Ik werk sedert kort met Windows 7. Ik stel nu vast dat de Windows Verkenner een bestand dat ik hernoem onmiddellijk alfabetisch rangschikt, waarbij het venster meteen ook naar die nieuwe locatie springt. Dat is vaak heel vervelend, bijvoorbeeld wanneer je bij enkele liedjes vooraan de naam van de artiest wil invullen. Kan dit ‘automatisch hersorteren/vernieuwen’ niet worden uitgezet?
Jos Simal

Deze functie is, zoals Microsoft dat zo mooi omschrijft, by design, en daarom heeft de producent niet in een optie voorzien om ze uit te schakelen. Op diverse fora lees je – terecht – heel wat ontstemde reacties over het ontbreken van zo’n uitschakeloptie. Wil je ook jouw ongenoegen daarover – of over andere ergernissen in Windows 7 – ventileren: http://mymfe.microsoft.com/Windows%207/Feedback.aspx?formID=195.

Je kan je desnoods wel nog met een paar trucjes uit de slag trekken. Zo is het mogelijk de sortering van de bestanden tijdelijk in te stellen op een ander criterium. Klik daarvoor met de rechtermuisknop een lege plaats in die map aan en kies SORTEREN OP, MEER… Vervolgens plaats je (bijvoorbeeld) een vinkje bij GROOTTE. De bestanden worden nu volgens oplopende bestandsgrootte gesorteerd – klik op de kolomtitel GROOTTE om die volgorde om te draaien. Nu kan je de eigenlijke bestandsnamen aanpassen zonder dat de huidige sortering wordt gewijzigd. Wil je de aangepaste bestandsnamen opnieuw in alfabetische volgorde, klik dan een of twee keer op de kolomtitel NAAM.

Een alternatief is dat je voor zulke operatie de ingebouwde Verkenner links laat liggen en je van een andere bestandsbrowser bedient. Een mogelijk alternatief is het gratis FreeCommander, waarbij je in het menu BEELD dan kiest voor SORTEREN OP, ONGESORTEERD. Of je downloadt de gratis proefversie van Xyplorer op www.xyplorer.com: die bestandsbeheerder bevat namelijk wél een optie (sneltoets CTRL+SHIFT+R) om het automatisch sorteren uit te schakelen.