Heb je per ongeluk een belangrijk bestand verwijderd? Dan kan je zogeheten ‘undelete’ of ‘unerase’-software gebruiken… al is die meestal heel duur. Niet zo bij Recuva, een gratis – en uitstekend – pakket waarmee je verwijderde bestanden snel terughaalt. Download het op www.piriform.com/recuva en installeer het.

Doe wel het vinkje weg voor INSTALL OPTIONAL YAHOO TOOLBAR. Kies vervolgens het type bestand dat je wil terughalen – afbeeldingen, muziek, documenten, e-mails enzovoort. Weet je het niet zeker, kies dan ANDERE om alle bestanden te tonen. Daarna kies je de bestandslocatie – standaard is dat IK WEET HET NIET ZEKER, waarbij Recuva alle bestanden doorzoekt.

Weet je in welke map het bestand stond, of op welke mediakaart, selecteer die dan en druk op START. Verwijderde bestanden worden aangegeven met een groen, oranje of rood stoplicht. Groen betekent dat het terughalen probleemloos kan, oranje dat de kans groot is, en rood dat het waarschijnlijk niet zal lukken.

Vaak zijn de bestandsnamen en mappen trouwens verwijderd, zodat je goed moet zoeken naar het juiste bestand. Selecteer het en klik op HAAL TERUG om het terug te krijgen.