Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Zowel voor documenten, afbeeldingen, videoclips, muziek als binaire bestanden bestaan vele tientallen bestandstypes en bijhorende extensies. Universal Viewer herkent een indrukwekkend aantal. 

Handig, want op die manier hoef je niet telkens naar een andere tool te grijpen wanneer je een andersoortig bestandstype wilt bekijken of beluisteren.

Het programma laat zich eenvoudig bedienen: je hoeft vanuit het menu maar een (ondersteund) bestand te openen om de inhoud te zien of te horen. Bestanden rechtstreeks vanuit de Verkenner naar het hoofdvenster verslepen blijkt jammer genoeg niet te werken, maar vanuit het navigatievenster van Universal Viewer lukt het gelukkig wel.

[download_file]

Bestandsweergave
Met het menu Beeld kun je op elk moment een andere bestandsweergave opvragen. Kies je hier bijvoorbeeld Binair terwijl je een mp3-bestand aan het beluisteren bent, dan krijg je dat bestand meteen in binaire weergave te zien, als je dat zou willen.

Afhankelijk van het gekozen bestandstype en de bijhorende weergave komen handige opties aan je vingertoppen, zoals een zoomtool of een optie om afbeeldingen te doen passen binnen de contouren van het (schaalbare) venster.

Overigens is het zonder meer mogelijk de werkbalk naar eigen smaak aan te passen en bijvoorbeeld overtollige pictogrammen te doen verdwijnen. Aan veel acties kun je verder ook eigen sneltoetscombinaties koppelen.

Een deel van de veelzijdigheid heeft het programma te danken aan enkele standaard plug-ins, waaronder Syn2 en ICLView (van origine plug-ins voor de bestandsbeheerder Total Commander). Heb je IrfanView geïnstalleerd en verkies je deze interface voor het bekijken van afbeeldingen, dan vind je bij Instellingen een optie terug die netjes voor deze integratie zorgt.

Goed om te weten: Universal Viewer laat zich ook in een draagbare variant downloaden.

External links

UVViewSoft