Intro
Nu kan je met de meeste videobewerkingsprogramma’s ook wel diashows in elkaar steken, maar die zijn meestal niet gratis of ze hebben een behoorlijke steile leercurve. AquaSoft’s SlideShow for Youtube, daarentegen, is wél freeware en overtuigt door een uitgekiende combinatie van functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid.
Er kleeft wel één nadeel aan: je kan je presentaties eigenlijk alleen maar kwijt op (de gratis) fotoservice YouTube. Nu kan je zo’n clip op zijn beurt wel weer downloaden (en converteren), maar je kan die beperking ook met de commerciële variant van SlideShow opheffen (vanaf circa € 32).
Die laat je namelijk onder meer toe je creaties rechtstreeks op dvd te branden. Of je haalt er een kranig oudje bij dat het ook prima blijkt te rooien op Windows 7 en dat het resultaat in een wmv-bestand inblikt.
Photo Story 3
Het is alweer enkele jaren geleden dat Microsoft met de gratis tool Photo Story 3 op de proppen kwam. Een uitstekend, maar ietwat onderkend programma. Je vindt het via www.tinyurl.com/photostory3-nl. Het is bedoeld voor Windows XP, maar laat je niet afschrikken: het bleek ook prima te draaien op onze test-pc met Windows 7.
In een notendop werk het als volgt. Begin ‘een nieuw verhaal’ en haal via de knop FOTO’S IMPORTEREN alle gewenste plaatjes op. Die komen op een tijdlijn terecht, waar je de foto’s met een eenvoudige versleepbeweging alsnog in de juiste volgorde plaatst. Merk op dat je elke foto afzonderlijk met de knop BEWERKEN nog kan optimaliseren (contrast, kleur, rode ogen), draaien, bijsnijden en van een effect kan voorzien.
In een volgende fase kan je de foto’s nog een titel en – dankzij de ingebouwde geluidsrecorder – ook ingesproken commentaar meegeven. De knop BEWEGING AANPASSEN zorgt ervoor dat je de begin- en eindpositie van het pan- en zoom-effect kan aanpassen.
Verder is het mogelijk een muziektrack toe te voegen of de tool zelf een aangepast deuntje te laten ‘componeren’: je geeft het genre, de stijl, stemmingen, tempo en intensiteit aan en Photo Story zorgt voor de rest.
Ten slotte hoef je alleen nog maar de kwaliteit en grootte van je show aan te geven en even later staat je wmv-bestand klaar. Windows Media Player – om er maar één te noemen – zal het met de glimlach voor je afspelen!
STAP 1: Installatie
Surf naar www.aquasoft.de/main_en.as, klik op FREE DOWNLOAD en haal SLIDESHOW FOR YOUTUBE op (18,6 MB). Dubbelklik op het bestand om het te installeren. Een simpel proces, waarbij je er wel goed aan doet vinkje bij DOWNLOAD HELPFILE AND MANUAL FROM INTERNET ongemoeid te laten: dat zorgt er onder meer voor dat je een handleiding in pdf van 159 pagina’s mee ophaalt.
Voor het overige hoef je eigenlijk alleen maar enkele keren op NEXT en één keer op FINISH te drukken. Start het programma op, kies de gewenste taal (DEUTSCH of ENGLISH) en sluit het welkomstvenster af met CLOSE.
STAP 2: Instellingen
Vooraleer we van wal steken, gaan we best eerst na of alle instellingen voor onze fotoshow (slideshow) optimaal zijn. Open dus het menu SLIDE SHOW en kies SETTINGS. In de rubriek MAIN SETTINGS tref je alvast twee belangrijke instellingen aan: de standaardduur van elke foto (in seconden) en de beeldverhouding ofte aspect ratio (4:3, 16:9 enzovoort).
Overloop zeker ook even de andere rubrieken. Daar vind je onder meer terug wat er moet gebeuren nadat je show is afgelopen (SLIDE SHOW END), welke overgangen je zoal ter beschikking wil hebben (TRANSITIONS) of welke songs je graag in de afspeellijst hebt (MUSIC SETTINGS en BACKGROUND MUSIC). Bevestig je wijzigingen met OK.
STAP 3: Foto’s & muziek
Tijd om de foto’s erbij te halen. Druk in de werkbalk op de knop ADD en blader naar je fotomap, waar je alle bruikbare plaatjes met de knop OPENEN ophaalt. Die komen netjes onderaan op de TIMELINE (tijdlijn) terecht. Je kan ze daar trouwens altijd nog met de muis naar een andere locatie verslepen – meer geautomatiseerde sorteringscriteria vind je via het menu EDIT, SORT (bijvoorbeeld: BY FILE DATE – DESCENDING).
Een achtergronddeuntje laat zich net zo gewillig ophalen. Druk daarvoor op de knop MUSIC en vervolgens op het plus-knopje, waarna je ook daar weer naar de gewenste song(s) navigeert. Wanneer je zo’n opgehaalde song selecteert, komen nog heel wat extra opties naar boven: zo kan je duur, pauzes, start- en eindpositie instellen. Bevestig met OK zodra alles in orde is.
Videoclips, zeg je? Die haal je er net zo lief bij via het menu ADD, VIDEOS. Nog even het groene pijlknopje PLAY indrukken en je fotoshow schiet meteen in actie!
STAP 4: Commentaar
Een plaatje zegt meer dan duizend woorden, maar soms zijn woorden ook wel op hun plaats: ingesproken commentaar, bijvoorbeeld. Klik op de gewenste foto in de tijdlijn, zodat die in het middenpaneel verschijnt. In het rechterpaneel merk je onder meer de tab SOUND op.
