Mijn computer wordt trager en trager. Ik heb gemerkt dat mijn Windows-account bijna 1 GB groot is. Meld ik mij aan met een andere account, die slechts 5 MB inneemt, dan werkt de computer vlotter. Hoe kan ik de instellingen van mijn account overzetten naar die account zonder de toegang tot mijn bestanden te verliezen? Ik werk nog met Windows XP Professional.
Freddy Decruy

Een gebruikersprofiel, waarin onder meer instellingen als het bureaublad, lettertype enzovoort worden opgeslagen, kan je inderdaad naar een andere gebruiker overzetten. Creëer eerst en vooral die nieuwe gebruiker (via CONFIGURATIESCHERM, GEBRUIKERSACCOUNTS, EEN NIEUWE ACCOUNT MAKEN).

Meld je eenmaal met de nieuwe account aan en meld je meteen weer af. Meld je vervolgens aan met een beheerdersaccount (niet je eigen account!), klik met de rechtermuisknop op DEZE COMPUTER en kies EIGENSCHAPPEN.

Open de tab GEAVANCEERD en klik op de middelste knop INSTELLINGEN. Selecteer de account waarvan je de instellingen wil overnemen en druk op de knop KOPIËREN NAAR. Blader naar de map DOCUMENTS AND SETTINGS en selecteer de map van de nieuwe gebruiker. Druk achtereenvolgens op WIJZIGEN, GEAVANCEERD en NU ZOEKEN en selecteer de nieuwe gebruikersaccount.

Bevestig met OK (3x) en met JA. Meld je vervolgens met de nieuwe account aan: de instellingen horen nu dezelfde te zijn als bij je oude account. Mochten er toch problemen opduiken om aan bepaalde gegevens van je oude account te geraken, dan kan je de toegangsmachtigingen altijd nog aanpassen.

Meld je daarvoor met een beheerdersaccount aan, blader met de VERKENNER naar de betreffende mappen, klik die met de rechtermuisknop aan en kies EIGENSCHAPPEN. Open de tab BEVEILIGING en zorg dat de nieuwe account ook de volledige toegang tot die map krijgt – desnoods voeg je ze eerst nog toe met de knop TOEVOEGEN.

Blijkt de tab BEVEILIGING spoorloos, open dan het menu BEELD in de VERKENNER, kies MAPOPTIES, ga naar de tab WEERGAVE en verwijder het vinkje bij EENVOUDIG DELEN VAN BESTANDEN GEBRUIKEN.

Overigens zijn we lang niet zeker dat een omvangrijk profiel de directe oorzaak is van een traag systeem – op een van onze testtoestellen is ons eigen profiel bijvoorbeeld meer dan 3 GB groot en zijn er geen merkbare vertragingen. We raden je daarom aan ook grondig na te gaan welke programma’s en services mee met Windows opstarten en op de achtergrond actief blijven.

Dat kan je doen door MSCONFIG in te tikken bij UITVOEREN en de items op de tab OPSTARTEN te controleren. Verder kunnen ook de opdracht SERVICES.MSC en het Windows taakbeheer (via CTRL+SHIFT+ESC) nuttige aanwijzingen geven.

Het is echter ook niet uitgesloten dat je pc om andere redenen traag opstart: misschien heb je wel permanente netwerkmappen gecreëerd die op het moment van opstarten niet bereikbaar zijn – ook daar kan Windows een flinke poos zoet mee zijn.