Intro

Pixolu is een zoekmachine die afbeeldingen op basis van gelijkenis op het internet opsnort. ImageSorter is het programma dat hetzelfde doet op je harde schijf én op het internet. De onderzoeker, professor in de computerwetenschappen, Kai Uwe Bathel, noemt het geesteskind van zijn team “het prototype van een semantische zoekmachine”.

Wij konden vaststellen dat dit academisch onderzoeksproject al behoorlijk operationeel is voor wie regelmatig afbeeldingen zoekt. Voor we verder gaan, herinneren we nog even aan de copyright-bescherming. Het feit dat je met Pixolu en ImageSorter heel gemakkelijk gelijkaardige foto’s vindt, wil nog niet zeggen dat je die zomaar mag gebruiken en publiceren.

Je kan dat natuurlijk wel altijd aan de fotograaf vragen.

STAP 1: Zoekterm invoeren

1. Pixolu
Surf naar Pixolution en maak een keuze uit de Engels of de Duitse ingang. In het volgende venster klik je op de knop PIXOLU. Nog een muisklikje verder ga je voor TRY PIXOLU. Je kan die tussenstappen omzeilen door meteen http://pixolu.does-it.net bij je bladwijzers vast te leggen. In de linkerkolom zie je de drie stappen die je moet nemen.

Wil je straks terugkeren naar dit venster om nieuwe zoekwoorden in te geven, dan moet je opnieuw op stap 1 klikken. Je begint met een zoekwoord, bijvoorbeeld ‘canary’. De zoekmachine werkt inderdaad best in het Engels. Onder het zoekvak kan je met een schuifje aangeven hoeveel resultaten Pixolu uit Flickr en Yahoo! moet opgraven. In dit voorbeeld laten we het rustig op 150 staan. Klik op SEARCH.

STAP 1: Zoekterm invoeren

 

STAP 2: Favoriete afbeeldingen selecteren

In stap 2 bekijk je het resultaat van de zoekopdracht: een bonte verzameling foto’s en enkele daarvan tonen kanaries. Je zal zien dan Pixolu de afbeeldingen op basis van kleur en grootte bij elkaar heeft geplaatst. De objecten op een witte achtergrond staan in één groep, de objecten met een blauwe achtergrond staan eveneens bij elkaar.

Rechtsboven zie je een minivoorstelling van alle gevonden plaatjes. Met het schuifje kan je de grootte van de miniaturen wijzigen. In plaats van de schuifregelaar kan je tevens het scrollwieltje van de computermuis gebruiken. Pixolu legt die miniatuurtjes vast in zijn cache zodat ze snel verschijnen, al gaat het om 150 webafbeeldingen.

Klik je op een miniatuur, dan verschijnt rechts bovenaan het internetadres waar de grote afbeelding staat. Wanneer je op deze URL klikt, opent de internetbrowser de webpagina met de grote afbeelding. In pixolu lees je bovendien de afmetingen in pixels. Tenslotte wordt de bron aangeduid: Flickr of Yahoo!.

Door in het midden van het werkveld kanaries te klikken en te slepen verschuif je de inhoud van het middelste werkvenster. Laat ons er van uit gaan dat je door het bekijken van deze plaatjes tot de conclusie komt dat je alleen gele kanaries wil vinden. Dubbelklik op de plaatjes die aan dit criterium beantwoorden. Op die manier verschijnen ze in het rechter selectievak.

Je kan de miniaturen ook rechtstreeks naar dat vak slepen. Wil je er eentje uit de selectie verwijderen, dan beweeg je de muisaanwijzer over de afbeelding. Er komt dan een X-teken in de rechterbovenhoek tevoorschijn. Om een afbeelding uit de selectie te verwijderen, klik je op dit X-symbool. Is de preselectie klaar, dan klik je opnieuw op NEXT.

