Voor een thuisnetwerkje kan je eigenlijk niet buiten de aanschaf van een extra stukje hardware om: een router.

Voor een thuisnetwerk kan je eigenlijk niet buiten de aanschaf van een extra stukje hardware om: een router . We gaan er dan wel van uit dat zo’n router niet samen met je modem in één behuizing zit. Dit apparaat zorgt er in eerste instantie voor dat je met verschillende pc’s tegelijk een internetverbinding kan opzetten, maar in de praktijk blijkt zo’n toestel een stuk veelzijdiger.

Zo kan je dankzij een ingebouwd schakelkastje ofte switch gewoonlijk tot vier toestellen tegelijk via een netwerkkabel met de router verbinden. Wil je ook draadloos het netwerk op, dan koop je maar beter een draadloze router, liever dan naderhand een bijkomend apparaat (draadloos toegangspunt) te moeten aanschaffen. Een draadloze router met ingebouwde switch is dus wat we nodig hebben.

Een zoektocht op het internet confronteert je al meteen met een hele resem types en modellen. We beperken ons hier tot de belangrijkste aandachtspunten. Zo worden steeds meer routers uitgerust met gigabitpoorten – die in principe data tot tien keer sneller kunnen versassen dan de traditionele 100 Mbit-modellen.

Zo’n gigabitmodel is vooral belangrijk voor wie denkt frequent flinke hompen van de ene pc naar de andere te zullen verhuizen. Hou er wel rekening mee dat ook de netwerkadapters van je pc’s van het gigabittype moeten zijn, willen ze van die snelheidsboost profiteren.

Verder zijn er ook routers die QoS (quality of service) ondersteunen, wat nuttig kan zijn voor wie specifiek netwerkverkeer voorrang wil geven (zoals bij digitale telefonie) of voor wie de downloadsnelheid van Jef graag wat afgeknepen ziet.

Sommige routers beschikken ook over een ingebouwde printserver voor USB-printers: handig om te vermijden dat je zo’n gedeelde printer aan een netwerk-pc moet hangen die dan logischerwijs moet ingeschakeld zijn om te kunnen afdrukken.

Draadloos internet
Het is echter vooral het draadloze gedeelte dat vaak de doorslag geeft bij de uiteindelijke keuze van de router. Schaf je alvast een router aan die de standaard 802.11n ondersteunt – die biedt je namelijk meer garantie op een snelle en stabiele draadloze verbinding dan de vorige standaard (802.11g).

Verwacht je veel storende elementen, dan kan je eventueel de aankoop van een dual band-router overwegen – die kan zowel op de frequentie 5GHz als op 2,4 GHz uitzenden, zodat je storingen beter kan vermijden. Wie ertegen opziet zich door de ietwat technische configuratie van het wlan te moeten wurmen, heeft wellicht baat bij een router die de WPS-technologie (Wifi Protected Setup) ondersteunt.

Kort door de bocht komt het erop neer dat je met behulp van een (virtuele) drukknop of een pincode het draadloze netwerkje heel snel kan opzetten, zonder je te bekommeren over SSID of encryptie.