Voor mijn job stuur ik geregeld promotionele mail naar klanten en prospecten. Het probleem is echter dat mijn provider mail die ik naar een grote groep personen tegelijk verstuur weigert door te mailen of die als spam markeert. Hoe kan ik dat voorkomen? Nu moet ik die mail telkens naar kleine groepjes (twintig adressen bijvoorbeeld) doorsturen.
Marc Van de Weyngaerdt

Je kan natuurlijk wel een eigen mailserver draaien, maar het probleem is dat de meeste providers dat (contractueel) niet toelaten en er ook technisch een stokje voor steken: zo blijkt bijna altijd smtp-poort 25 afgesloten. Een alternatief is een online service alswww.notify.com, maar wellicht houd je de touwtjes liever zelf wat meer in handen.

Dat kan met software als GroupMail www.group-mail.com of SmartSerialMail www.jam-software.com. We belichten beide pakketten in een notendop. GroupMail bestaat in een geheel gratis variant (Free Edition), weliswaar met enkele beperkingen. Zo kan je maximaal honderd ontvangers tegelijk een mail versturen (wel kan je, net als bij je eigen e-mailprogramma, verschillende groepen van elk honderd ontvangers voorzien). Bij de gratis versie blijf je ook aan de mailserver van je provider gebonden.

 

Wil je die omzeilen, dan moet je de Personal Edition aanschaffen (€ 99,95). Die kent bovendien geen bovengrens voor simultane verzendingen. SmartSerialMail is goedkoper (circa € 42 voor een eeuwigdurende licentie met updates voor een jaar; met een gratis proef van dertig dagen), maar het verzenden van e-mails gebeurt altijd via je standaard mailserver. De tool ondersteunt echter ook timed sending. Daarmee kan je het programma zo in stellen dat bijvoorbeeld om de vijf minuten slechts twintig mails simultaan worden verstuurd, zodat je provider niet aan de (spam)alarmbel zal trekken. Net als de Personal Edition van GroupMail kan SmartSerialMail ook eventuele abonnementen op een nieuwsbrief afhandelen.