Intro

Je hebt de term cloud computing al wel eens horen vliegen: het was tenslotte een van de buzzwords van het jaar 2009, en zou in de toekomst wel eens een van de grote revoluties op het internet kunnen worden.

Want tegenwoordig hebben internet- en informaticabedrijven, zoals Google, Yahoo en Microsoft, er de mond van vol: de internetgebruiker van morgen hoeft zich niets meer aan te trekken van de hoeveelheid gegevens die zijn harde schijf kan dragen, of de kracht van zijn interne processor.

Bij cloud computing zal hij alleen nog het scherm en het klavier bedienen: al het rekenwerk gebeurt, net als de opslag van alle computerbestanden die ervoor nodig zijn, in een serverpark.

Zo ver zijn we natuurlijk nog lang niet. Voorlopig is alleen de opslag van gegevens aan een migratie naar het internet bezig. Er zijn bijvoorbeeld al bureauapplicaties die hun bestanden online opslaan, zoals Google Apps. Maar de gratis online toepassing Filespots gaat het een eind verder zoeken.

Het levert een soort Documenten-map op het internet, waartoe je altijd toegang hebt, en waarop je zelfs een preview van sommige bestanden kan zien. Het systeem herkent een honderdtal verschillende bestandsformaten, waaronder de meest gangbare voor muziek, film, beelden en documenten.

Wat doe je ermee, zeg je? Misschien niet veel als je uitsluitend vanop je pc thuis werkt. Maar gebruikers die een laptop of een netbook hebben, kunnen op deze manier aan al hun bestanden, en naarmate het aantal andere toestellen waarmee je op het internet kunt (zoals mobiele telefoons en spelconsoles) toeneemt, worden diensten als Filespots ook steeds interessanter.

Tijd dus om alvast onze weg erin te vinden.

STAP 1: Filespots online instellen

Open je browser en surf naar www.filespots.com. Klik op de SIGN UP FREE-knop. Je komt op een eerste pagina terecht waar je een paar persoonsgegevens moet invoeren: naam en voornaam, e-mailadres, taal (alleen Engels en Duits, voor deze workshop kiezen we de eerste taal) en land.

Ook moet je jezelf hier akkoord verklaren met de licentie- en privacyvoorwaarden. Klik nog eens op SIGN UP en wacht tot er een e-mail aankomt met je wachtwoord. Klik dan op de site op LOG IN, Voer e-mailadres en wachtwoord in, en klik daarna op de knop LOG ME IN. Je komt nu op je thuispagina.

STAP 1: Filespots online instellen

 

STAP 2: Documenten en bestanden online bekijken

Tijd om eerst eens de documenten uit een voorbeeldfilespot te bekijken. Klik op EXAMPLE FILESPOT. Je ziet een overzicht van alle verschillende bestanden die in de Filespot zijn aangemaakt: sommige zitten, net als in de Windowsverkenner, gewoon los bovenaan, andere zijn ondergebracht in mappen.

Klik op een bestand. Of het nu een muziek-, beeld- of videobestand is: Filespots opent het gewoon in de browser. Zelfs Word-documenten worden op die manier weergegeven (maar ze kunnen uiteraard niet worden bewerkt). Klik op BACK TO FILES om terug bij het overzicht van je bestanden te komen.

Rechtsboven zie je dat je de verschillende weergavevormen die je kent uit Windows ook in Filespots ter je beschikking hebt: van een gedetailleerde lijst tot kleine en grote iconen. Open ook eens een map: je komt in een aparte pagina terecht, net zoals je in Windows ook naar een ander venster zou migreren.

Terugkeren naar de root van de Filespot is iets omslachtiger: daarvoor moet je op EXAMPLE FILESPOT in de linkerkolom klikken.

STAP 2: Documenten en bestanden online bekijken

 

STAP 3: Een Filespot maken

Nu is het tijd om onze eigen Filespot aan te maken. Klik in de rechterkolom op *JOUW* HOME en druk op de knop NEW FILESPOT. Er verschijnt een dialoogvenster. Geef daarin het beest een naam en een eventuele beschrijving (trek je niets aan van de server waarop je Filespot zal staan), en klik onderaan op ADD.

Je krijgt nu een overzicht te zien van de verschillende Filespots die je ter beschikking hebt: bovenaan staat nog altijd het voorbeeld, maar daaronder prijkt ook al je eigen Filespot. Dat voorbeeld is een van de INVITED-filespots, zoals je kan zien als je het corresponderende tabblaadje aanklikt.

Wij zijn natuurlijk alleen maar geïnteresseerd in onze eigen Filespot, en klikken dus op OWN. Zo zien we, voorlopig, alleen nog onze eigen Filespot, en die gaan we nu opvullen met bestanden die we naar de ‘cloud’ willen lanceren.

STAP 3: Een Filespot aanmaken

 

STAP 4: Bestanden uploaden

Selecteer je Filespot en klik op ADD FILES. Er verschijnt een dialoogvenster van je vertrouwde Windows-omgeving. Selecteer de nodige bestanden op je harde schijf en klik op OPENEN. De bestanden worden nu geüpload. Je kan ook nieuwe mappen maken (met NEW FOLDER) om ze in onder te brengen.

