Intro

Ben je het beu om voor elke website een ander wachtwoord te moeten onthouden of om telkens weer een online formulier in te vullen? LastPass klaart beide klussen in jouw plaats.

STAP 1: LastPass downloaden

Je vindt LastPass op https://lastpass.com. Normaal gezien krijg je de website meteen (grotendeels) in het Nederlands te zien. Is dat niet het geval, dan kan je bovenaan de taal veranderen. Om het tooltje binnen te halen, druk je op de grote gele knop met het label DOWNLOAD LASTPASS.

Op de volgende pagina kan je kiezen met welk systeem of welke browser je LastPass wil gebruiken. Wij volgen echter het advies van de makers en klikken op de DOWNLOAD-knop onder AANBEVOLEN DOWNLOAD.

STAP 1: LastPass downloaden

 

STAP 2: Installeren

Wanneer je dubbelklikt op het installatiebestand, krijg je een informatievenster te zien. Daarin staan nog eens de voordelen van LastPass opgesomd en kan je zien uit welke stappen de installatieprocedure bestaat. Druk op NEXT om naar de eerste stap te gaan en zet een vinkje bij de browser(s) waarmee je LastPass wil gebruiken.

Vink ook LET ME SPECIFY ADDITIONAL ADVANCED INSTALLATION OPTIONS aan en druk op NEXT. Nu kan je meer installatie-opties aanpassen, zoals de installatiemap en of je al dan niet een snelkoppeling op je bureaublad en startbalk wil. De rest van de vinkjes laat je best staan.

Wil je wat meer uitleg, dan laat je je muisaanwijzer even boven een vinkje zweven. Er komt dan een kader tevoorschijn met meer (Engelstalige) informatie. Klaar? Dan druk je op NEXT. Staat er nog een browservenster open, dan krijg je de melding dat je het eerst moet sluiten.

STAP 2: Installeren

 

STAP 3: Een account aanmaken

LastPass vraagt je nu of je al een account hebt. We gaan ervan uit dat dat niet het geval is en laten het bolletje staan bij I DO NOT HAVE A LASTPASS ACCOUNT, CREATE ONE FOR ME. Druk op NEXT, vul je e-mailadres in en kies een wachtwoord. Geef een geheugensteuntje in bij PASSWORD REMINDER en zet vinkjes in de twee lege vakjes.

Druk op NEXT en vul in het pop-upvenster het net gekozen wachtwoord in. Tekst in grote rode letters herinnert je eraan dat het erg belangrijk is om dit hoofdwachtwoord te onthouden, omdat het om privacyredenen nergens wordt opgeslagen. Druk op SAVE en NEXT om naar de volgende stap te gaan.

STAP 3: Een account aanmaken

 

STAP 4: Gegevens in de kluis stoppen

In de volgende stap van de installatie spoort LastPass de onbeveiligde items op je computer op. Laat het bolletje staan bij YES en druk op NEXT. Na een korte zoektocht krijg je een lijst van alle login-gegevens die LastPass kon vinden, netjes gesorteerd per browser.

Geen nood: je wachtwoorden worden gecensureerd. In de kolom IMPORT haal je het vinkje weg bij de gegevens die je niet wil onderbrengen in LastPass, waarna je op NEXT drukt. De wizard zal je vertellen dat alle inloggegevens netjes werden geïmporteerd, maar dat ze nog altijd onbeschermd op je computer staan. Bijvoorbeeld in de wachtwoordenmanager van je browser.

Als je die gegevens wil verwijderen, laat je het bolletje staan bij YES, REMOVE ALL ITEMS THAT WERE IMPORTED BY LASTPASS. Kies je liever zelf welke gegevens worden verwijderd, dan stip je het tweede bolletje aan. Wil je helemaal niets verwijderen, dan kies je uiteraard voor NO.

STAP 4: Gegevens in de kluis stoppen

 

STAP 5: Formulierinvuller instellen

LastPass heeft nog een andere handige functie. Het tooltje kan namelijk automatisch formulieren met je persoonlijke gegevens invullen op het internet. Dat bespaart je een hoop repetitief tikwerk. In de volgende stap van de installatie krijg je de vraag of je daarvan gebruik wil maken.

Laat het bolletje staan bij YES, LET ME ENTER AND REVIEW DATA THAT WILL BE USED WHEN FILLING FORMS en druk op NEXT. In het formulier op de volgende pagina vul je zo veel of zo weinig informatie in als je zelf wil. Links bovenaan bij NAME geef je het profiel een naam. Je kan extra profielen aanmaken met een druk op de knop ADD ANOTHER PROFILE.

Wanneer je op internet een formulier tegenkomt, kan je kiezen uit de verschillende profielen. Wanneer je klaar bent, druk je op NEXT.

STAP 5: Formulierinvuller instellen

 

STAP 6: Installatie afronden

De installatie van LastPass zit er op. Tot slot moet je nog kiezen of je na een surfsessie automatisch uitgelogd wil worden uit LastPass of niet. Werk je op een gedeelde computer, dan stip je best AUTOMATICALLY LOG ME OUT OF LASTPASS aan. Met een druk op DONE ben je klaar.

Je krijgt de vraag voorgeschoteld of je een introductievideo van LastPass wil bekijken, zodat je een beter idee krijgt van hoe het programma juist werkt.

STAP 6: Installatie afronden

 

STAP 7: LastPass gebruiken

Krijg je geen LastPass-icoontje te zien wanneer je je browser opnieuw opstart, dan kan je op de downloadpagina van LastPass de extensie van je browsers downloaden en installeren. Zie je het icoontje wel, dan kan je er op klikken om in te loggen. Dat doe je met de gegevens die je in stap 3 hebt ingegeven.

Bezoek je nu op een website waar je een account hebt, dan krijg je een informatiebalk van LastPass te zien waarmee je je logingegevens automatisch kan laten invullen.

Je kan inloggegevens en formulieren ook invullen door op het LastPass-icoon te klikken en bijvoorbeeld een profiel te kiezen bij FORMULIEREN INVULLEN. Hou er wel rekening mee dat dat niet altijd foutloos gebeurt, omdat niet alle websites hun invulvelden op de juiste manier benoemen.

STAP 7: LastPass gebruiken

 

STAP 8: Sterk wachtwoord genereren

Het geheim van bijna onkraakbare logins is simpel: een sterk wachtwoord. Dat is een wachtwoord zonder betekenis dat uit hoofdletters, kleine letters, cijfers en vreemde tekens bestaat. Het is bijvoorbeeld makkelijk om te raden dat iemand zijn wachtwoord poezewoefke is, maar Tygh#8!Ci is al een pak moeilijker om te kraken. Aangezien LastPass je wachtwoorden toch bijhoudt, hoef je het niet vanbuiten te leren.

Om een sterk wachtwoord te genereren, klik je op het LastPass-icoon en vervolgens op EXTRA. Bovenaan de lijst druk je op GENEREER VEILIG WACHTWOORD. Vink je TOON GEAVANCEERDE OPTIES aan, dan krijg je extra opties te zien. Met een druk op GENEREER krijg je telkens een nieuw wachtwoord voorgeschoteld. Dat kan je kopiëren en plakken in het wachtwoordveld van de site waar je je wil registreren.

STAP 8: Sterk wachtwoord genereren