Maak je eigen online radiostation dat blijft openstaan voor verrassingen en waar je zelf bepaalt welk genre er de toon zet.

Intro

Een muziekzender die zich aanpast aan jouw persoonlijke smaak? Een illusie? Toch niet, Last.fm is een online communitywebsite die zich richt op de volbloed muziekliefhebber. Het project is een zijspoor van ene Richard Jones, die zich bezighoudt met het luistergedrag van mensen achter de computer.

Last.fm verzamelt nog steeds informatie over de muziek waar haar leden naar luisteren. Op basis van hetgeen andere luisteraars met ongeveer dezelfde smaak hebben gekozen, krijg jij voortdurend tips en voorstellen toegestuurd. Je kan zoeken op artiest of genre en telkens zal Last.fm met nieuwe suggesties voor de dag komen.

Op die manier zal je eigen smaak steeds verder uitdiepen. Je ontdekt immers nieuwe nummers en artiesten dankzij het luistergedrag van gelijkgezinden. Leve het sociale netwerk! Helaas is Last.fm niet gratis, in tegenstelling tot Deezer.

Met Deezer profiteer je weliswaar niet van de meerwaarde van de ‘community’, maar ook deze service heeft SmartRadio en de kwaliteit van de streaming muziek-op-aanvraag is uitstekend.

STAP 1: Aanmelden

1) Last.fm

Op de homepage www.last.fm kan je, terwijl je nog steeds niet bent aangemeld, muziek beluisteren en muziekvideo’s bekijken. Er is zelfs een rubriekje over concerten die binnenkort in jouw buurt doorgaan. Het begrip ‘buurt’ moet je wel ruim interpreteren, want blijkbaar vindt men Charleroi net achter de hoek bij Antwerpen.

Voor deze dienst baseert Last.fm zich op je ip-adres, zeg maar het identificatienummer van je systeem. Erg leuk zijn de weggevertjes, FREE MUSIC DOWNLOADS. Dat zijn mp3-nummers die gratis worden aangeboden. In het vak bovenaan demonstreert dit sociaal netwerk al een staaltje van zijn kunnen. Je geeft daar een van je favoriete artiesten in en klikt op GO.

In het volgende venster krijg je onmiddellijk enkele nummers van deze artiest voorgeschoteld en daaronder staan de SIMILAR ARTISTS, de gelijkaardige artiesten. Om de beste resultaten uit dit netwerk te halen, moet je je aanmelden. Op die manier houdt Last.fm bij waar je naar luistert, en zo zal je muzieksmaak vanzelf komen bovendrijven.

Volg de knop JOIN, vul alle velden in en verstuur de gegevens. Enkele seconden later ontvang je een mailtje om de inschrijving te bevestigen en vanaf dan ben je officieel lid. Oh ja, het lidmaatschap is volledig gratis, maar de radiofunctie is sinds 30 maart 2009 betalend. We komen er zo dadelijk op terug.

STAP 1: Aanmelden

 

STAP 2: Profiel invullen

Wanneer je op de link in de bevestigingsmail hebt geklikt, kom je op de profielpagina. Hier maak je al in eerste instantie duidelijk wat jouw favoriete muziek is. In het invulveld noteer je de artiesten die bij jou in de bovenste schuif liggen. Je scheidt iedere artiest door een komma.

Hoe meer artiesten je invult, hoe gemakkelijker en hoe gerichter Last.fm muziek zal kunnen aanraden. Vul dus zoveel mogelijk artiesten in en klik op SAVE.

Eigenaars van een iPod kunnen het zichzelf gemakkelijk maken en op deze plaats software downloaden die rechtstreeks van het toestel leest wat jij de laatste tijd zoal hebt zitten beluisteren. Scrobbler is freeware die automatisch je profiel invult op basis van jouw iPod-luistergedrag.

Het is niet noodzakelijk maar wel handig als je met andere leden wil communiceren om je profieldetails in te vullen. Klik daarom op de knop EDIT PROFILE DETAILS. In het volgende venster kan je gedetailleerd informatie invullen over jezelf, als je dat tenminste wenst. Het is zelfs mogelijk om een profielfoto te plaatsen.

