Intro

Garmin Voice Studio biedt elke Nüvi gps-eigenaar de mogelijkheid om de stem en instructies van zijn gps-apparaat naar eigen goeddunken te veranderen. De meer creatieve leden van de Clickx-redactie zagen daar al snel een gevaarlijk speeltje in.

Je zou bijvoorbeeld de commando’s ‘links’ en ‘rechts’ kunnen omwisselen, de instructies kunnen overschrijven met quotes van Arnold Schwarzenegger, of vrienden in de luren leggen door een van de opdrachten te veranderen in een willekeurig vloekwoord. We zeggen maar wat. Of je nu Garmin Voice Studio voor goed of kwaad wil gebruiken, Clickx loodst je alvast door de verschillende stappen.

STAP 1: Installeren

Surf naar www8.garmin.com/support/download_details.jsp en klik op DOWNLOAD. Wanneer je de 28 MB gedownload hebt, dubbelklik je op het installatiebestand om het uit te voeren.

Klik op de eerste van de drie opties: INSTALL GARMIN VOICE STUDIO V2.10. Zet een vinkje bij de overeenkomst en klik op NEXT. De wizard neemt vervolgens de touwtjes in handen. Na de installatie plak je een vinkje voor LAUNCH VOICESTUDIO en klik je op DONE.

STAP 1: Installeren

 

STAP 2: Aan de slag

Je krijgt een schermpje voorgeschoteld waar je je naam moet invullen en een taal kan kiezen. De naam die je hier ingeeft zal ook de naam van de taal zijn die je later in je gps-toestel moet selecteren. Onder de taalkeuzes staat jammer genoeg nog geen Nederlands, dus kiezen we maar voor AMERICAN ENGLISH en drukken op OK.

Er volgt een scherm met in de linkerkolom een 65-tal commando’s die je in je microfoon moet kelen. Opnemen doe je met de RECORD-knop die onderaan het programma staat. Daarnaast staat er nog een PLAY-knop waarmee je je ingesproken clips kan laten afspelen, en een TEST -knop die je pas kan gebruiken wanneer alle 65 commando’s zijn ingesproken.

De commando’s staan in de taal die je eerder hebt gekozen, maar niets houdt je tegen om ze in het Nederlands in te spreken. Originele zielen kunnen hier hun creativiteit de vrije loop laten.

STAP 2: Aan de slag

 

STAP 3: Opnemen

Klik het eerste commando, PROCEED TO HIGHLIGHTED ROUTE, moest die niet geselecteerd zijn. Klik op de RECORD-knop en spreek je gewenste vertaling in, in ons geval “Ga verder naar de gemarkeerde route”. De Record-knop verandert in een STOP-knop die je aanklikt wanneer je mondelinge boodschap is ingesproken. Doe dat ook voor de overige 64 commando’s.

Testen kan je altijd doen door op de TEST-knop te duwen. Herhaal tot je het gewenste resultaat hebt bereikt. Ben je te laat beginnen spreken of heb je te laat op de Stop-knop gedrukt, geen paniek, met de TRIM-knop rechts onderaan het programma selecteer je de lengte van het audiobestand. Klik en sleep met de linkermuisknop tot je het gewenste resultaat hebt bereikt.

Te veel geknipt? Druk even op de UNDO-knop en probeer opnieuw. Het programma regelt trouwens zelf het volume, een leuke bonus voor de stillere zielen onder ons.

STAP 3: Opnemen

 

STAP 4: Overzetten op gps

Heb je op de testknop geklikt en het uiteindelijke resultaat beluisterd en goedgekeurd? Sluit dan even je Nüvi gps-toestel aan om alles over te zetten. Daarvoor heb je wel een mini-USB naar USB-kabeltje nodig die bij ons niet in het gps-pakket zat.

De gps neemt enkele seconden de tijd om de nodige software te installeren wanneer je het toestel via USB aansluit op je computer. Klik nadien op de knop SEND TO GPS. Het programma vindt automatisch de juiste drive, dus druk maar meteen op de SEND-knop. Enkele seconden later staan jouw ingesproken instructies op je gps. Klik op OK om het proces af te ronden.

STAP 5: Gps instellen

Elke gps-interface ziet er een beetje anders uit, zelfs al zijn ze van dezelfde maker. Het komt er uiteindelijk gewoon op neer om naar de taalopties te navigeren. Meestal zitten die onder OPTIES of in ons geval EXTRA, INSTELLINGEN gevolgd door TAAL.

Daar zoek je naar de naam die je eerder hebt ingegeven in Garmin Voice Studio, waarschijnlijk je eigen naam. Na een laatste klik op OK ben je klaar om jezelf naar de juiste bestemming te loodsen.

EXTRA: De juiste weg

Sommige gps-commando’s zijn nogal moeilijk letterlijk te vertalen. Je moet natuurljk zelf kiezen wat werkt voor jou, maar hier vind je al een tiental handige stemcommando’s.

  • Proceed to highlighted route : ga door naar de gemarkeerde route
  • Recalculating : herberekenen
  • Make a U-turn: probeer om te draaien
  • Enter roundabout: rij de rotonde op
  • Take ramp: neem de oprit/afrit
  • Turn left: volgende linksaf
  • Turn right: volgende rechtsaf
  • Meters : meter
  • Kilometer: kilometer
  • Destination: bestemming

EXTRA: De juiste weg