Intro

Wanneer je kinderen achter de pc zitten, kan je niet de hele tijd over hun schouders meekijken. Maar gelukkig kan je Windows 7 zo instellen dat het besturingssysteem dat, zonder dat het opvalt, in jouw plaats doet.

We vertellen je in zes stappen hoe je het ouderlijk toezicht op de pc zodanig instelt dat je kinderen onder elektronisch toezicht blijven.

STAP 1: Ieder zijn account

Laat ons beginnen met een belangrijke vereiste om het gebruikersaccount van je kinderen te beperken: ze moeten allemaal over een eigen inlogaccount beschikken. Dat klinkt misschien erg logisch, maar in heel wat gezinnen wordt de computer gewoon vanuit één enkele account gebruikt. En dat gaat niet meer als je met ouderlijk toezicht wil werken: dat moet namelijk kunnen worden aangepast aan elk specifiek kind.

Je stelt individuele accounts in door naar START, CONFIGURATIESCHERM te gaan, en daarna onder GEBRUIKERSACCOUNTS EN OUDERLIJK TOEZICHT het item GEBRUIKERSACCOUNTS TOEVOEGEN OF VERWIJDEREN aan te klikken. Klik op EEN NIEUW ACCOUNT MAKEN, voer een accountnaam in, hou STANDAARDGEBRUIKER aangevinkt, en klik tot slot op de knop ACCOUNT MAKEN.

STAP 1: Ieder zijn account

 

STAP 2: Een wachtwoord op je eigen account instellen

Je eigen account moet een wachtwoord hebben. Nogal wiedes, want anders kunnen je kinderen gewoon inloggen via jouw account, en van daaruit onbeperkt de pc gebruiken.

Wanneer je ouderlijk toezicht wil inschakelen, herinnert Windows 7 je daar zelf aan, maar we herhalen hier even hoe je handmatig een wachtwoord instelt: START, CONFIGURATIESCHERM, GEBRUIKERSACCOUNTS EN OUDERLIJK TOEZICHT, GEBRUIKERSACCOUNTS TOEVOEGEN OF VERWIJDEREN. Klik daarna je account aan, en klik op EEN WACHTWOORD INSTELLEN.

Tot slot voer je tweemaal je wachtwoord in (de tweede keer ter bevestiging), voeg je desgewenst nog een geheugensteuntje toe, en sluit je af met de knop WACHTWOORD INSTELLEN.

STAP 2: Een wachtwoord op je eigen account instellen

 

STAP 3: De parental controls inschakelen

Tijd om het ouderlijk toezicht in te schakelen. Ga naar START, CONFIGURATIESCHERM, kies GEBRUIKERSACCOUNTS EN OUDERLIJK TOEZICHT en klik daar op OUDERLIJK TOEZICHT. Kies een gebruiker wiens toezicht je wil beperken, en vink het vakje INGESCHAKELD aan.

Maar daarmee ben je er uiteraard nog niet: van op deze pagina moet je ook de instellingen voor ouderlijk toezicht veranderen. Dat kan op drie gebieden, die mooi onder elkaar opgelijst staan: TIJDSLIMIETEN, SPELLEN en SPECIFIEKE PROGRAMMA’S.

STAP 3: De parental controls inschakelen

 

STAP 4: De tijdsbesteding bijregelen

Als je wil voorkomen dat je kroost gaat coma-gamen of de hele nacht zit te chatten, is het beperken van hun tijdsbesteding op de pc een goed middel. Ga naar de pagina voor ouderlijk toezicht van een van de gezinsleden, en klik op Tijdslimieten.

Je kan nu een volledig weekoverzicht maken van wanneer de computer beschikbaar is: de uren waarop de pc off-limits is kleur je blauw, degene waarop het wel mag blijven wit. Sluipen ze na bedtijd nog naar de pc? Helpt niet, want ze geraken niet ingelogd. Hou er uiteraard rekening mee dat ze op woensdagnamiddag en in het weekend wat langer kunnen.

Wees hier niet te strikt, want de elektronisch ingevoerde tijdsbesteding is gewoon een extra zekerheid die je inbouwt. Sessies van langer dan één tot twee uur worden, als het niets te maken heeft met huiswerk, per definitie afgeraden voor lagere scholieren. Klik op OK om af te sluiten.

STAP 4: De tijdsbesteding bijregelen

 

STAP 5: De leeftijdsgrens voor videogames instellen

Als er videogames op je pc staan geïnstalleerd, is het ook wenselijk om bepaalde spellen te blokkeren. De videogame-industrie hanteert daarvoor de zogeheten PEGI-ratings (Pan-European Game Information), die ook ingebakken zitten in de gamesoftware.

Met andere woorden: als een geïnstalleerde videogame niet geschikt is voor spelers jonger dan twaalf, weet Windows 7 dat, en kan je op basis daarvan dus alle games die niet geschikt zijn voor kinderen jonger dan die leeftijd bij voorbaat blokkeren. Er zijn vijf leeftijdscategorieën onder het PEGI-systeem: drie, zeven, twaalf, zestien en achttien.

Je stelt die spelclassificaties in door naar de pagina voor ouderlijk toezicht van een bepaald gezinslid te gaan, en daar op SPELLEN te klikken. Je kan daar ten eerste al aangeven of de gebruiker in kwestie wel games mag spelen. Hou dat gewoon op JA, want we gaan in een volgende stap alle games onder een bepaalde leeftijdsgrens uitsluiten.

Klik op SPELCLASSIFICATIES INSTELLEN. Al wat je hier in essentie moet doen is de maximumleeftijd instellen in het PEGI-lijstje. Maar vink desgewenst ook NIET-GECLASSIFICEERDE SPELLEN BLOKKEREN aan. Onderaan kan je ook nog bepaalde vormen van inhoud blokkeren, zelfs als het gaat om games die qua leeftijdscategorie goed zitten.

Blokkeer je bijvoorbeeld GEWELD, dan zal ook een game met tekenfilmgeweld (toegestaan in heel wat 3+- of 7+-games) worden tegengehouden.

STAP 5: De leeftijdsgrens voor videogames instellen

 

STAP 6: Programma’s blokkeren

Tot slot kan je ook nog voorkomen dat je kinderen bepaalde programma’s op het systeem gebruiken. Je wil bijvoorbeeld dat ze van je boekhoudsoftware of je Excel-toepassing afblijven, of hebt ze voor straf tijdelijk verbannen van Messenger?

Geen probleem: ga naar de parental controls-pagina voor het kind in kwestie, en klik op SPECIFIEKE PROGRAMMA’S TOESTAAN EN BLOKKEREN. Vink aan dat er alleen de programma’s mogen worden gebruikt die jij toestaat, en duid ze vervolgens aan. Sluit af met OK.