Intro
Door de gezondheid van je harde schijf in het oog te houden, weet je wanneer je op een crash afstevent.
In deze workshop leren we je werken met HD Tune. Voorkomen is immers veel beter dan genezen.
STAP 1: Downloaden en installeren
De website van HD Tune is www.hdtune.com, waar je in het menu bovenaan op DOWNLOAD klikt. Op de volgende pagina staan de verschillende tools van de auteur opgelijst. HD Tune Pro staat als eerste, maar wij hebben genoeg aan de gratis versie. Scroll dus naar beneden tot je HD Tune ziet staan en klik op de link HDTUNE_255.EXE.
Bewaar het bestand op je bureaublad en dubbelklik er op om de installatie te starten. Aanvaard de gebruiksovereenkomst, kies de map waarin het programma geïnstalleerd moet worden en wacht tot de wizard zijn werk heeft gedaan. Laat na de installatie het vinkje staan bij LAUNCH HD TUNE en druk op FINISH. HD Tune wordt automatisch gestart.
STAP 2: De interface verkennen
HD Tune heeft een erg eenvoudige interface. Het grootste deel wordt ingenomen door de vier tabbladen, waarin je verschillende tests kan uitvoeren. Bovenaan zie je een werkbalk met een uitklaplijst waarin je je harde schijven kan kiezen, de huidige temperatuur van de geselecteerde schijf en vijf knopjes.
Met het eerste knopje kopieer je de informatie van het geopende tabblad naar het klembord van Windows. Het tweede knopje maakt een screenshot van HD Tune en kopieert het. Met het diskette-icoontje kan je een screenshot opslaan als afbeelding en het vierde icoontje opent het optiesvenster. Met EXIT sluit je uiteraard het programma.
Zijn de letters die de temperatuur aangeven zwart, dan zit je nog goed. Zijn ze rood, dan is je harde schijf te warm.
STAP 3: Opties bekijken
Druk op de knop met de twee gele radertjes op het OPTIONS-venster te openen. Aan de linkerkant zie je drie opties, waarvan GENERAL standaard geopend is. Met twee vinkjes kan je respectievelijk aangeven of HD Tune geminimaliseerd moet opstarten, wat betekent dat het zich in het systeemvak nestelt zonder je te storen.
Zet je een vinkje bij RUN AT STARTUP, dan wordt HD Tune samen met je computer opgestart. Wij laten beide vakjes uitgevinkt.
Bij BENCHMARK kan je aangeven of HD Tune je harde schijf sneller of accurater moet testen bij de zoektocht naar fouten. Bij BLOCK SIZE kan je kiezen hoe groot de afzonderlijke blokjes moeten zijn die de tool bekijkt. Ook daar laat je best de standaardinstellingen staan.
Tot slot geeft TEMPERATURE je de mogelijkheid om de temperatuur van je harde schijf te tonen in Celsius, Fahrenheit of beide. Je kan de temperatuurgrens en de kleuren van de lettertypes veranderen, maar ook die instellingen staan goed. Je kan de CRITICAL TEMPERATURE eventueel op 50°C zetten, aangezien harde schijven onder die temperatuur het beste functioneren.
STAP 4: Snelheidstest uitvoeren
Het tabblad BENCHMARK staat als eerste te lonken. Daarmee kan je de overdrachtsnelheid van je harde schijf testen. Klik op START om de test in gang te zetten en wacht even af. Er wordt ook meteen een grafiek gemaakt. Bevindt die zich grotendeels onderaan, dan is je harde schijf nogal traag.
Op http://www.hdtune.com/testresults.html kan je vergelijken met de resultaten die andere gebruikers hebben ingestuurd, al is het natuurlijk niet zeker dat jouw type harde schijf er tussen staat.
Om wat meer informatie over je eigen schijf te krijgen, open je in HD Tune het tabblad INFO. Daar zie je in welke partities je harde schijf is opgedeeld, welke eigenschappen ze ondersteunt en algemene informatie zoals het serienummer en de firmwareversie.
STAP 5: De gezondheid nakijken
Om te weten hoe het gaat met de algemene gezondheid van je harde schijf, klik je op de tab HEALTH. Daar staat een lijst vol mysterieuze attributen, maar als je rechts onderaan naast HEALTH STATUS de groene letters ‘Ok’ ziet staan, is alles in orde. In de lijst kan je voor elk attribuut afzonderlijk de status gaan bekijken.
In die lijst zie je onder andere de temperatuur staan en de SPIN UP TIME, de tijd die de schijf nodig heeft om op snelheid te komen. Daar kan je ook zien hoeveel uren je harde schijf al heeft gedraaid. Daarvoor kijk je bij POWER ON HOURS COUNT in de kolom Data. Op het screenshot kan je zien dat onze schijf in totaal al 3684 uur aan het werk is geweest.
STAP 6: Controleren op fouten
Met HD Tune kan je het schijfoppervlak scannen op fouten. Daarvoor open je het tabblad ERROR SCAN, waar je harde schijf wordt voorgesteld als een verzameling blokjes. De legende vertelt je hoeveel MB elk blokje voorstelt. Met een druk op START begint HD Tune alle sectoren te controleren.
Wordt het blokje groen, dan is er niets aan de hand. Kom je rode blokjes tegen, dan zitten er fouten op je schijf en neem je best een back-up van je gegevens.
Zo’n scan kan wel een tijdje duren. Heb je weinig tijd, dan zet je een vinkje bij QUICK SCAN. Dan krijg je binnen een minuut al resultaat, maar de schijf is dan uiteraard maar oppervlakkig nagekeken.