Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Intro

Hoe zorg ik ervoor dat een computerspel de originele cd niet nodig heeft om op te starten?

Er bestaan verschillende manieren om dit probleem te omzeilen. Sommige gebruikers zetten – met wisselend succes – allerlei trucs en technieken in, in de hoop de beveiliging van hun game-cd’s/dvd’s te kraken.

Op www.gameburnworld.com/cdprotectionutilities.shtml bijvoorbeeld vind je daarvoor een hele rist van tooltjes, vaak bedoeld voor heel specifieke beveiligingen of games.

STAP 1: Brandtool installeren

Een prima brandprogramma is alvast het gratis CDBurnerXP – laat je echter niet misleiden door de naamkeuze: de tool werkt heus ook wel onder Vista en 7 en kan net zo lief ook dvd’s aan. De installatie is rechttoe, rechtaan: je hoeft nauwelijks meer te doen dan een paar keer op VOLGENDE en op INSTALLEREN en VOLTOOIEN te drukken.

Wellicht wil je tijdens de installatie wel de optie MOGELIJKHEID OM CD/DVD TE BRANDEN ZONDER ADMINISTRATOR-RECHTEN selecteren en had je als (enige?) taal graag DUTCH (NETHERLANDS) meegenomen. Na de installatie kan je CDBurnerXP meteen opstarten.

STAP 1: Brandtool installeren

 

STAP 2: ISO-bestand creëren

Je belandt nu automatisch in een keuzemenu, waar je de bovenste optie DATA SCHIJF via een dubbelklik selecteert. Het compilatievenster van CDBurnerXP verschijnt en zodra je de beoogde cd/dvd in het station stopt, kan je bijhorende stationsletter uit het paneel linksboven met ingedrukte linkermuisknop naar het paneel in de rechter onderhoek verslepen.

CDBurnerXP gaat onmiddellijk aan de slag: de tool kopieert alle bestanden van het schijfje naar de tijdelijke compilatiemap – even geduld dus. Is dat klusje geklaard, open dan het menu BESTAND en kies COMPILATIE OPSLAAN ALS ISO-BEELDBESTAND. Kies een gepaste locatie uit, geef een naam aan het nieuwe bestand en bevestig met OPSLAAN.

Even later is het ISO-bestand klaar. Heb je het bijvoorbeeld op een USB-stick geplaatst, dan kan je het zo naar een andere pc – je netbook bijvoorbeeld – overbrengen.

STAP 2:ISO-bestand creëren

 

STAP 3: Gizmo Drive installeren

Over nu naar een – gratis – tool waarmee je zo’n beeldbestand in een virtueel cd/dvd-station kunt mounten: Gizmo Drive. Het programma is weliswaar een onderdeel van een grotere ‘suite’ (Gizmo Central) die nog andere freeware bevat, maar tijdens de installatie kan je zelf kiezen welke items je mee installeert. Neem dus zeker al Gizmo Drive mee.

Nu nog even aanduiden welke installatiemap je verkiest en voor wie je welke snelkoppeling wil creëren, en even later staat Gizmo op je schijf. Herstart nu je systeem om de Gizmo-driver op de achtergrond te activeren.

STAP 3: Gizmo Drive installeren

 

STAP 4: ISO mounten

Gizmo duikt op in de vorm van een icoontje (een reddingsboei), in het systeemgebied van de Windows taakbalk. Klik dat icoontje met de rechtermuisknop aan. Wil je een overzicht van alle instelbare opties, klik dan in het snelmenu GIZMO MANAGER aan. Wij opteren echter voor een binnenwegje en selecteren in dit menu meteen VIRTUAL DRIVES.

Dat opent weer een submenu, waarin je MOUNT IMAGE selecteert – wat zoveel betekent als: koppel het ISO-bestand aan het virtuele station. Merk trouwens op dat je vanuit dit menu ook ISO’s kunt creëren en weer naar schijf branden, maar CDBurnerXP vinden we net iets flexibeler.

Via de BROWSE-knop navigeer je naar het ISO-bestand dat je in stap 2 hebt gecreëerd, waarna je bevestigt met de MOUNT-knop. Kies een geschikte letter voor je virtuele station uit en bevestig met OK. Open nu snel de Windows-verkenner en je vindt het virtuele station netjes in het overzicht; voor Windows is het net alsof je er een fysiek cd/dvd-station bij hebt.

Het schijfje zelf hoef je – met wat geluk – dus niet meer uit de kast te halen. En voor wie er maar niet genoeg kan van krijgen: Gizmo Drive laat je toe tot tien verschillende virtuele stations (gelijktijdig) te mounten.

STAP 4: ISO mounten