STAP 2: Profiel invullen

 

STAP 3: Aanbevelingen

Nadat je muziekprofiel is ingesteld, kom je op een volgende pagina waar de aanbevelingen staan van Last.fm. Het mooie is dat er voorstellen komen die je niet kent, en zo kan je nagaan of de aanbevolen nummers inderdaad bij jouw smaak passen.

Wil je meer aanbevelingen, dan klik je op de knop MUSIC RECOMMENDED BY LAST.FM. Op die manier ga je naar de pagina met nog meer gelijkende artiesten. Op dit moment hebben we nog geen noot muziek gehoord. Tijd om daar verandering in te brengen.

STAP 3: Aanbevelingen

 

STAP 4: Luisteren

We klikken op het tabblad RADIO. Omdat we daarstraks hebben ingegeven dat we houden van het werk van de Schotse singer-songwriter Poalo Nutini en Raymond van het Groenewoud, stelt Last.fm voor om de Paolo Nutini Radio of De Raymond van het Groenewoud Radio te starten. Kiezen we voor Nutini, dan krijgen we ook verwante artiesten als James Morrison en Justin Nozaka te horen.

Gaan we voor Raymond, dan schallen Noordkaap, Jan De Wilde en Flip Kowlier door onze luidsprekers. Iedere keer lees je hoe vaak de song beluisterd is en hoeveel individuele luisteraars hem hebben geselecteerd. Ondertussen loopt er een diashow van foto’s die je kan stilzetten door rechts onderaan de player op de SLIDESHOW-knop te klikken.

Ben je gesteld op je privacy en wil je niet dat Last.fm de beluisterde muziek voortdurend invoert in je muziekprofiel, dan gebruik je het tweede knopje om ‘Scrobbling’ stop te zetten. De muziek die je beluistert, staat in streaming Flash-formaat (flv-formaat, net zoals YouTube-filmpjes). De muziekmaatschappijen kiezen voor dit formaat omdat dit het moeilijk maakt om de muziek te bewaren.

STAP 4: Luisteren

 

STAP 5: Artiesten

Wanneer je op een artiest klikt, zie je dat iedere artiest een eigen profielpagina heeft met een biografie. Die biografie staat wel in het Engels. Het is trouwens een zogenaamde wiki die kan worden aangepast door de gebruikers van Last.fm. Het begint bij een klein stukje bio, maar je kan dit telkens openklappen naar de meer uitvoerige tekst.

Links staat een reeks knoppen waarmee je naar de foto’s, video’s, albums, tracks, events enzovoort navigeert. Kies je bijvoorbeeld voor ALBUMS, dan krijg je een lijst van schijven die deze artiest tijdens zijn carrière heeft uitgebracht met daarnaast een winkelkarretje.

Via de knop BUY die achter het karretje zit, is het mogelijk om het album rechtstreeks bij iTunes, Amazon, eBay of 7digital te kopen.

STAP 5: Artiesten

 

STAP 6: Spieken

Ben je geïnteresseerd in het werk van één artiest, dan kom je via de knop LISTENERS bij de fans van deze muziek terecht. In de rubriek LISTENING NOW verschijnt de lijst met Last.fm-gebruikers die het afgelopen uur naar een nummer van deze artiest hebben geluisterd.

Daaronder staan RECENT TOP LISTENERS, waar je leest hoeveel procent van hun luistertijd ze met deze artiest vullen en welk nummer ze het meest hebben beluisterd. Op die manier raak je bij de kenners. Klik op hun naam en je krijgt de chronologische lijst te zien van hetgeen de connaisseurs hebben beluisterd.

STAP 6: Spieken

 

STAP 7: Betalen

Last.fm is zonder twijfel een pionier onder de webradio’s, maar sinds maart van vorig jaar is de radiodienst uitsluitend voor Duitse, Engelse en Amerikaanse gebruikers gratis. Volgens de makers komen uit deze drie landen voldoende inkomsten uit advertenties om de radiodienst daar gratis te houden.

De rest van de wereld kan 30 nummers gratis beluisteren en moet daarna 3 euro per maand betalen om verder gebruik te maken van de Last.fm-radio. Aan de hand van die 30 nummers kan je dus beslissen of je de dienst de moeite waard vindt. Is het antwoord ‘neen’, dan is er gelukkig ook nog een uitstekend gratis alternatief.