Nadat je op die knop hebt geklikt, komt er een nieuw dialoogvenster tevoorschijn, waarin je de naam van de map tikt en op CREATE klikt. Als je nieuwe bestanden in die mappen wil onderbrengen, moet je ze eerst openen door erop te dubbelklikken, en vervolgens van binnen de map op ADD FILES te klikken.

Tijdens de bestandsoverdracht wordt er aangegeven hoeveel bestanden er worden geüpload, en hoeveel tijd de site nodig heeft om ze naar je Filespot over te brengen. Door op RUN IN BACKGROUND te klikken, kan je er voor zorgen dat de site je verder niet stoort. De status van je bestandstransfer is in dat geval nog altijd bovenaan de rechterkolom te zien.

STAP 4: Bestanden uploaden

 

STAP 5: Bestanden downloaden

Stel dat je op een andere computer of internettoestel zit, mogelijk op je eigen laptop buitenshuis of op een pc die elders staat. Je hebt dringend een van je bestanden nodig. Geen enkel probleem: start een internetbrowser, surf naar www.filespots.com, en klik op LOGIN rechts bovenaan.

Voer je e-mailadres en wachtwoord in, en selecteer je Filespot. Alles is je gewoon achternagereisd. Je kan nu je bestanden bekijken door ze simpelweg aan te klikken, maar je kan ze ook naar de harde schijf van de andere pc halen. Om dat voor elkaar te krijgen, kan je twee dingen doen.

Ofwel klik je het bestand in kwestie aan, en klik je in de rechterkolom op DOWNLOAD, ofwel selecteer je het gewoon, klik je op de virtuele menuknop ACTIONS, en selecteer je daaruit DOWNLOAD. In beide gevallen verschijnt er nu een dialoogvenster van Windows, dat je vraagt om nog eens te bevestigen.

Klik op OK om dat te doen, en het bestand wordt gedownload naar de map waarin alle internetdownloads op deze computer terechtkomen.

STAP 5: Bestanden downloaden

 

STAP 6: Een profiel aanmaken

Filespots is ook voor een stuk een sociale netwerksite: behalve je eigen Filespot kan je ook die van anderen bekijken, en er bestanden van downloaden. Daardoor is Filespots, tussen computergebruikers die elkaar vertrouwen, zelfs een handige manier om bestanden aan elkaar door te geven die te zwaar zijn om via internet te versturen.

Contact leggen met nieuwe Filespotsgebruikers doen we zo dadelijk even voor, maar eerst gaan we ons profiel een beetje personaliseren. Niet dat er zoveel aan toe te voegen valt: alleen een foto en eventueel wat adresinformatie. Je kan aan je profiel door eerst naar je HOME-pagina te gaan, en daar vervolgens het tabblad PROFILE aan te klikken.

Daar kan je nu twee dingen veranderen. Ten eerste kan je een foto toevoegen: klik op de knop CHANGE onder het leegstaande vakje, en er verschijnt een nieuw Windows-dialoogvenster waarin je een van je foto’s van de harde schijf kan plukken om dienst te doen als profielbeeld. Klik op OPENEN als je je keuze hebt gemaakt.

Vervolgens kan je nog je profielinformatie aanvullen door op EDIT te klikken. Vul in wat je daar nodig vindt, en sla op met SAVE. Nu kunnen eventuele Filespotsgebruikers je tenminste herkennen.

STAP 6: Een profiel aanmaken

 

STAP 7: Nieuwe gebruikers uitnodigen

Al wie een Filespots-account heeft, kan je bestanden nu zien en eenvoudig downloaden via ACTIONS – DOWNLOAD. Maar je moet er eerst wel voor zorgen dat ze daar een machtiging voor krijgen. Hoe? Door ze in je online netwerk onder te brengen. Je moet zelf op zoek gaan naar zowel bestaande als nieuwe gebruikers.

Filespots is nog een relatief nieuwe dienst, dus de kans is erg groot dat jij hier degene bent die het heeft ontdekt en je dus zelf je vrienden warm moet maken voor de dienst. Je voegt nieuwe gebruikers toe aan je netwerk door in je Filespot naar het tabblad USERS te gaan, en daar op INVITE USERS te klikken.

Je moet dan het e-mailadres van je ontvanger invoeren, met een eventuele persoonlijke boodschap, zodat hij een uitnodiging in zijn mailbox krijgt om zelf een Filespot-gebruiker te worden. Klik op INVITE om de geautomatiseerde mail te versturen. Hij krijgt een e-mail met het wachtwoord van een account die het systeem al automatisch voor hem heeft aangemaakt, en moet daarmee gewoon inloggen op de site.

Je hebt nu toegang tot de Filespot die de nieuwe gebruiker heeft aangemaakt, en hij tot de jouwe. Je kan alle Filespots van andere gebruikers zien door in je HOME-scherm op het tabblad INVITED te klikken. Als je gewoon je eigen Filespots en die van anderen door elkaar wilt zien, klik je op ALL.

Er is zelfs de mogelijkheid om, al snuisterend door andermans bestanden, er de nodige commentaar bij te voorzien. Voer die gewoon in, en klik op COMMENT.

STAP 7: Nieuwe gebruikers uitnodigen