De tekstverwerker die je gebruikt voor je brief laat het gemakkelijk toe om ook de briefomslag af te drukken. We tonen hoe dat gaat in Word 2007.

Intro

Om de één of andere manier schrikt het afdrukken van enveloppen heel wat computergebruikers af. Wellicht heeft het iets te maken met het nogal zonevreemde formaat (een doorsnee printer lijkt exclusief te zijn gefabriceerd voor het afdrukken van A4-vellen), of met het feit dat ze gewoon niet weten hoe het moet.

Er zijn heel wat specifieke programma’s te vinden voor het afdrukken van briefomslagen, maar in deze workshop laten we zien hoe je dat op een erg eenvoudige manier kan doen in hetzelfde programma waarmee je wellicht de brief hebt getikt: de 2007-versie van Microsoft Word.

STAP 1: Start de enveloppenwizard op

Tik eerst de brief uit of laad hem in via het documentenmenu in de linker bovenhoek. Laat in ieder geval het document openstaan terwijl je de envelop prepareert: je hebt het nodig voor de adressen, en aan het einde van deze workshop gaan we het enveloppenontwerp dat we hebben gemaakt ook gewoon samen met de brief opslaan.

Ga in de lintinterface bovenaan naar het tabblad MAILINGS, en kies ENVELOPPEN. Er komt nu een dialoogvenster tevoorschijn, waarin je de envelop kan aanmaken.

STAP 1: Start de enveloppenwizard op

 

STAP 2: Voer de adressen in

Meteen zie je twee grote invoervakken in de enveloppenwizard. Het grote vak dient om het adres van de geadresseerde in te voeren, het kleine voor dat van de verzender (meestal dus het jouwe). Er zijn drie manieren om dat te doen.

Ofwel voer je het zelf in, of je kopieert het vanuit het hoofddocument via KOPIËREN en PLAKKEN, of je zoekt het adres op in je Outlook- of Microsoft Exchange-adressenboek. In dat laatste geval klik je op het opengeslagen boekje om door je adressen te bladeren. Je kan ook aangeven dat het adres van de verzender niet op de envelop hoeft te staan door het vakje WEGLATEN aan te vinken.

STAP 2: Voer de adressen in

 

STAP 3: Kies een formaat

Vervolgens gaan we het formaat van de envelop bepalen. Ga naar OPTIES en kies onder ENVELOPPENFORMAAT welke soort je wil bedrukken. Meestal staat dat soort informatie op de doos of de verpakking waarin de enveloppen zitten, maar bij twijfel kan je uiteraard nog altijd het meetlatje nemen.

De VOORVERTONING onderaan zou je al een goed beeld moeten geven van de verhoudingen tussen hoogte en breedte. Word 2007 levert heel wat speciale enveloppenformaten, maar voor brieven en andere kleine documenten is het formaat 114 x 229 millimeter (het zogeheten C5/C6- of C65-formaat) het vaakst gebruikt. Dat laat je toe om een gewoon A4-vel in drieën gevouwen te versturen.

Zoals je zal zien in de lijst, kan je in dat venster ook documentenveloppen waarin een volledig A4-vel past bedrukken, maar dat raden we niet aan: de meeste printers zullen dat formaat niet aankunnen. Wel kan je uiteraard formaten afdrukken die bestemd zijn voor kleinere papieren zendingen, zoals wenskaarten.

Ook het C5-formaat, waarin je een A4-vel gewoon in tweeën geplooid kan opsturen, zit hier in de lijst.

STAP 3: Kies een formaat

 

STAP 4: Maak de envelop op

Hou het tweede dialoogvenster met het enveloppenformaat nog even open, want we moeten daarin nog enkele cosmetische aanpassingen uitvoeren. Je kan bijvoorbeeld het lettertype van zowel het verzend- als het bestemmelingadres aanpassen onder het tabblad ENVELOP-OPTIES.

Klik onder GEADRESSEERDE of AFZENDER op LETTERTYPE, en er komt nog een derde dialoogvenster tevoorschijn waarin je het lettertype kan aanpassen. Het presenteert bijvoorbeeld bijzonder mooi als je daar dezelfde lettertypes gebruikt als in je brief: het font uit de hoofding neem je bijvoorbeeld voor het adres van de afzender, en dat van de body van je brief voor dat van je bestemmeling.

Speur door de mogelijkheden, maak je keuze (best geen corpsgrootte boven twaalf punten kiezen, anders wordt je omslag te druk), en klik op OK. Je kan onder ENVELOP-OPTIES ook nog de afstand tussen je adressen en de linker- en bovenrand van de envelop kiezen. De ideale afstand staat afgesteld op AUTO, maar als je daarvan een paar centimeter wil afwijken, is dat geen probleem.

Als alles goed zit, sluit je af met OK. Voor alle zekerheid kan je nu ook nog de lay-out van je postzegel handmatig een beetje bijsturen: klik daarvoor op TOEVOEGEN AAN DOCUMENT. De envelop komt in het documentvenster naast je brief te staan, en de twee tekstvakken voor de adressen kunnen met het opmaak-snelmenu worden aangepast.

Werk bij waar nodig, en klik op MAILINGS – ENVELOPPEN om terug te keren naar de enveloppenwizard. Als je via die weg nog aanpassingen wil doen aan de opmaak, klik je op DOCUMENT BIJWERKEN om de nieuwe veranderingen toe te voegen.

STAP 4: Maak de envelop op

 

STAP 5: Afdrukken

Nu komt het stuk waarbij je, zeker als je voor de eerste keer een briefomslag afdrukt, eventjes bij de pinken moet zijn. De manier waarop je nu de afdruk instelt en de envelop in de printer invoert, heeft namelijk gevolgen voor het al dan niet juist bedrukken van je omslag.

Eerst gaan we de printerinstellingen veranderen. Ga nog eens naar OPTIES, maar kies het tabblad AFDRUKKEN. Daarin kan je aangeven hoe je enveloppen in je printer wilt invoeren. De beste manier is door de envelop verticaal in de printer in te voeren, maar dan nog is het de vraag of je hem in het midden van je papierinvoerbak wilt plaatsen of aan de linkerkant.

Als je printer niet is uitgerust met een invoersleuf voor kleinere formaten, plaats je de briefomslag het beste links. Voer hem in ieder geval op dezelfde manier in als op het gekozen icoon wordt aangegeven: de kant waar de postzegel en het afzenderadres zich bevinden in het icoon moet ook de kant zijn waar de plakplooi van de envelop zit.

Standaard staan de afdrukinstellingen op TEKST NAAR BOVEN, want dat is de manier waarop enveloppen in de meeste printers worden ingevoerd. De invoerinstellingen houden uiteraard verband met de manier waarop je papier invoert in de printer, want het is absoluut cruciaal dat beide manieren precies hetzelfde zijn.

Probeer het eerst eens uit door op OK te klikken om de printerinstellingen te cementeren, en vervolgens op AFDRUKKEN om je professioneel ogende briefomslag uit de printer te laten rollen.

STAP 5: Afdrukken