STAP 7: Betalen

 

STAP 8: Aanmelden

2) Deezer

Onder het motto ‘u vraagt wij draaien’ kan je ook je eigen radioprogramma’s samenstellen met de van origine Franse website Deezer. Deezer heeft afspraken met de platenmaatschappijen gemaakt, waardoor de artiesten een deel van de advertentie-inkomsten ontvangen. Dat heeft voor ons, arme eindgebruikers, het voordeel dat we gratis naar de volledige tracks mogen luisteren.

Surf naar www.deezer.com en stort je via de knop SIGN UP op het lidmaatschap. Even enkele gegevens invoeren, en alweer wordt er een bevestigingsmail in je mailbox gedropt. Klik op de link in de mail en je belandt op je Franse startpagina. Rechts bovenaan kan je deze pagina van taal veranderen.

Wij kiezen hier voor Engels, omdat Nederlands nog niet tot de mogelijkheden behoort. Ook hier kan je aan je profiel een fotootje en allerlei informatie toevoegen over je favoriete artiest, je geliefkoosde album enzovoort.

Bovendien is het mogelijk om rechts naar leden te zoeken van een bepaalde leeftijd binnen een bepaald land. Maar je kan dit allemaal beter later invullen, als je iets meer vertrouwd bent met deze dienst.

STAP 8: Aanmelden

 

STAP 9: Luisteren

Om muziek te beluisteren, vul je bovenaan de naam in van de artiest en druk je op ENTER. Wanneer je bijvoorbeeld “Paolo C” invult, zal Deezer de naam “Paolo Conte” proberen afmaken. Op die manier weet je heel snel of de artiest onder contract staat bij een van de bij Deezer aangesloten platenmaatschappijen.

Voor internationale namen zoals The Rolling Stones, Tina Turner en John Hiatt valt het nogal mee, maar Clouseau en zelfs the Voice of Europe, the one and only Eddy Wally, zal je moeten missen. Er verschijnt een lijst met nummers die je kan aanklikken, zodat die na het bufferen meteen begint te spelen.

Je leest het album, de duurtijd en de populariteit op Deezer. Wanneer het geselecteerde nummer is afgespeeld, start automatisch het nummer daaronder.

STAP 9: Luisteren

 

STAP 10: Afspeellijsten samenstellen

Net zoals bij je vertrouwde mp3-speler kan je met Deezer heel gemakkelijk afspeellijsten samenstellen. Klik in de linkerkolom op het plusteken met NEW PLAYLISTS. Er verschijnt een vakje om de nieuwe afspeellijst een naam te geven. Doe dat. Door op de naam van de afspeellijst te klikken, kan je de lijst bekijken (die op dit ogenblik nog leeg is).

Klik op de knop met het potloodje, EDIT, om de eigenschappen van de lijst te wijzigen. Hier geef je het genre aan en duid je aan of de afspeellijst PRIVATE of COLLABORATIVE moet zijn. Kies je voor PRIVATE, dan kunnen andere Deezer-leden hem niet zien. Aan COLLABORATIVE PLAYLISTS kunnen andere leden tracks toevoegen, maar ze kunnen geen nummers verwijderen. Je kan beide opties altijd later nog wijzigen.

Vervolgens moet je muziek toevoegen. Eerst gebruik je een zoekterm in de zoekbalk bovenaan. Dat hoeft niet noodzakelijk een artiest te zijn; je kan bijvoorbeeld ook een genre ingeven, zoals ‘dance’ of ‘tango’. Je beluistert de nummers snel door op de afspeelknop voor de titel te klikken.

Via het plusteken naast de afspeelknop geraak je tot bij drie opties: ADD TO THE CURRENT PLAYLIST, ADD TO A PLAYLIST en DOWNLOAD ON ITUNES. Kies je voor de eerste optie, dan zal het nummer worden toegevoegd aan de afspeellijst die op dat ogenblik actief is. Opteer je voor ADD TO A PLAYLIST, dan verschijnt een venstertje om een afspeellijst te selecteren die je daarnet hebt aangemaakt.