STAP 2: Favoriete afbeeldingen selecteren

 

STAP 3: Verfijnen

In stap 3 zal Pixolu de zoekopdracht nog verder verfijnen op basis van je zoekwoord in combinatie met de afbeeldingen die je in de vorige stap hebt geselecteerd. In dit stadium laadt Pixolu vijftig afbeeldingen, waarvan de meeste inderdaad gele kanaries zijn. Opnieuw klik je op de vogels die aan je smaak voldoen. Diegene die je al hebt gekozen, verschijnen met een groen V-teken in het hoofdvenster.

Ben je nog niet tevreden dan sleep je opnieuw enkele afbeeldingen in de selectiekolom en je laat pixolu opnieuw op jacht gaan. Heb je de ultieme foto gevonden dan klik je op de link naar de webpagina om de bron van dit miniatuur te bekijken en eventueel het plaatje te kopiëren door er met de rechtermuisknop op te klikken.

STAP 3: Verfijnen

 

STAP 1: Downloaden en installeren

2. ImageSorter
In het moederhuis www.pixolution.de klik je op de knop IMAGESORTER om naar de pagina te gaan en zo het installatieprogramma te downloaden. Je hebt de keuze uit versie 1 tot en met 4. Mac OS-gebruikers moeten het met versie 2 stellen. Die werkt uitstekend, maar de beeldenbladeraar in die versie toont alleen afbeeldingen die op de harde schijf staan.

Vanaf versie 3 wordt ook het internet aangesproken. Wij probeerden zowel versie 3 en versie 4. In deze workshop werken we met versie 4 bèta. Het feit dat het om een bèta-editie gaat, wil zeggen dat er nog onvolkomenheden in kunnen zitten. Download het setupprogramma en installeer de toepassing.

STAP 1: Downloaden en installeren

 

STAP 2: Afbeeldingen laden

Wanneer je het programma voor het eerst opent, zijn er nog geen afbeeldingen te zien. Aan de linkerkant staat de kolom Explorer om door de inhoud van de harde schijven te bladeren. Als je met EXPLORER een map selecteert waarin geen afbeeldingen staan, verschijnt in het hoofdvenster de boodschap: “Folder contains no images”.

EXPLORER herkent afbeeldingen in vier bestandstypes: jpg, gif, png en bmp. In eerste instantie zal je geen plaatjes vinden in submappen. Vink dus eerst bij het menu OPTIONS de functie LOAD SUBDIRECTORIES aan. Daarna zal ImageSorter ook de inhoud van submappen ophalen. In dit voorbeeld vindt ImageSorter 674 hoge resolutie afbeeldingen.

Door de CTRL-toets (voor niet aansluitende mappen) of de SHIFT-toets (voor aansluitende mappen) ingedrukt te houden, is het mogelijk om meerdere mappen te selecteren. ImageSorter vertelt hoeveel afbeeldingen er gevonden zijn. Klik op de knop LOAD AND SORT IMAGES.

STAP 2: Afbeeldingen laden

 

STAP 3: Vlakke weergave

Je ziet letterlijk de afbeeldingen binnenlopen. Eerst zullen ze gewoon volgens bestandsnaam verschijnen, maar eenmaal ingeladen, zal ImageSorter ze onmiddellijk rangschikken volgens kleurovereenkomst. De bovenste vier knoppen van de verticale knoppenbalk gebruik je om de afbeeldingen te sorteren.

Met de bovenste knop, SORT BY COLOR, sorteer je de afbeeldingen volgens kleur. De knop daaronder SORT BY NAME laat alle afbeeldingen volgens de bestandsnaam rangschikken. De derde knop SORT BY SIZE dient om de afbeeldingen van groot naar klein te sorteren. Met de vierde knop SORT BY TIME worden de miniaturen volgens aanmaaktijd gerangschikt, waarbij de oudste eerst komen.

