Een USB-stick verliezen is niet prettig, vooral niet wanneer daar ook nog eens vertrouwelijke informatie op staat. Met SecurStick voorkom je alvast dat onbevoegden in die gegevens neuzen.

Wellicht de populairste gratis encryptietool is TrueCrypt. Die kan je weliswaar ook inzetten op een USB-stick, maar er is alvast één nadeel: je kunt een stick die met TrueCrypt versleuteld is pas benaderen als je op die pc over beheerdersrechten beschikt. Dat ligt niet voor de hand als je op pad bent.

WebDAV-server
SecurStick ondervangt dat probleem met een vrij ongewone oplossing. In plaats van je te verplichten drivers te installeren installeert de tool zich als een WebDAV-server en koppelt die automatisch een stationsletter aan de WebDAV-locatie. Aangezien deze functie in Windows zit ingebouwd, vereist die geen administratorrechten.

[download_file]

Het komt erop neer dat je vanaf je stick het uitvoerbare bestand van SecurStick opstart en een stevig wachtwoord bedenkt, waarna je automatisch een vrije stationsletter ter beschikking krijgt voor het opslaan van gevoelige data. Deze tool weigert overigens wachtwoorden die te licht bevonden worden.

Versleuteld wachtwoord
Wachtwoorden worden automatisch versleuteld met AES 256-bit. Je krijgt er trouwens ook toegang toe door je browser af te stemmen op http://127.0.0.1/X, althans wanneer je het bijhorende wachtwoord kent.

Er kleven wel een paar kleine nadelen aan dit systeem. De toegang tot zo’n versleutelde WebDAV-locatie is niet bijster snel en veiligheidshalve moet je voor het afmelden de WebDAV-cache legen. Hiervoor biedt de tool je wel een link aan.

External links

Matthias Withopf