7Stacks borduurt voort op het concept van jumplists uit Windows 7, en probeert dat uit te breiden met de flexibiliteit van Mac OS X-stacks.

Het komt erop neer dat er na het aanklikken van een pictogram op de Windows-taakbalk (Windows 7) of op de balk Snel starten (XP en Vista) een paneel openschuift dat op zijn beurt verschillende (verwante) programmapictogrammen, documenten of submappen kan bevatten. Die hoef je dan maar aan te klikken om de bijhorende toepassingen op te starten of de documenten of mappen te openen.

[download_file]

Op die manier bespaar je snel veel ruimte op je taakbalk en je bureaublad, en is het overzichtelijker werken.

Om zo’n stack of stapel aan te maken, klik je eerst ‘Create a new 7stack aan’. Daarna geef je aan welke map je als basis voor die stapel wilt gebruiken. Je kunt ook zelf het pictogram voor je stapel kiezen, evenals de grootte van het pictogram en van de tekst. Standaard wordt een verticale stapel gemaakt, maar je kunt eveneens opteren voor een rastervorm (grid) of voor een Windowsachtig menu.

Deze stacks ogen fraai wanneer ze worden gecombineerd met het Aero-thema van Vista of 7, maar ze zijn duidelijk minder oogstrelend onder XP. Jammer ook dat er geen extra thema’s of skins te downloaden zijn.

Een opvallend minpunt is ook de snelheid van de tool: bij het aanklikken van een stack-pictogram kan het soms ettelijke seconden duren voordat je de stapel te zien krijgt. De snelheid mag dan volgens de auteur in recente releases zijn bijgespijkerd, op dit vlak blijft er nog wel wat werk aan de winkel.

External links

Alastria Software