Intro

Je hebt waarschijnlijk honderden of duizenden mediabestanden op je pc staan. Niet alleen foto’s, maar ook filmpjes die je gedownload of geript hebt van dvd, video’s die je met je digitale camera hebt gemaakt en natuurlijk ook heel wat muziekbestanden in mp3 of een ander formaat. Met Tversity kan je al je media op de tv bekijken, op voorwaarde dat je een Xbox 360 of Playstation 3 hebt.

Ook als je een Wii hebt, kan je met Tversity aan de slag, maar de kwaliteit zal een stuk minder zijn, omdat de Wii geen hoge resoluties ondersteunt – je moet trouwens ook Opera op de Wii installeren. Tversity werkt samen met nog tientallen andere randapparaten, zoals een aantal Philips Streamium-apparaten, bepaalde smartphones en zelfs de Sony PSP. De volledige lijst vind je op www.tversity.com/support/devices/.

STAP 1: Tversity downloaden en installeren

Ga naar www.tversity.com en klik op DOWNLOAD. Download vervolgens de laatste FREE EDITION. Tversity draait op Windows XP, 2000, 2003, Vista en 7. We raden je aan om eerst Windows Media Player 11 te installeren (gratis te downloaden op www.microsoft.com/windows/windowsmedia/player/11/default.aspx).

Het is een goed idee om eerst, via SOFTWARE in het CONFIGURATIESCHERM, alle ‘oude’ codecs (zoals DIVX, XVID, K-LITE CODE PACK enz.) te verwijderen. Installeer vervolgens FFDSHOW TRYOUTS (http://ffdshow-tryout.sourceforge.net) – een goede verzameling codecs die je nodig hebt voor Tversity. Kies de standaardinstellingen tijdens de installatie.

Tversity zelf is een kleine 15 MB groot. Installeer het programma door er tweemaal op te klikken en haal het vinkje weg voor SET MY DEFAULT SEARCH TO ASK.COM en I ACCEPT THE LICENSE AGREEMENT AND WANT TO INSTALL THE TOOLBAR. Haal vervolgens ook het vinkje weg voor INSTALL BABYLON 8 en onder SUBSCRIBE TO WEB CONTENT.

STAP 1: Tversity downloaden en installeren

 

STAP 2: Mediabestanden toevoegen

Tversity nestelt zich in het systeemvak en je start het op door op het blauwe icoontje te klikken. Klik vervolgens op het grote plusteken in de knoppenbalk om alle mappen toe te voegen die Tversity in het oog moet houden. Kies FOLDER onder ADD MEDIA SOURCE en klik dan op de BROWSE-knop rechtsonder.

Ga naar een map met mediabestanden, bijvoorbeeld de map D:FILMS. Geef de map een titel en vink naast SEARCH FOR aan wat voor bestanden er in de map zitten: audio-, video- of fotobestanden (zie afbeelding 2). De mappen VIDEO’S en AFBEELDINGEN onder je gebruikersnaam werden trouwens al automatisch toegevoegd bij de installatie.

Tip: beperk elke map maar tot één soort media, zo werkt Tversity een stuk beter en sneller. Tversity gaat nu aan de slag om alle bestanden te indexeren. Afhankelijk van het aantal bestanden kan dat makkelijk een uurtje of langer duren. Je merkt dat Tversity aan het indexeren is daar je pc een stuk trager wordt.

Wacht tot het indexeren afgelopen is – door op STATUS te klikken en onder SERVER MESSAGES te kijken, en wacht de melding SUCCESSFULLY COMPLETED REFRESHING af.

STAP 2: Mediabestanden toevoegen

 

STAP 3: Tversity configureren

Ga naar SETTINGS in Tversity en klik op TRANSCODER. Onder CONNECTION SPEED AND QUALITY selecteer je nu WIRED (100 MBPS) als je pc’s en console(s) met een netwerkkabel verbonden zijn. Is dat niet zo, kies dan WIRELESS G of B.

