Intro
Altijd leuk om andere functies voor al bestaande toestellen te vinden. Cd’s en dvd’s kan je al langer als onderzetter gebruiken en onze oude pc-kast is ondertussen al een visbak geworden.
Van je netbook een e-reader maken is gelukkig minder destructief. Hieronder vind je alvast vier simpele stapjes om enkele euro’s uit te sparen.
STAP 1: De nodige software
Wil je ebooks kunnen lezen, dan heb je daar de juiste software voor nodig. Die staat standaard op een ebookreader, maar niet op je netbook. Er is een ruime keuze aan ebooksoftware voor je pc: Kindle for PC, Calibre ebook management of Mobipocket Reader Desktop, bijvoorbeeld, maar onze favoriet is de gratis reader van Adobe: Digital Editions.
Surf naar www.adobe.com/nl/products/digitaleditions en klik halverwege de pagina op de bruine knop INSTALLEREN. Het Flash-venster verandert, klik nogmaals op INSTALLEREN, gevolgd door JA. Er springt nu een nieuw venstertje open. Laat gerust alle vinkjes staan en klik op VOLGENDE.
Kies waar je het programma wil zetten en klik op de knop INSTALLEREN. Ga akkoord met de overeenkomst en het programma is klaar voor gebruik.
STAP 2: Interface leren kennen
Eens je de software hebt, moet je nog een ebook vinden om te lezen. Voor de meeste digitale boeken moet je betalen, net zoals voor gewone boeken. Op sites als www.gutenberg.org/browse/languages/nl vind je echter gratis ebooks. Handig als je eerst even wil testen of digitaal lezen wel jouw ding is.
Adobe Digital Editions leest trouwens alleen pdf- en epub-bestanden. Dus als je de mogelijkheid krijgt om te kiezen, kies dan een van die twee.
Terug naar Adobe Digital Editions. Het hoofdvak is nog zwart, hier verschijnt later het eigenlijke boek in. Links heb je een kolom met een overzicht van gekochte, geleende en onlangs gelezen boeken, wederom leeg. Om ebooks te lezen, voeg je ze toe aan je bibliotheek. Dat doe je door op de knop bovenaan BIBLIOTHEEK te klikken en vervolgens de eerste optie ITEM AAN DE BIBLIOTHEEK TOEVOEGEN te kiezen.
Zoek de ebook die je eerder hebt gedownload en klik op openen. Er verschijnt een wit blad met tekst in het grote zwarte vak. Dubbelklik daarop om het boek te openen. De zwarte balk aan je linkerkant kan je verbergen door op het pijltje te klikken. Scrollen doe je met de balk aan de rechterkant, of simpeler met de pijltjestoetsen.
Technisch gezien kan je nu al beginnen lezen, maar voor het echte e-bookgevoel gaan we nog een stapje verder.
STAP 3: Ergonomie
Zoek om te beginnen een comfortabele houding, die voor jou aanvoelt als het lezen van een boek. Zet je de netbook in de normale positie, lijkt het nogal hard op gewoon surfen. Draaien we de netbook 90 graden naar links, dan krijg je een langer scherm, dat je al dichter bij het originele boekgevoel brengt.
Om dat voor mekaar te krijgen, hebben sommige netbooks een standaard ingebouwde kantelfunctie: CTRL + ALT + PIJLTJE NAAR RECHTS. Je krijgt je scherm trouwens terug door op CTR + ALT + PIJL NAAR BOVEN te drukken. Werkt dat trucje niet voor jou, dan is er nog het gratis programmaatje EeeRotate.
Klik op de EEEROTATE.V1.1.EXE link, sla het bestandje op en installeer het. Je kan nu met dezelfde toetsencombinaties je scherm draaien.
STAP 4: Helderheid aanpassen
Omgevingslicht en helderheid van je scherm zijn twee factoren die belangrijk zijn voor de gezondheid van je ogen. Een donkere omgeving, gecombineerd met een fel scherm, zorgt al snel voor hoofdpijn. Aan vervelend omgevingslicht kunnen we op de trein niet snel iets doen, maar de helderheid van je scherm aanpassen is gelukkig een kwestie van een schakelaar maar een schakelaar verwijdert.
Een lagere helderheid is beter voor je ogen en het leest veel fijner. En je batterij houdt het op de koop toe langer vol. Helderheid aanpassen op notebooks doe je vaak met de combinatie van FN-toets en functietoetsen, maar dat kan per model verschillen.
EXTRA: Netbook of e-reader?
Netbook
+ Eén apparaat voor alles. Met een netbook is zowel e-lezen als computeren mogelijk. Zo hoef je maar één toestel mee te zeulen.
+ Zacht voor je portefeuille. Betaal voor een netbook en krijg de ereadermogelijkheden erbij.
+ Kleuren. Akkoord, voor boeken te lezen maakt het niet veel uit, maar voor comics zijn kleurtjes een wereld van verschil.
E-reader
+ Lichtgewicht. E-readers zijn smal en plat. Zet zijn niet moordend voor je polsen, worden niet warm en je kan hen zonder problemen met één hand vasthouden.
+ Batterijduur. Een e-reader gaat een pak langer mee dan zelfs de zuinigste netbooks.