Enige tijd geleden installeerde ik Windows 7 Professional op een nieuwe SATA-schijf. Dat verliep zonder problemen en ik sloot de sessie een tijd later af. Toen ik de pc een paar dagen later echter wilde herstarten, lukte dat niet meer. Er wordt mij om een of ander wachtwoord gevraagd en ik heb echt geen idee waar die vraag vandaan komt. Ik heb ook al geprobeerd toegang te krijgen tot de pc met behulp van de originele installatie-dvd van Windows 7 en zelfs met een KillDisk-cd, maar dat lukt evenmin. Hoe krijg ik deze computer alsnog aan de praat?
Fernand Vranckx

Jammer dat je niet duidelijker omschrijft hoe de vraag om dat wachtwoord er precies uitziet of wanneer die vraag exact opduikt. Het ziet er in elk geval naar uit dat die vraag vanuit je BIOS afkomstig is, en die krijg je dan nagenoeg meteen na het opstarten van de pc te zien – dus vooraleer enig besturingssysteem (opstartbaar medium) de kans krijgt in te laden.

Hoe die vraag om dat wachtwoord er precies gekomen is, blijft ons een raadsel – tenzij iemand een flauwe grap met jou(w pc) heeft uitgehaald – maar een corruptie in het BIOS lijkt ons niet helemaal uitgesloten. Heb je trouwens al geprobeerd toegang tot (het setup-venster van) dat BIOS te krijgen?

Hiervoor hou je kort na het opstarten – en net voor die wachtwoordvraag verschijnt – even een welbepaalde toets ingedrukt. Mogelijk is dat de Delete-toets, maar dat vertelt de handleiding van je pc of moederbord je wel. Geraak je in dit setup-scherm, dan kan je daar normaliter de ingestelde beveiliging weer uitschakelen.

De kans is echter groot dat het je niet zal lukken, omdat je waarschijnlijk ook voor deze setup om dat wachtwoord gevraagd zal worden. Dan zit er weinig anders op dan je BIOS op de standaardinstellingen te laten terugvallen.

Afhankelijk van de implementatie/moederbord kan dat door een jumper (ruitertje) te verplaatsen of door het CMOS-batterijtje (wellicht een CR2032-type) enkele minuten weg te halen. Raadpleeg echter zeker eerst de bijhorende handleiding, desgevallend op de site van de producent! Deze truc werkt helaas niet op alle systemen.

Lukt het niet bij jou, dan klop je best aan bij de supportdienst van je producent of bij je computerleverancier. Bij sommige Dell-toestellen bijvoorbeeld, zal je de helpdesk met behulp van de service tag en de express service code eerst moeten overtuigen dat jij de rechtmatige eigenaar bent vooraleer je een noodwachtwoord krijgt waarmee het BIOS-wachtwoord zich opnieuw laat instellen. Succes!