Intro

Waarschijnlijk surf je elke dag of zelfs meerdere keren per dag naar dezelfde websites, om na te gaan of er niets ‘nieuws’ staat. Denk maar aan nieuwssites, forums of sites met aandelenkoersen. Almaar meer sites hebben RSS-nieuwsfeeds zodat je dat niet meer zelf moet doen, maar toch is dat niet ideaal: misschien wil je gewaarschuwd worden als er een bepaalde term op de webpagina verschijnt – en dat kan niet met RSS.

Er zijn ook nog altijd een groot aantal sites die geen RSS-feeds hebben, zodat je nog manueel moet controleren. Met Wonderscan kan je dat allemaal automatiseren: deze webdienst controleert zelf de sites die je opgeeft en laat je per e-mail of sms weten als er wijzigingen zijn. Bovendien kan je op de webpagina zelf de wijzigingen in één oogopslag bekijken. In deze workshop tonen we je precies hoe dat moet.

STAP 1: Registreren en inloggen

Wonderscan biedt een gratis dienst aan, FREE, waarmee je vijf websites in de gaten kan houden. Wil je meer websites controleren, dan moet je betalen, gaande van € 5 per jaar voor tien sites tot € 75 per jaar voor 450 sites. In deze workshop gebruiken we de gratis dienst. Ga naar de homepage en klik op REGISTREER NU.

Selecteer FREE naast ABONNEMENT en geef je persoonlijke gegevens in. Klik daarna tweemaal op GA VERDER. Ga nu terug naar de homepagina, geef je e-mailadres en wachtwoord in en klik op AANMELDEN.

STAP 1: Registreren en inlogggen

 

STAP 2: Favoriet toevoegen – url en scanmodus

Klik je nu op het tabblad FAVORIET TOEVOEGEN, dan kan je een website toevoegen om te ‘monitoren’ of controleren. Naast webadres vul je de complete url in. Dat kan een homepagina van een website zijn, bijvoorbeeld www.clickx.be, maar ook een bepaald onderdeel, zoals de snelnieuws-pagina van De Standaard: www.standaard.be/nieuws/snelnieuws.

Daaronder geef je een titel in en kies je een categorie. Onder SCANMODUS kan je er nu voor kiezen om alle wijzigingen te detecteren, maar ook om enkel bepaalde woorden te detecteren. Dat laatste is handig als je bijvoorbeeld gewaarschuwd wil worden als er een artikel over je favoriete voetbalclub of stad op de website verschijnt.

Naast DREMPEL kan je instellen dat je pas gewaarschuwd moet worden als er een minimum aantal tekens gewijzigd worden (tussen 0 en 100).

STAP 2: Favoriet toevoegen - url en scanmodus

 

STAP 3: Favoriet toevoegen – scannen en verwittigen

Onder AUTOMATISCH SCANNEN geef je aan wanneer en hoe vaak een pagina gecontroleerd moet worden. Standaard is dat eenmaal per uur – vaker kan niet. Je kan wel instellen dat er minder vaak gescand wordt – bijvoorbeeld elke twee uur op elke dag, maar dat heeft weinig zin.

Geef ook in wanneer er gescand moet worden (bijvoorbeeld tussen 8u en 18u) en daaronder ook op welke dagen er (niet) gescand moet worden. Voor een site met beurskoersen is scannen op zaterdag en zondag wellicht nooit nodig.

Onder VERWITTIGING geef je nu je e-mailadres in en eventueel een gsm-nummer zodat je sms’jes kan ontvangen. Die laatste optie kost wel € 0,50 per sms, gefactureerd via het belkrediet of factuur bij je gsm-operator.

STAP 3: Favoriet toevoegen - scannen en verwittigen

 

STAP 4: Wijzigingen bekijken

Elk uur ontvang je nu een e-mail en/of sms als er wijzigingen zijn in de webpagina’s die je controleert. Ook op de website van Wonderscan kan je die wijzigingen bekijken. Klik je op het tabblad MIJN WONDERSCAN en daarna op SCAN NU, dan worden alle sites onmiddellijk gescand op wijzigingen en hoef je dus geen uur te wachten.

Zijn er wijzigingen, dan krijg je op dat moment geen e-mail of sms, maar kan je de wijzigingen wel bekijken: je krijgt dan de pagina in kwestie te zien, en bovendien worden alle wijzigingen in het geel gemarkeerd. Met de tabbladen bovenaan krijg je ook een overzicht van alle ‘favorieten’ per categorie.

STAP 4: Wijzigingen bekijken

 

STAP 5: Favorieten organiseren

Klik je op het tabblad FAVORIETEN ORGANISEREN, dan kan je wijzigingen maken aan de webpagina’s de gemonitord worden. Klik je op de rode X, dan verwijder je een webpagina, en klik je op CHANGE FAVORITE, dan kan je wijzigingen maken aan favorieten (zie stap 2 en 3).

STAP 5: Favorieten organiseren

 

STAP 6: E-mail en sms controleren

Heb je bij het toevoegen van een favoriet je e-mailadres ingegeven, dan krijg je ook een e-mail wanneer een webpagina werd gewijzigd. Ook via sms kan je een waarschuwing ontvangen, maar vergeet niet dat dit niet gratis is.

STAP 6: E-mail en sms controleren

 

EXTRA: Zijn er alternatieven?

Wonderscan is een nieuwe Belgische dienst die duidelijk een gat in de markt heeft gevonden. Er zijn namelijk bitter weinig alternatieven die hetzelfde doen, en geen enkele doet het op een grafisch zo aantrekkelijke manier als Wonderscan. Een alternatief is Follow That Page, dat gratis is en waarmee je honderd webpagina’s kan monitoren.

Alleen worden die maar één keer per dag gecontroleerd en kan je maximaal een pagina per uur laten controleren. De dienst biedt wel meer filtermogelijkheden aan, zo kan je bepaalde tekstblokken (niet) laten scannen – handig op een pagina met een voortdurend veranderende header, navigatiestructuur of banners.

Alle andere diensten zijn betalend of controleren de webpagina’s maar één keer per dag.

EXTRA: Zijn er alternatieven?