Onlangs stond Sandboxie op een Clickx-cd. Ik heb de tool op een usb-stick geplaatst, maar krijg hem niet aan de praat. Wat doe ik verkeerd?
Dany Bouteille

Sandboxie is een tool waarmee je toepassingen in een virtuele omgeving of sandbox kan draaien, zodat de rest van je systeem (lees: Windows en geïnstalleerde applicaties) veilig afgeschermd blijven. Je kan het gratis downloaden in een afgeslankte versie op www.sandboxie.com.

Sandboxie is op zich geen draagbare applicatie die je zomaar van op een USB-stick kan draaien. Wat je wel op stick kan zetten, is de sandbox map van Sandboxie. Dat doe je als volgt: start Sandboxie op, selecteer je sandbox of creëer een nieuwe, open het menu SANDBOX en kies STEL SANDBOX MAP IN (SET CONTAINER FOLDER), waarna je naar de stationsletter van je USB-stick verwijst.

Alle onderdelen (registersleutels en instellingen) van een applicatie die je vervolgens binnen die sandbox virtualiseert, komen dan automatisch in de sandbox op je USB-stick terecht. Het nut? Stel, je hebt Sandboxie ook op een andere pc geïnstalleerd. Plug de USB-stick dan in die pc, start Sandboxie op en verwijs de sandbox op die pc naar de USB-stick.

Wanneer je nu gevirtualiseerde applicaties opstart, zullen die hun instellingen netjes uit de sandbox op je stick halen. Op die manier maakt Sandbox allerlei programma’s dus iets ‘draagbaarder’, ook al is het zelf geen draagbare tool.

External links

Sandboxie