Intro

Een Persona is een achtergrondafbeelding voor het navigatie- en menugedeelte van Firefox. Het verschil met een thema of een skin is dat een Persona enkel de achtergrond verandert en dus niet het uiterlijk van de knoppen. Je kan ook zo vaak van Persona wisselen als je wil, zonder dat je telkens je browser moet heropstarten.

Snel en makkelijk dus, en bovendien kan je in een handomdraai je eigen Persona ontwerpen. Wij vertellen je hoe dat precies in zijn werk gaat.

STAP 1: Personas gebruiken

Personas worden ondersteund vanaf Firefox 3.6. Als je Firefox nog niet hebt geïnstalleerd, kan je het downloaden via www.getfirefox.com. Vervolgens stuur je de browser naar www.getpersonas.com. Daar zie je al enkele voorbeelden staan.

Laat je je muisaanwijzer even op zo’n afbeelding rusten, dan wordt je browservenster meteen (tijdelijk) in het nieuwe jasje gestoken. Wil je een Persona gebruiken, dan klik je op de oranje knop WEAR IT.

Je kan ook gericht zoeken op Personas, door in de menubalk bovenaan op GALLERY te klikken. Nu kan je aan de linkerkant door verschillende categorieën bladeren, zoals Holiday, Music of Sports. Een zoekvak is er jammer genoeg (nog) niet.

STAP 1: Personas gebruiken

 

STAP 2: Personas Plus installeren

Personas heeft ook een add-on voor Firefox, waarmee je makkelijker kan wisselen van Persona. Op de beginpagina van de Personas-website scroll je naar beneden tot je de groene knop GET PERSONAS PLUS ziet staan. Klik er op en wacht tot je het installatievenster te zien krijgt.

Druk op NU INSTALLEREN en wacht tot de installatie voltooid is. Op het moment van schrijven stond de installatielink nog niet op punt. Loopt er iets mis, dan open je het add-ons-venster van Firefox via EXTRA, ADD-ONS. In het zoekvak tik je PERSONAS PLUS in en druk je op ENTER. In de lijst ga je op zoek naar Personas Plus.

Staat die er niet tussen, dan klik je onderaan de lijst op ALLE RESULTATEN BEKIJKEN. Personas Plus gevonden? Druk dan op TOEVOEGEN AAN FIREFOX, wacht op het installatievenster en druk op NU INSTALLEREN. Zodra de installatie voltooid is zal Firefox je vragen om de browser te herstarten. Klik op FIREFOX HERSTARTEN.

STAP 2: Personas Plus installeren

 

STAP 3: Account aanmaken

Firefox heeft nu een willekeurige Persona meegekregen. Wil je terug de standaardlook, dan klik je helemaal links onderaan het browservenster op het vossenicoontje en vervolgens op STANDAARD. Zoals je merkt, kan je in dat uitklapmenu ook door de beschikbare Personas bladeren.

Je kan zelfs je favorieten bewaren, al moet je daarvoor een account aanmaken. Klik op het vossenicoontje, MIJN FAVORIETEN en ten slotte op MELD U AAN OM NAAR UW FAVORIETEN TE GAAN.

Op de loginpagina vul je alle veldjes in onder NEW PERSONAS USER. Daarna klik je op SIGN ME UP. Je wordt automatisch ingelogd. Om een Persona aan je favorieten toe te voegen navigeer je met je muis over het voorbeeld en klik je op de knop DETAILS. Op de detailpagina klik je onder de oranje WEAR THIS PERSONA-knop op ADD TO FAVORITES. Vanaf nu vind je die Persona makkelijk terug via het vossenicoontje.

STAP 3: Account aanmaken

 

STAP 4: Je eigen Persona creëren

Wil je Firefox opfleuren met een foto van je eigen huisdier? Geen enkel probleem. Je kan immers zelf een Persona maken voor je browser. Een Persona bestaat uit twee afbeeldingen. De zogenaamde header komt bovenaan en dient als achtergrond voor onder andere de adresbalk van Firefox. De footer zal dan weer onderaan geplaatst worden, als achtergrond van de statusbalk.

Als je geen grafische software geïnstalleerd hebt, kan je gebruik maken van gratis online beeldbewerkers als Sumo Paint of Phoenix. Werk je toch liever met een programma op je computer, dan kan je Paint (dat standaard in Windows ingebouwd zit) of Paint.NET (dat je kan downloaden via www.getpaint.net) gebruiken. De werkwijze is in elk programma min of meer hetzelfde.

STAP 5: De afbeeldingen maken

De header moet 3.000 pixels breed zijn en 200 pixels hoog. Goed om weten: in Firefox zal de rechterkant van je afbeelding tegen de rechterkant van je browser geplakt worden. Hoe breder je browservenster wordt, hoe meer er zichtbaar wordt van de linkerkant van je afbeelding.

Zorg er met andere woorden voor dat je de foto van je huisdier aan de rechterkant van de header zet in plaats van de linkerkant. Je vindt een voorbeeld op www.getpersonas.com/static/img/Persona_Header_LABS.jpg, waar je het logo van Mozilla Labs duidelijk aan de rechterkant van de header ziet staan.

De footer maak je ook 3.000 pixels breed, maar wel maar 100 pixels hoog. Daar zet je best niet teveel detail in, omdat het anders een drukke boel wordt. Zowel de header als de footer bewaar je op je harde schijf als jpg- of png-bestand.

STAP 5: De afbeeldingen maken

 

STAP 6: Je Persona testen

Om te kijken hoe je Persona er gaat uitzien open je Firefox en klik je links onderaan op het vossenicoontje. Kies VOORKEUREN en zet in het dialoogvenster een vinkje bij AANGEPASTE PERSONA IN MENU WEERGEVEN. Bevestig met OK.

Klik opnieuw op de kleine vos en vervolgens op AANGEPASTE PERSONA en BEWERKEN. Naast het veldje KOPTEKST druk je op BLADEREN en ga je op zoek naar de headerafbeelding. Bij VOETTEKST hoort uiteraard de footerafbeelding. Je browser wordt meteen in zijn nieuwe jasje gestoken.

Als je donkere kleuren gebruikt, kan je best de tekstkleur lichter maken. Moet je nog aanpassingen maken aan je afbeeldingen, dan sluit je het tabblad. Ben je tevreden met het resultaat, dan klik je op OK.

STAP 6: Je persona testen

 

STAP 7: Persona delen

Je kan je Persona beschikbaar maken op de website, zodat andere gebruikers ook kunnen genieten van je ontwerp. Op www.getpersonas.com klik je bovenaan op CREATE YOUR OWN, waarna je in de pagina de grote blauwe knop met het opschrift FINISHED YOUR DESIGN? aanklikt.

Vul vervolgens onder ALREADY A PERSONAS USER? je gebruikersnaam en wachtwoord uit stap 3 in en klik op SIGN IN. Druk opnieuw op de knop met FINISHED YOUR DESIGN?. Op de volgende pagina zet je onder het kadertje met de Terms of Service een vinkje bij I AGREE.

Daaronder stip je YES, I WANT TO MAKE MY DESIGN AVAILABLE TO EVERYONE UNDER A CREATIVE COMMONS LICENSE aan, waarna je op CONTINUE drukt. Geef je Persona een naam, kies de tekstkleur, de afbeeldingen en voeg een beschrijving toe. Bevestig met SUBMIT. Krijg je op de volgende pagina Success! te zien, dan is alles in orde. Je Persona moet wel nog goedgekeurd worden voor hij in de galerij verschijnt.

STAP 7: Persona delen