Met de laatste optie ga je naar de iTunes store om het nummer daar aan te schaffen. Het is mogelijk om meerdere nummers tegelijk toe te voegen. Druk op de SHIFT-toets voor aaneensluitende titels en op de CTRL-toets (Mac OS: CMD-toets) voor niet aaneensluitende nummers. Verder volg je dan de gewone weg.

STAP 11: Afspeellijsten afspelen en delen

Klik op de afspeelknop naast de titel van een nummer en de afspeellijst zal starten met dit nummer. De tracks zullen in volgorde worden afgespeeld in de audiospeler. Je kan de volgorde van afspelen wijzigen door op een nummer te klikken en dit hoger of lager in de volgorde te slepen. Bovendien kan je ook de grote knop gebruiken: LISTEN TO THE PLAYLIST.

Het is mogelijk om de playlists te delen via Facebook, Twitter enzovoort. Hiervoor klik je eerst op de knop van de juiste sociale netwerksite en vervolgens publiceer je de afspeellijst. Als je bijvoorbeeld een account hebt bij Facebook, dan zal de playlist met de verwijzing naar Deezer daar verschijnen.

Heb je daarstraks een zogenaamde COLABORATIVE PLAYLIST gemaakt, dan verschijnt er een internetadres dat je kan delen met andere Deezer-leden. Via dit adres geraken zij bij jouw collectieve afspeellijst en kunnen zij die aanvullen. Binnenkort zal het bovendien mogelijk worden om mp3-nummers die op je harde schijf staan aan je persoonlijke afspeellijsten toe te voegen. Je kan die dan wel niet delen met anderen.
 

STAP 11: Afspeellijsten afspelen en delen

 

STAP 12: Player

De player zelf werkt behoorlijk intuïtief: je kan met drie knoppen achteruit, afspelen/stoppen en snel vooruit. Daarnaast staat een knop om de afspeellijst te herhalen en een shuffle-knop om de tracks in willekeurige volgorde te laten horen. De derde knop dient om snel een afspeellijst van de gevonden resultaten te maken.

Daarnaast staat een knop om de weergave in volledig scherm te starten. De vijfde knop schakelt je naar een aanbod om de betalende versie van Deezer te kopen, waarmee ook je mobiele apparaten toegang krijgen tot deze dienst. Met de gewone versie van Deezer beluister je de muziek aan 128 kb, met de betalende Deezer Premium ontvang je 320 kb-kwaliteit. Op deze pagina laat Deezer beide kwaliteiten naast elkaar beluisteren, zodat je een idee krijgt van het verschil.

Nog een interessante knop in de gratis versie is de knop OPTIONS, waarmee je de equalizer oproept om de bas, de middentonen of de hoge tonen te regelen. Bovendien kan je in de opties de visuele effecten inschakelen en nummers laten in- en uitfaden.

STAP 12: Player

 

STAP 13: Radio en SmartRadio

Uiteraard heeft Deezer ook een heleboel thematische radio’s. Die bereik je, nogal wiedes, via de knop RADIOS. Er zijn drie techno-zenders, twee voor klassieke muziek, een voor reggae, eentje voor filmmuziek en ga zo maar door… Net als bij een gewone radio kan je bij de webradio-uitzendingen geen nummers doorspoelen.

De titel van de track verschijnt in je player. Wanneer je op de knop CURRENT PLAYLISTS klikt, kan je trouwens de hele afspeellijst van de uitzending lezen. Via de knop BECOME A FAN zal de radio opgenomen worden bij je favorieten.

Naast een gewone radio heeft Deezer ook SMARTRADIO. Dat zijn uitzendingen gebaseerd op de keuze die je daarnet hebt gemaakt. Heb je via de zoekopdracht alle tracks van John Hiatt opgevraagd, dan kan je met de knop LAUNCH A SMARTRADIO ON JOHN HIATT een door Deezer geselecteerde lijst nummers laten afspelen die gebaseerd is op gebruikers die ook van Johan Hiatt houden.

Op die manier heb je alweer de hele dag je favoriete muziek, terwijl je aanhoudend wordt verrast door artiesten die je nog niet kende.

STAP 13: Radio en SmartRadio