De ingebouwde taakplanner in Windows 7 en Vista is weliswaar iets flexibeler dan die in XP, maar moet het nog altijd afleggen tegen de mogelijkheden van Z-cron.

Net als bij het Windowsexemplaar kun je uiteraard ook met Z-cron willekeurige programma’s (bat, cmd, com, exe) uitvoeren op gezette tijden en met een bepaalde frequentie, zonder dat je als gebruiker in Windows hoeft te zijn aangemeld.

Niks nieuws op dat front dus en we kunnen ook moeilijk zeggen dat Z-cron beter scoort in gebruiksvriendelijkheid. Waar Z-cron echter wél in uitblinkt, zijn de vele speciale opdrachten.

[download_file]

Kant-en-klare taken
Klik je bij het inplannen van een taak namelijk de knop Tools aan, dan verschijnt een behoorlijk indrukwekkende lijst met circa zestig nagenoeg kant-en-klare taken, die je via de Windows-taakplanner vaak alleen met ingewikkelde batchconstructies of allerlei parameters aan de praat krijgt.

Enkele voorbeelden zullen je snel weten te overtuigen: Download (haalt bestanden op via het HTTP-protocol), Mail (verzendt een tekstbestand als bijlage), Hostping (gaat via ping na of een host nog in leven is), Monitoroff (schakelt de monitor uit), Screenmail (verstuurt een schermafbeelding via mail), Wakeonlan (doet pc’s via een netwerksignaal ontwaken), enzovoort.

Hou er wel rekening mee dat Z-cron alleen voor niet-commercieel gebruik gratis is en dat de tool onder Windows 7 nog niet helemaal uitgekristalliseerd blijkt.

External links

Z-cron