Ik maak veel ontwerpen met PowerPoint. Ik zou die echter graag naar fotobestanden (jpeg’s) omzetten, zodat ik ze ook als achtergrond voor mijn bureaublad kan gebruiken. Hoe pak ik dat aan?
Medard Martens

Dat is eigenlijk makkelijker dan je denkt… Start PowerPoint op en laad je diapresentatie in. Open het menu BESTAND (PowerPoint 2003) of druk op de ronde Office-knop (versie 2007), en kies OPSLAAN ALS.

Blader in het onderste veld (OPSLAAN ALS) naar de optie JPEG-INDELING (*.JPG), kies een geschikte locatie en naam, en bevestig met OPSLAAN.

Beantwoord de vraag WILT U ELKE DIA IN DE PRESENTATIE EXPORTEREN OF ALLEEN DE HUIDIGE DIA met ALLE DIA’S of met ALLEEN HUIDIGE DIA. De tool gaat aan de slag en even later vind je de dia(‘s) netjes als jpg terug (met als standaardnaam Dia1.JPG, Dia2.JPG, enzovoort).

Hoe krijg je die nu als bureaublad ingesteld? In Windows XP open je daarvoor het eigenschappenvenster van het beeldscherm en ga je naar de tab BUREAUBLAD. Druk op de knop BLADEREN en navigeer naar de map met je jpeg’s. Daar kan je dan één exemplaar aanduiden.

In Vista volg je een gelijkaardige procedure. Alleen klik je daar met de rechtermuisknop op een lege plaats in je bureaublad en kies je AAN PERSOONLIJKE VOORKEUR AANPASSEN, BUREAUBLADACHTERGROND.

In Windows 7 wordt het leuker: daar kan je namelijk verschillende foto’s tegelijk selecteren en aangeven na hoeveel tijd de achtergrond moet wijzigen en of dat in willekeurige volgorde mag gebeuren.

Voor dat kunstje moet je XP en Vista een beroep doen op een extern programma, zoals de gratis tool John’s Background Switcher.

External links

John’s Background Switcher