Open die en druk op de knop RECORD: met de microfoon in de aanslag kan je nu je commentaar inspreken – of je haalt via het mapicoontje een vooraf opgenomen geluidsbestand op (wav, mp3 enzovoort). Sluit het opnamevenster af wanneer je klaar bent. Onderaan de tab SOUND tref je nog enkele opties aan waarmee je onder meer de start en de duur van je opname kan regelen.
Over nu naar de tab TEXT, want commentaar kan je ook in gedrukte woorden kwijt. Eigenlijk wijst alles hier zichzelf wel uit, want de meeste icoontjes herken je ongetwijfeld uit je favoriete tekstverwerker. Wel willen we hier nog op de rubriek EFFECT wijzen.
Klik je hier de knop EDIT aan, dan kan je tot in de kleinste details de tekstanimatie regelen – wij telden meer dan honderd verschillende animatietypes en dat is bepaald indrukwekkend.
STAP 5: Overgangen & effecten
Het zal je nauwelijks verbazen dat Slideshow ook een imposant arsenaal aan overgangen in huis heeft. Standaard voorziet de tool min of meer toevallige overgangseffecten tussen je foto’s. Dat kan je echter makkelijk aanpassen.
Selecteer een of meer foto’s op de tijdlijn en open in het rechterpaneel het tabblad IMAGE. Daar vind je onder meer de rubriek TRANSITION terug, waar je een leuk exemplaar selecteert en dat via de knop ADJUST verder op smaak brengt.
Ook vanuit het linkerpaneel kan je nieuwe overgangen invoegen: het volstaat hier TRANSITIONS te selecteren en de gewenste overgang tot boven een foto op de tijdlijn te verslepen. Om die aan het werk te zien, hoef je maar de foto met de rechtermuisknop aan te klikken en SELECT TRANSITION te kiezen.
En nu je toch in het linkerpaneel bent aanbeland: klik daar ook even op IMAGE EFFECTS. Met hetzelfde gemak kan je nu een of ander effect op je dia’s in de tijdlijn loslaten. Idem dito voor de rubriek MOVEMENT PATHS: hier tref je onder meer effecten uit het bekende Ken Burns-gamma aan waarmee je de indruk wekt dat een camera over je foto ‘wandelt’.
STAP 6: Animatiepaden
Heel leuk is ook de mogelijkheid om foto’s langs een zelf uitgestippeld pad te laten lopen. Dat gaat als volgt. Selecteer een foto op de tijdlijn en verklein die door op het voorbeeldvenster een van de hoeken naar binnen te slepen. Verplaats de foto nu naar de beginpositie; dat kan zelfs deels buiten het canvas.
Klik de foto vervolgens met de rechtermuisknop aan en kies ADD POINT, waarna je de nieuwe instantie van die foto naar de volgende positie versleept en eventueel ook weer de grootte aanpast. Op die manier kan je dus een volledig pad uitstippelen. Met een dubbelklik op zo’n instantie komen trouwens nog meer opties aan je vingertippen, waaronder de duur en de rotatiehoek.
STAP 7: Hoofdstukken
Wie dacht dat met animatiepaden SlideShow is uitgeteld, moet maar eens de in het linkerpaneel de rubriek SLIDE SHOW OBJECT openen en het object CHAPTER (hoofdstuk) naar de tijdlijn verslepen, tussen twee foto’s in. Vervolgens versleep je een (willekeurige) foto naar de knop van dat hoofdstuk op de tijdlijn en klik je het plusje op die knop aan.
Herhaal dit met een paar andere foto’s, maar zorg er wel voor dat je die telkens naar het onderste deel van de knop versleept. Hier staat namelijk te lezen drag here to create a new track – op die manier komen de foto’s binnen dat hoofdstuk elk netjes op een apart spoor terecht. Door die foto’s nu op de knop zelf horizontaal te verslepen, bepaal je wanneer ze precies te zien zullen zijn in verhouding tot de andere foto’s.
De duur van elke foto leg je vast door de linker- of rechterrand van zo’n foto te verslepen. Om de foto’s simultaan te zien, verklein je eerst de foto’s (zie ook vorige stap) en verwijder je in het rechterpaneel op de tab IMAGE het vinkje naast FILL.
STAP 8: YouTube
Er zijn weliswaar nog meer mogelijkheden met SlideShow, maar onze fotoshow is toch al indrukwekkend genoeg om hem richting YouTube te verhuizen. Sla veiligheidshalve je presentatie eerst op via FILE, SAVE en druk daarna op de knop YOUTUBE. Een wizard start op die je eerst om je YouTube-account vraagt – desnoods klik je HERE aan, mocht je nog niet over zo’n account beschikken.
Vervolgens geef je de presentatie een titel, beschrijving en sleutelwoorden mee en duid je de gepaste categorie aan. Even later kan je dan via YouTube van je fotoshow (laten) genieten. Je vindt die, na je aanmelding, terug via www.youtube.com/my_videos. Dubbelklik op het voorbeeld om de show in YouTube te zien afspelen (weliswaar met een bescheiden watermerk).
Je kan de clip trouwens ook zelf weer downloaden en lokaal opslaan. Je hoeft daarvoor maar het webadres van je YouTube-clip in te voeren op een site als http://keepvid.com en via de DOWNLOAD-knop haal je de clip dan op als 3gp-, flv- of mp4-bestand, in de gewenste kwaliteit. Veel kijkplezier!