Intro

Stel: je hebt per ongeluk met je digicam een filmpje gemaakt in portretformaat in plaats van landschapsmodus. In de meeste freewarepaketten is het nogal lastig om je video te roteren zonder daarbij veelvuldig te vloeken.

Gelukkig is er het handige Free Video Flip and Rotate: met die kleine programma draai je je video zoals je maar wil.

STAP 1: Downloaden en installeren

Je vindt Free Video Flip and Rotate op de website van DVDVideoSoft.com, meer bepaald op www.dvdvideosoft.com/products/dvd/Free-Video-Flip-and-Rotate.htm. Daar klik je op de groene DOWNLOAD-knop, waarna je een locatie kiest om het installatiebestand op te slaan. Zodra dat is binnengehaald, schud je de wizard wakker met een dubbelklik.

Wil je dat de installatie in het Nederlands verloopt, dan verander je de taal in het eerste venstertje. Als je op het einde van de wizard het vinkje laat staan, zal Free Video Flip and Rotate automatisch starten zodra je op VOLTOOIEN klikt.

In je browser wordt ook een internetpagina geopend waar je een ander product van DVDVideoSoft.com kan downloaden, maar die pagina kan je gewoon sluiten. Ook de snelkoppeling naar DVDVideoSoft Free Studio op je bureaublad mag je verwijderen.

STAP 1: Downloaden en installeren

 

STAP 2: Instellingen veranderen

De interface van Free Video Flip and Rotate is kinderlijk eenvoudig. Eerst klik je op de knop met de drie puntjes naast INVOERBESTAND. Vervolgens blader je naar het filmpje dat je wil roteren en druk je op OPEN. Het pad naar het uitvoerbestand (zijnde het nieuwe, geroteerde filmpje) wordt automatisch ingevuld.

Je ziet ook meteen een beeld uit de video. Links staat de originele weergave, rechts hoe de video er zal uitzien na het converteren. Op dit moment zijn de twee beelden uiteraard nog identiek.

Als je het resultaat in een andere map wil opslaan of het een andere naam wil geven, druk je op de knop naast UITVOERBESTAND en kies je de map en bestandsnaam zelf. Free Video Flip and Rotate converteert het filmpje automatisch naar avi.

STAP 2: Instellingen veranderen

 

STAP 3: Richting kiezen

Onder de voorbeeldweergaves zie je verschillende knoppen staan, die elk een andere rotatie-instellingen weergeven. Met het uiterst linkse knopje kan je het beeld bijvoorbeeld 90° naar links draaien, terwijl het vierde knopje de video horizontaal spiegelt.

Begrijp je de symbolen niet al te goed, dan kan je je muisaanwijzer altijd even boven een knop laten zweven. Een kleine tekstballon zegt je dan bijvoorbeeld dat het uiterst rechtse knopje het beeld 90° linksom draait en verticaal spiegelt.

STAP 3: Richting kiezen

 

STAP 4: Roteren

Voor je op CONVERTEREN klikt, druk je best nog even op de OPTIES-knop. Hier kan je aangeven dat de computer moet uitgeschakeld worden wanneer het omzetten voltooid is. Handig wanneer je Free Video Flip and Rotate in gang zet op het moment dat je vertrekt voor een avondje uit. Je kan ook de taal van de interface wijzigen als je dat wil.

Met een druk op CONVERTEREN begint het proces. In het dialoogvenster kan je de prioriteit die de taak krijgt aanpassen of het proces stoppen.

Een m4v-video van 292 MB werd op onze computer in tien minuten op zijn kop gezet en geconverteerd naar een avi-filmpje van net geen 54 MB. De omzetting heeft natuurlijk wel wat kwaliteitsverlies tot gevolg.

STAP 4: Roteren