Intro
Er zijn massa’s programma’s op de markt waarmee je dvd-menu’s kan samenstellen. In deze workshop maken we echter gbruik van Magix’ Video Deluxe Suite 16.
Dat pakket maakt montages, bevat een editor om reisroutes te tekenen in animatievorm en een stevige beeldbewerker. In deze workshop beperken we ons tot het samenstellen van leuk, zelfgemaakt dvd-menu.
STAP 1: Hoofdstukken markeren
We gaan er van uit dat de montage van de film helemaal klaar is. Eerst moet je de montage voorzien van hoofdstukmarkeringen of chapter points, zodat je achteraf met de afstandbediening kan aangeven welke scène je wil afspelen. Als je dat vergeet en je klikt bovenaan rechts op de knop BRANDEN, zal het programma vragen of het zelf de hoofdstukken moet voorstellen. Je doet dat beter handmatig.
Logischerwijze begint het eerste hoofdstuk bij het begin van de film. Sleep de afspeelknop naar het begin van de tijdlijn en klik boven de tijdlijn op de knop HOOFSTUKMARKER PLAATSEN, of druk op SHIFT+ENTER. Daarmee wordt de eerste hoofdstukmarkering vastgelegd. Boven de tijdlijn verschijnt een blauw blokje als indicator voor dat hoofdstuk.
Zet de afspeelknop nu op de plek waar het tweede hoofdstuk moet komen en plaats de tweede markering. Op die manier breng je alle hoofdstukmarkeringen aan. Als je daarmee klaar bent, klik je op de knop BRANDEN.
STAP 2: Preview of bewerken
Magix deluxe 16 heeft twee verschillende verschijningsvormen voor het maken van diskmenu’s: de modus PREVIEW en de modus BEWERKEN. PREVIEW is ideaal om het gedrag van afspeelapparatuur te simuleren. Je vindt daar zelfs een softwarematige afstandsbediening om de menustructuur te testen.
Klik op BEWERKEN om het dvd-brandprogramma te laden. Daarin zijn niet alle opties onmiddellijk zichtbaar. Links in het vak NAVIGATIE verschijnt de hoofdstukstructuur van de dvd. In het midden staat de voorvertoning, rechts de diskopties en onderaan zie je vier groepen sjablonen: GEANIMEERD, INDIVIDUEEL, TV-SHOWTIME en HD-STATISCH.
STAP 3: Achtergrond
Rechts verschijnt de kolom voor het menuontwerp. Vink het vakje ACHTERGROND aan om het plaatje te selecteren dat achter de knoppen moet verschijnen. Je kan hier een eigen foto selecteren als achtergrond voor het menu, of kiezen voor een bijgeleverde foto. Als je daar zelf niet zo creatief in bent, biedt Magix voldoende voorbeelden die je mag gebruiken.
In de strip onderaan scroll je tot je een gepast thema hebt gevonden. Eenmaal je een thema hebt gekozen, dubbelklik je er op en wordt het toegevoegd als dvd-achtergrond. Klik je op de knop met het kleine moersleuteltje, rechts naast de optie ACHTERGROND; dan opent het programma Magix Xtreme Photo Designer, waarmee je afbeeldingen kan bewerken.
In plaats van een statisch achtergrondplaatje, kan je net zo goed een achtergrondvideo gebruiken. Dat lukt als je voor de optie VIDEO een vinkje plaatst en daarna via de knop met de drie puntjes naar het filmbestand navigeert dat je als achtergrond zal gebruiken.
STAP 4: Achtergrondmuziek
Misschien wil je in dit dvd-menu achtergrondmuziek plaatsen. Vink de optie GELUID/MUZIEK aan. Wanneer je op de knop met de drie puntjes klikt, vertrek je in eerste instantie bij de audio-map van Magix waar al een stel achtergronddeuntjes op je wachten.
Je kan via het navigatievenster ook naar een andere map op je harde schijf gaan waar muziekbestanden te vinden zijn. Klik je op de knop met het pijltje naast de optie GELUID/MUZIEK dan zal je dat nummer meteen horen.
STAP 5: Introductievideo
Het is mogelijk om een introductievideo te laten spelen, wat men doorgaan een first play noemt. Vink daarvoor de gelijknamige optie aan. Er verschijnt nu eerst een videofilm waarin je bijvoorbeeld iets kan vertellen over het maken van de film, of over de makers.