Daaronder staan twee knoppen om de afbeeldingen als een vlak te bekijken, PLANE VISUALIZATION, of als een bol, SPHERE VISUALIZATION. De spectaculaire bolweergave werkt alleen wanneer je afbeeldingen volgens kleur hebt gesorteerd. Je kan inzoomen door op het vergrootglas te klikken met het plusteken, ZOOM en uitzoomen verloopt via de knop ZOOM OUT.

De knop RESET ZOOM zet de zoominstelling terug op de oorspronkelijke stand. De knop met de pijtjes FULLSCREEN dient om de collectie in volledig scherm te bekijken. De onderste knop CHANGE BACKGROUND COLOR, gebruik je om de grijze achtergrond een ander kleurtje te geven.

Links onderaan verschijnt de voorvertoning van de afbeelding die je selecteert met daaronder de bestandsinformatie. Rechts staat de zoekkolom met de zoekfunctie en filters om afbeeldingen te vinden. In het statusvenster lees je hoeveel mappen en bestanden er op dit moment worden getoond. In de rechter benedenhoek van het hoofdvenster verschijnt het navigatievenster om snel doorheen de collectie gevonden resultaten te gaan.

STAP 3: Vlakke weergave

 

STAP 4: Bolweergave

Klik op de knop SPHERE VISUALIZATION om naar de bolvorm te gaan. Vervolgens kan je met de muisaanwijzer de bol laten roteren in alle richtingen. Op die manier zie je heel goed hoe ImageSorter zich op de kleurovereenkomst heeft gebaseerd.Terwijl je de bol laat roteren, merk je in het kleine navigatievenster hoe de inhoud verschuift.

Om snel een afbeelding op volledig scherm te zien, moet je er op dubbelklikken. Wanneer je nog een keer op de voorvertoning klikt, floept dit venster dicht en ben je terug in de groepsweergave.

STAP 4: Bolweergave

 

STAP 5: Zoekfilters

ImageSorter is een massabrowser. Om een afbeelding op je harde schijf te vinden kan je rechts bovenaan een zoekwoord ingeven om. Natuurlijk moet je dan eerst in het vak EXPLORER de mappen hebben geselecteerd waarmee ImageSorter zijn ding moet doen.

Nog interessanter wordt het wanneer je in het vak SOURCE in plaats van HARD DISK voor internetbronnen als YAHOO! of FLICKR opteert. Op die manier werkt ImageSorter opnieuw zoals Pixolu. Je selecteert eerst een zoekwoord en daarna sleep je een afbeelding in het vak VISUAL FILTERS. In de groep FILE FILTERS laat je de resultaten filteren op bestandsformaat, bestandsgrootte, kleuren of oriëntatie (landscape of portrait).

STAP 5: Zoekfilters

 

STAP 6: Zoeken op schets

Het is niet meer dan een gimmick, maar het toont wel de kracht van beeldovereenkomst. Klik in het vak VISUAL FILTERS op het tabblad SKETCH. Kies onder het vak SKETCH een van de drie penseeldiktes en teken een eenvoudige vorm. Met het kleurpaletje bepaal je de kleur van het tekengereedschap.

Nauwkeurig tekenen zit er niet in. Daarvoor is het gereedschap te ruw. In dit voorbeeld tekenen wie iets wat in de kleuterschool met veel goede wil voor een kers zou kunnen doorgaan. Vervolgens kiezen we bij SOURCE voor Flickr en geven we ook het zoekwoord ‘cherry’ in. Het lastige aan het filter SKETCH is dat er geen gumfunctie beschikbaar is.

Als je straks het getekende object wil weghalen, moet je het gewoon met wit overschilderen. Het resultaat is een reeks kersen, maar ook een aantal voorwerpen met deze vorm en kleur. Het tabblad COLOR gebruik je dan weer om tot maximum vier kleuren te selecteren die in de gevonden afbeelding aanwezig moeten zijn.

STAP 6: Zoeken op schets