Onder WINDOWS MEDIA ENCODER kies je WINDOWS MEDIA VIDEO 9 en bij WHEN TO TRANSCODE opteer je voor ONLY WHEN NEEDED. Bij VIDEO RESOLUTION geef je als MAXIMUM RESOLUTION 1920 X 1080 in als je een Xbox 360 of Playstation 3 hebt – doe hetzelfde voor IMAGE RESOLUTION. Heb je een Wii of een ander apparaat, laat dit dan op de standaardwaarden staan.

STAP 2: Tversity configureren

 

STAP 4: Tversity gebruiken op de Playstation 3

De Playstation 3 kan al een aantal soorten muziek en video streamen, maar Tversity voegt daar nog veel aan toe: met het programma worden videobestanden die niet ondersteund worden door de Playstation 3 automatisch en ‘on the fly’ omgezet naar een ander type dat wel door de PS3 kan worden afgespeeld.

Je merkt er trouwens niets van; het werkt gewoon. Start je Playstation 3 op en zorg dat hij met het netwerk verbonden is. Ga eerst naar INSTELLINGEN, SYSTEEMUPDATE om de laatste versie van de Playstation 3-firmware te installeren (dit kan snel een tiental minuten duren). Ga daarna naar INSTELLINGEN, SYSTEEMINSTELLINGEN, WMA PLAYBACK INSCHAKELEN.

Klaar? Ga dan met de controller naar het menu VIDEO en selecteer de naam van je pc, gevolgd door TVERSITY. Je krijgt nu een overzicht van alle media die je toegevoegd hebt aan Tversity. Selecteer een map, een bestand, klik op de X-knop en je kan meteen luisteren en/of kijken.

Krijg je een foutmelding op je Playstation 3, dan betekent dat meestal dat je de juiste codec niet hebt geïnstalleerd op je pc. Probeer het bestand dan af te spelen in Windows Media Player; lukt dat niet, installeer dan de juiste codec. Weet je niet welke codec je nodig hebt? Installeer dan Gspot op je pc en open het bestand daarmee.

STAP 4: Tversity gebruiken op de PlayStation 3

 

STAP 5: Tversity op de Xbox 360

Tversity werkt ook op de Xbox 360. Net als bij de Playstation 3 is het belangrijk om eerst de laatste system update te installeren – als je systeem een update nodig heeft, verschijnt dat automatisch na het aanloggen op Xbox Live. Ben je klaar, ga dan naar MY XBOX en kies VIDEO LIBRARY, MUSIC LIBRARY of PICTURE LIBRARY.

Je computer met daarop Tversity geïnstalleerd wordt automatisch herkend en je kan meteen beginnen kijken.

Tip: lukt het niet, zorg er dan voor dat het delen van media in Windows (Windows Media Connect) zelf en in Windows Media Player is uitgeschakeld.

STAP 5: Tversity op de Xbox 360

 

STAP 6: Tversity op de Wii

Heb je een Nintendo Wii, dan kan je Tversity ook gebruiken, maar niet zo makkelijk als op de Xbox 360 of Playstation 3. Bovendien ondersteunt de Wii geen hogere resoluties dan het gewone standaard SD-televisieformaat, zodat de kwaliteit van de filmpjes matig zal zijn. Tversity moet ze namelijk allemaal verkleinen.

Toch kan je streamen naar de Wii: kijk eerst op je pc wat het ip-adres is door te klikken op NETWERKCENTRUM in het CONFIGURATIESCHERM. Klik op STATUS WEERGEVEN, DETAILS en noteer het adres bij IPV4 IP-ADRES, bijvoorbeeld 192.168.1.100.

Ga nu naar de Wii en klik op INTERNETKANAAL en BEGINNEN. Klik op WEBADRES INVOEREN en geef http://192.168.1.100:41952/flashlib in. Je kan nu met de controller een categorie kiezen en filmpjes bekijken, muziek beluisteren en foto’s bekijken.

STAP 6: Tversity op de Wii