheten images, computerbestanden die een exacte kopie zijn van de gegevens die vroeger op een spelcassette, floppydisk of (in sommige gevallen) audiotape staan. Die software wordt niet meegeleverd bij de emulator, en moet je dus zelf gaan zoeken op het internet.

Een van de beste bronnen daarvoor is de website www.romnation.net. Ga in de linkerkolom van de site naar ROMS, GAMES, en kies daar ATARI 2600 ROMS. Snuister door het aanbod en kies een game die je leuk vindt. Ik bleef, voor deze workshop althans, hangen op Barnstorming, een van de eerste games van de toen nog piepjonge gameuitgever Activision.

Klik op DOWNLOAD THIS ROM om hem binnen te halen. Je moet eerst nog wel een beveiligingscode invoeren om aan te geven dat je een mens van vlees en bloed bent. Klik op DOWNLOAD om te bevestigen, haal het bestand binnen, en pak het zip-archief uit.

STAP 2: Games zoeken en downloaden

 

STAP 3: Je games inladen

Tijd om te spelen. Open STELLA. Je krijgt een heel eenvoudige, lekker ouderwetse weergave van de inhoud van je c-schijf. Niet meteen overzichtelijk, daarom is het net raadzaam om een aparte map à la ATARIGAMES aan te maken op je c-schijf, zodat je snel bij je games terechtkomt. Zeker als je vaker geëmuleerde games wil spelen, is dat een must.

Speur in ieder geval door de mappen naar de rom die je net hebt gedownload, en dubbelklik erop.

STAP 3: Je games inladen

 

STAP 4: Besturing aanpassen

Tot slot pas je de besturing en andere elementen in de emulator aan naar je eigen voorkeur. Laat ons beginnen met de besturing: druk, als de game nog loopt, op de TAB-toets. Je krijgt een menu. Ga naar het item INPUT SETTINGS, en klik daarna het tabblad UI EVENTS aan.

Verander de verschillende besturingsmogelijkheden door ze te selecteren, vervolgens op MAP te klikken, en de gewenste toets in te drukken. Zo kan je de besturing bijvoorbeeld hermappen naar de gewoonlijke pc-gamebesturing (W, S, A, D), de pijltjestoetsen of de pijlen op het numerieke toetsenbord. Klik op OK als je klaar bent.

STAP 4: Besturing aanpassen

 

STAP 5: Game op volledig scherm zetten

Tot slot kan je die joekel van een pc-monitor een beetje laten renderen, door ook je retrogames op groot scherm te zetten.

Zet het menu aan, ga naar VIDEO SETTINGS en selecteer bij het item FULLSCREEN de menukeuze ON. Klik op OK, en je game komt schermvullend tevoorschijn. Veeg het menu nog weg met de ESC-toets, en spelen maar.

STAP 5: Game op volledig scherm zetten

 

EXTRA: Andere emulators

Het stappenplan uit deze workshop kan je gebruiken als werkwijze om ook andere retroconsoles te emuleren. We tonen je waar je emulators van de bekendste retrokasten kan vinden.

  • Commodore 64: De Commodore 64 was een vreemde eend in de bijt: het toestel was bedoeld als een soort pc, maar werd vooral gebruikt als spelletjesmachine. De betere C64-emulator blijft CCS64, die je vindt op www.ccs64.com.
  • Nintendoconsoles: Wie vroeger de eerste NES had, kan zijn hart ophalen met de jnes-emulator op http://www.brothersoft.com/jnes-72515.html. Super Nintendo-fanaten gaan naar de ZSNES-emulator op www.zsnes.com.
  • Segaconsoles: De Amerikaan Steve Snake bouwde één multifunctionele Sega-emulator voor alle consoles van de Japanse ex-consolefabrikant. Fusion kan je downloaden op www.emulator-zone.com/doc.php/genesis/fusion.html
  • Oude pc-games: Heel wat pc-games uit het DOS-tijdperk kunnen niet meer worden gespeeld onder Windows. Maar met de DOS-emulator Dosbox maak je probleemloos een sprong in de tijd. Je vindt een versie met grafische interface op http://dfendreloaded.sourceforge.net.

Grijze zone
Er bestaan ook emulators voor recentere spelconsoles, zoals de PlayStation 2 en zelfs de Xbox 360, maar die namen we niet in het bestek van deze workshop op, en we raden je ook af om ze te gebruiken. Alleen al omdat het strafbaar is: je maakt je schuldig aan softwarepiraterij door games gratis te downloaden die nog in de winkel te koop zijn.

Ook retrogames zitten overigens in een juridische grijze zone. Grosso modo is er één belangrijke richtlijn: als de games in kwestie opnieuw worden verkocht, mag het niet meer. Dat is ook de reden waarom heel wat retrogames uit de rom-collecties op het internet worden gehaald: vaak worden ze opnieuw te koop gesteld via een collectie of de downloaddienst van een spelconsole.

EXTRA: Andere emulators

 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.