Je kan bijvoorbeeld een waarschuwing geven voor de kijkers “Niet geschikt voor gevoelige zielen!” Of: “Alleen verteerbaar voor leden van de familie Meskes.” Of: “In deze opname werd geen dierenleed veroorzaakt!”. Alweer navigeer je via de puntjesknop naar het videobestand dat je als intro wil laten verschijnen. De kijkers krijgen pas het dvd-menu te zien als het introotje voorbij is.
STAP 6: Tekst aanpassen
Ben je tevreden over de achtergrond en de muziek, dan kan je het menu aanpassen. Plaats om te beginnen de tekst. Dubbelklik op het tekstvak en er verschijnt een nieuw venster waarin je een zelfverzonnen tekst ingeeft en waar je die tekst vormgeeft.
Alles is aanpasbaar: tekstgrootte, lettertype, transparantie, schaduw enzovoort. Klik op OK om de wijzigingen toe te passen. Als je de knop OP ALLES TOEPASSEN gebruikt, moet je straks niet alle stijlkenmerken instellen voor de overige knoppen. Probeer regelmatig de knop PREVIEW om het resultaat in voorvertoning te bekijken.
STAP 7: Knoppen aanpassen
Klik onderaan op de knop VOLGORDE om de volgorde van de knoppen te bepalen. Het aantal knoppen ligt in feite al vast, omdat je daarstraks het aantal hoofdstukken hebt bepaald. Onderaan volg je de verschillende indelingen die mogelijk zijn voor de knoppen.
Wil je vier knoppen schuin naar beneden laten lopen? Of wil je een compositie van tien knoppen onder elkaar. Er zijn bijzonder veel mogelijkheden.
Via de knop KNOPPEN bepaal je hoe de individuele knoppen er moeten uitzien. Daarmee bedoelen we de vorm en omlijning. Wil je knoppen in de vorm van een bloem, een filmstripje, een schilderij?
STAP 8: Keuze schijfformaat
Dan moet je de instellingen maken om de schijf te branden. Klik op de knop BRANDEN. In eerste instantie presenteert Video deluxe 16 vier High Definition-formaten: DVD, WMVHD, BLU-RAY DISK en AVCHD.
Ga met de muisaanwijzer over deze mogelijkheden en lees je waar deze formaten voor staan en wat het voordeel is. Via de knop VERDERE MOGELIJKHEDEN kom je bij nog zes extra (geen HD) mogelijkheden: SVCD, VCD, JPEG-DISK, MINI-DVD, MULTIDISC en BACK-UP. In dit voorbeeld kiezen we voor DVD.
STAP 9: Brandinstellingen
Stop een schijf in de lade van je brander. Dan komen we bij de belangrijkste instelling om je project op schijf te zetten. In drie stappen begeleidt het programma je bij het maken van de juiste instellingen. In stap 1 selecteer je de brander van je computer, meestal kiest het programma je standaard brander en moet je daar niets veranderen.
In stap 2 komt de datadrager, hier is dat dus een dvd. Daarnaast lees je de encoderinstellingen. De afspeelkwaliteit is afhankelijk van de bitrate. Bitrate is de hoeveelheid gegevens die per seconde moet worden omgezet. Hoe hoger de bitrate, hoe beter de kwaliteit. Normaal staat de bitrate op 6.224, of 6,2 Mb/seconde. Dat is goed voor de normale kwaliteit.
Wil je echt hoge kwaliteit dan verplaats je het schuifje naar rechts, zo rond de 8.500. Onmiddellijk lees je hoeveel speelduur een dvd aan deze kwaliteit kan opslaan. Met 8.564 Mb/seconde haal je bijvoorbeeld 1h:07min op één dvd. Voor de meeste thuisfilmpjes is dat meer dan genoeg.
Daaronder lees je nog eens een vakje KWALITEIT. Dat vakje slaat op het coderen. Wil je hoge kwaliteit, dan zet je die instelling op 14. Klik op OK en als laatste klik je nog een keer op BRANDEN om het brandproces te starten.
Het branden blijft een behoorlijk complexe taak met veel rekenwerk. Zorg dat er geen schermbeveiligers aanstaan, of allerlei zware processen op de achtergrond draaien. Laat je machine rustig zwoegen, terwijl jij in afwachting alvast een filmpje op TV gaat kijken.